Skocz do zawartości
Tomasz Kuliński

Czy to Zoanthus?

Rekomendowane odpowiedzi

mnie to bardziej przypomina ukwiała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dany :

Ukwaił zniszczyc !

Jeśli ukwiał to jaki?

Dlaczego zniszczyć?

Mam ich 4 szt. od początku zalania zbiorniczka.

Są wielkości polipów zoa i nie urosły nić przez 3 miesiące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzw. aiptazja, ukwiał szklisty itd. rozmnaża sie bardzo szybko, jeśli masz kiepską wodę albo będziesz go próbował zniszczyć mechanicznie - to się rozmnoży. Trzeba mu podac bezpośrednio do "buzi" JoesJuice Najlepszy środek na Aiptasie i Majano poszukaj na stronach sklepów.

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Filavandrel :

mala aiptazja :)

To na 99% nie szklisty.

Aiptazje mam też u siebie i wyglądają zupełnie inaczej.

To coś nie chowa się do szczelny gdy je się dotknie. Po dotknięciu zamykają się powoli jak zoanthusy, i pozostają na skale nigdzie się nie chowają.

Nie urosły też przez 3 miesiące, nie widzę też tych "ukwiałów" w innych miejscach.

Także pozostaje pytanie CO TO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko wiesz ze aiptazji jest kilka gatunkow ??:) sporo sie wygladem od siebie ruznia :D

po szczeguly dotyczace innych aiptazji pisz do Qubaba on jest ich fanem :D

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.meerwasser-lexikon.de/eng/81/885/Anemonia/cf.%20manjano.htm

majano, lepiej posłuchaj kolegów nie rozczulaj sie nad jego wyglądem choc ładny i ubij gnide zanim zrobi sie ich duza wiecej.

"Ludzie mający charakter postępują właściwie nie dlatego, że myślą, że zmienią przez to świat, lecz dlatego, że nie godzą się na to, by świat ich zmienił.

Moja Mania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisałam wg mnie to ukwiał, raczej nie szklisty, ale coś ala majano. Majano nie miałam i nie wiem jak reaguja na dotyk czy sie chowaja czy nie. zooanthusów widziałam trochę i piszac tak nienaukowo ich czułki sa zwykle ułozone równiej(nawet jak sa długie i falują).

Ale jak się nie chowają do szczeliny to bedzie w razie czego łatwo usunąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dany :

Skoro wiesz lepiej to po co pytasz :)

Dany, jeśli Cię uraziłem to przepraszam i nie wątpię w Twoją wiedzę.

Źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że nie jest to ten typowy szklisty (nie wiedziałem, że są różne rodzaje).

Skoro Wszyscy radzicie usunąć to tak też zrobię.

Pozdrawiam i dzięki

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty nie widzisz tego dziada gdzie indziej, a ja powiem Ci, widze ( pomimo, ze zdjecie jest nieostre w tle ) na drugiej skalce zaraz za nia. Zrob ogolna calosciowa fotke to sie przekonamy, czy nie masz ich wiecej ( a na 99% masz )

Szykuje powrot do morszczyzny w wielkim stylu :)

TYLKO WIDZEW

''Su ludia,ktorich mam proste v pici:-)))''

Aurel Hatala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie się wydaje że to jednak aptasia a nie majano, świadczy o tym:

1. typ otworu prowadzącego do jamy chłonąco-trawiącej gdzie wewnętrzna część jest lekko zapadnięta

2. kształt ramion i stosunek ich długości do średnicy dysku (choć to bardzo jednak zmienne)

3. ubarwienie zgoła odmienne od typowego majano.

Jak by mnie ktoś zmuszał to bym powiedział na 60% że aiptasia sp (poniżej lista gatunków które ja znalazłem do wyboru :D a przy okazji jak ktoś odnajdzie opis innego gatunku to niech mi da znać :D będę wdzięczy), a na 40% że jest to: Stomphia coccinea (było by więcej ale Twoje mają za małe rozmiary)

tu dla zainetersowanych lista gatunków aiptasi: :D

Aiptasia Gosse, Aiptasia californica Carlgren, Aiptasia carnea Andres, Aiptasia diaphana, Aiptasia eruptaurantia, Aiptasia insignis Carlgren, Aiptasia leiodactyla Pax, Aiptasia mutabilis, Aiptasia pallida, Aiptasia parva Carlgren, Aiptasia prima, Aiptasia pulchella Carlgren, Aiptasia saxicola Andres, Aiptasia tagetes

jak z listy widać dwie osoby bardzo się chwalebnie zapisały w historii odkrywania nowych gatunków czyli Andres i Carlgren, skubańce namieszali trochę :)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pawel_jaw :

Ty nie widzisz tego dziada gdzie indziej, a ja powiem Ci, widze ( pomimo, ze zdjecie jest nieostre w tle ) na drugiej skalce zaraz za nia. Zrob ogolna calosciowa fotke to sie przekonamy, czy nie masz ich wiecej ( a na 99% masz )

Masz rację.

Jest też z tyłu za tymi co na fotce, ale przecież napisałem, że są 4 szt. tego rodzaju.

Wszystkie 4 na tej skałce.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomasz Kulinski daj na luz, rozumiem Twoj brak zaufania, ale ja sie nie gniewam, mam lekkie doswiadczenie z aiptazje i jestem po wykladzie Qubaba:) wiec co nieco wiem :)

Poprostu to wyeliminuj i bedzie ok,pamietaj ze to strasznie parzy korale!

Pozdrawiam

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze jak Qbab napisze cos na temat szkodnikow to mozemy mu wierzyc :)

Przepraszam za slowo "szkodnik". Aiptasia to nie jest zaden pasozyt itp. Dzielnie walczy o przestrzen zyciowa i tylko my ja meczymy, podczas gdy inne stwory traktuja ja jako pierwszorzedne pozywienie...

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani wiesz jak jest z wierzeniem - należy wierzyć tylko własnej Żonie, resztę warto sprawdzać, mnie też bo jak ktoś znajdzie jakiś błąd to ja się nie obrażę a co najwyżej douczę - wtedy jest pożytek dla obu stron.

obejrzałeś sobie kilka gatunków z tych aiptasi i niektóre ładne :) co ?

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Qbab z tą żoną to Cię poniosło:) oj poniosło...... dość mocno:)

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mieszajmy w to najblizszej rodziny. Aiptasia to raczej taka tesciowa po odhowaniu dzieci :)

Qbab

Jakby nie bylo, to Ty wprowadziles Towarzystwo w piekny swiat aiptasii, glonow, robakow i innych, fetyszystycznych :D, zyjacych zyjatek i chwastow i poswieciles im nieco wiecej czasu niz przecietny Nano-Reef Rambo-likwidator. :D

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.