Skocz do zawartości
jarex66

Cyrkulacja od spodu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym dowiedzieć się coś więcej na temat nadmuchu przy dnie. Wiadomo, ludzie mają maxi-jety lub wielką pompę główną. Wersja pierwsza ma tą wadę że pompka przysypana skałami musi być co jakiś czas wyciągana do czyszczenia choćby wirnika. Problem polega nie na odkopaniu tej pompy spod skał, tylko na odłączeniu jej od rurki idącej wzdłuż tylnej ściany przy dnie.Natomiast duża pompa główna traci wiele mocy zanim przepchnie wodę nad rantem szyby akwaria. Poza tym przy takim rozwiązaniu, jedynym zabezpieczeniem, przed wylaniem się całej wody ze zbiornika, jest mały otworek wywiercony na rurce, powiedzmy 2cm od lustra wody. Można jeszcze wiercić otwory przy dnie na tylnej szybie i tam podłączyć wodę ze sumpa. Jak widzicie optymalne rozwiązanie ?

Ehhh... żeby wyglądało tak jak kosztuje.:ph34r:

zawsze chciałem mieć takie coś, tylko po to, żeby dłubać wciąż..:blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jeśli pytasz o nadmuch przy dnie, to akurat taki posiadam, wykonany jest z jednej rury PCV z otworami fi 6, rura ułożona na dnie akwa przy tylnej szybie na całej dlugości akwa (110 cm), rura jest jedną s części całej hydrauliki podłączonej do pompy Delteca.

To tyle teorii, teraz praktyka, rozwiązanie to miało spełniać zadanie "przedmuchiwania dna pod skałą" i tak też działało w 150 %, wręcz idealne rozwiązanie jeśli chodzi o proces dojżewania, cały "syf" miałem codziennie przy przedniej szybie i bez problemu odsysałem.

Po pól roku wsypałem żywy piasek, i też nie jest źle bo piasek nie rozsypał się po całym dnie i nie wszedł pod skały bo mu na to ruch wody z rury nie pozwolił.

Ok, a teraz wady, praktycznie pierwsza to nie wada trzeba bezwględnia pamiętać o zabezpieczeniu w postaci otworu pod powierzchnią wody, przy braku pradu bez tej "dziurki" masz całą wodę z akwa w sumpie i na podłodze,

druga wada że po jakimś czasie niektóre otwory w rurce pozatykały się i cyrkulacja nie rozchodzi się równomiernie.

Zdjęcia z rozwiązania w Moim dzienniku.

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.