Skocz do zawartości
a-d-a-m

Blau Aquaristic & Aqua Medic NG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koledzy ,

proszę o odpowiedź na pytanie : " co jest grane ? "

Tak sobie przeglądam różne strony sklepowe i widzę lampy HQI Blau (firmy hiszpanskiej) i lampy AM (firmy niemieckiej) wersje NG i na widok różnic w cenach "kopara mi opadła ".

Ot , taka pierwsza z brzegu: Blau 300 C kosztuje 1090 zł, gdy taka sama ale firmy AM kosztuje 2390 zł . Szok !

Czytałem swego czasu na tym forum pozytywną opinie Kol.@Lotnik , na temat Blau ,no ale pisał to zaraz po jej kupnie . Nikt wiecej sie nie wypowiadał , rozumiem że to nowość , ale może ktoś jeszcze je ma , abo zna szczegóły techniczne ?!

IMHO musi byc jakis "hak" , moze sa głosne ?

Boże , a ja kupilem AM za 3 tys :)

a moglem kupic za 1800 zł ... K.....a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

ja mam ta lampe jakieś 1,5 miesiąca i sprawuje się super ;-)

nigdy bym nie dał tyle za AM

wyglad ,astetyka ,użytkowanie pierwsza klasa

coś czuję że jeśli AM nie obniży cen na swoje NG to dużo klientów przejdzie do Blau Aquaristik ;-)

patrzą na cene na jaka patrzysz to pewnie na t którą mam ja czyli 1x 250W HQI + 2x Actinic 39W T5 -super sprawa

ja coprawda będę w wakacje stawiac dłuższy baniak i wtedy będę zmieniac na jedną długą 2x 250W + 2x 54W ;-) albo zostawię i dokupię drugą taką samą ;-)

nie wiem jak w AM ale tu układ zapłonowy HQI jest usunięty z obudowy (co daje -6Kg do powieszenia-extra )bez tego lampa waży ok 4-5 kg i u mnie wisi zamontowana na płytach gipsowych

aha układ poza obudową jest w wersji z 250W żarnikiem w tej 150W jest wewnątrz (niewiedzieć czemu?)

z czystym sercem polecam ;-)

pozdrawiam Emil

baniak 120x40x50 LR ok 25kg + LS ok 10kg ,odpieniacz AM Turboflotor 1000 MULTI SL +AM PH2500,cyrkulacja 6400L/h(2x Marea 3200) ,Światło lampa Blau Aquaristic 250W HQI + 2x 24W Actinic,przelew Blau Aquaristic, sump 50L z refungium, obieg AquaBee 2000/1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak patrzę na tą Blau Aquaristic to wydaje się dość wąska. Co przekłada sie prawdopodobnie na mały odbłyśnik HQI ale pewny nie jestem. AM jak na gotową lampę z T5 ma spore odbłyśniki. Jest też porządnie wykonana wewnątrz. Może Blau też :) ??

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@ebuke , powiedz tak szczerze ,od serca :) nie denerwuje Cię ten zwisający gruby przewód z lampy, który widzę na zdjeciu z postu @Lotnika ?

Twoim zdaniem , nie obniża to estetyki .

Przyznam ,że pozostałe Twoje argumenty ZA przekonują mnie do Blau , no ale dla mnie to "musztarda po obiedzie" i takie moje "frycowe" ...

Mam nadzieję, że topic nie zostanie wyczerpany , byłbym ciekaw opini o Blau innych kolegów-akwarystów, bo równolegle do rafowego ( juz dojrzewa ) robie drugi zbiornik typowo FO i chociaz nie wymaga tego aż system to jednak tam tez planuje zakup HQI - bajkowe refleksy swietlne:)

Pozdrawiam Serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.