Skocz do zawartości
Witold

Aque One MariSys 240 Advance Eco Syst

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem nowy wiec wypada sie przedstawic.

Mam na imie Witold i chce zalozyc akwarium morskie do 150l. Dlatego tez zaczolem sie rozgladac za sprzetem i znalazlem cos takiego ciekawego. Prosilbym o ocene tej ze nowosci. Co o tym myslicie?

Link do strony producenta: http://www.aquaone.co.uk/marisys.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, jezeli planujesz dopiero baniak, a nie przerabiasz istniejacy juz np, lepiej zrobic klasyczny komin z durso i sump. 150l mozna tez zrobic low tech:) Biostarflotor firmy Aqua medic z surface skimmerem np Hagen. Oczywiscie sump jest bardziej praktyczny i daje wieksze mozliwosci rozbudowy, np o filtr glonowy czy refugium. A cena tej nowosci moze byc zaporowa:) powodzenia

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej zrobic samemu sump i kupic dobry odpieniacz.Ceny tez nie widze na tej stronie no i jesli producent podaje ze nadaje sie do akwarium 240l to w praktyce pewnie nadaje sie do 120l,i power consumption 59W :con

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witoldzie, coś mi sie wydaje ,ze nikt nie odpowie Ci konkretnie na Twoje pytanie.

Rozwiazanie ,ktore dałeś pod ocenę jest nowe , "nowatorskie" ,że aż Strach :)

Jak poczytasz naprawde dokladnie cale forum (tak jak ja), to zauważysz pewien - dajacy się opisać w kilkunastu punktach - wyraźny schemat rozwiazań i sprawdzajacą sie w praktyce,prawidłowość .

Bierz przykład z tych Kolegów których zbiorniki są wzorcowe, a jest tu ich nie mało :).

A nowe rozwiazania , no cóż, nikt nie pokazuje tutaj swoich "innych" ,rewolucyjnych rozwiazań które dały by równie dobre rezultaty.

Ja tez na poczatku miałem głowę pełną róznych własnych "pomysłów" , ale mimo wszystko trzeba o nich zapomnieć i sięgnąć po klasykę.

Dlatego "słuchaj się starszych" Witoldzie i nie kombinuj :)

Pozdrawiam Cie serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Proponowałbym przeczytać posty związane z zakładaniem nowych solniczek, jest tutaj ich sporo i napewno znajdziesz tam wiele dobrych rozwiązań. Wtedy może sam zaprojektujesz swoją solniczkę i wtedy chętnie porozmawiamy na temat konkretnego projektu. Co do twojego pytania to ciężko się raczej będzie wypowiedzieć na temat sprzętu z obrazka którego się nie używało.Sporo prawdy napisał a-d-a-m więc nie będę go powielał. Oczywiście każdy akwarium jest inny i nie wszystkie "pomysły" we wszystkich się sprawdzą, ale w tym cała radość "tworzenia".

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Marcin Kloc :)

http://youngdes.pl/  Grafika Komputerowa dla Ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.