Skocz do zawartości
bartekk

GLONY!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem akwarium ponad dwa miesiące temu a okrzemki dalej nie chcą zejsc ze skaly !!!!! Co mam zrobic w takiej sytuacji i ile moze sie jeszcze przeciagac to dojrzewanie????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OJ wiesz co ja niechce Cie martwic ale to zalezy od wielu czynników.

Niektórym schodza baardzo szybko a mi juz prawie poł roku i jescze je mam fakt ze jest już ich mało a przedewszystkim mam juz wapienne.

Pospiech jest niestety naganny w akwarstyce morskiej:)

Podejrzewam że i tak jeszcze nie będziesz nic wpuszczał, Jak tam z parametrami??

Słyszałem ze chyba one potrzebuja żelaza ale dokładnie nie wiem.

Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

azotany i reszta niby zero ale jakos sa, a poza tym wyniki nieco sa sfalszowane przez same glony. A w akwarium jest narazie tylko zoanthus ale jego to chyba nic nie jest w stanie zabic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okrzemki raczej niczego nie zabiją. U mnie siedziały w zbiorniku przez kilka miesięcy, a i tak po każdym problemie który zmusza do dokonania większych podmian pojawiają sie ponownie. Jedyne wyjście to założyć filtr DI po RO, ale czekaj cierpliwie. Po prostu czyść szyby a piasek troszkę przemieszaj z wierzchu i to wszystko. Z czasem skałka porośnie glonami wapiennymi i będzie ładnie wyglądać. Korale miękkie są całkowicie bezpieczne. Aha kup ślimaczki turbo, one lubię je wcinać z szyby.

Cześć

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

walcz i nie poddawaj sie nie podmieniaj wody i cały czas musisz je zdmuchiwac ze kały zrob tak albo sciagaj je wezem do wiadra przez gruba wate wegiel itp a wode spowrotem do akwa albo zdmuchuj duze mocne pompy ja wkladalem reke do akwa i poprostu machalem a uwierz mi ze nikt nie mail takich jak ja a teraz cud

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Tomkiem, filtr DI jest tani jak barszcz ok 80 zł, a zatrzymuje to co przepuścił RO.

Porób sobie testy na wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy masz w zbiorniku glony wyzsze? To naturalna konkurencja dla glonow nizszych, u mnie wyglada na to , ze dziala, sa dostepne tak piekne glony, ze chyba zaloze do mojego przyszlego akwa ozdobne refugium, takie, zebym sie nie wstydzil pokazac, fajnie bedzie wygladac, akwa a pod nim refugium z roznymi pieknymi glonami.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.