Skocz do zawartości
Andrzej58

Ricordea zielona

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem chyba w grudniu Ricorde zielona od czlowieka co je troche sprzedal na allegro i co jakis czas handluje. Wiadomo karal w torebce jest zestresowany czesto skulony itp. i tak bylo z ta. Przeszla procedure adaptacji do nowego srodowiska-wody, potem wsadzilem do zbiornika w wybrane miejsce i czekam do dzis az sie rozwinie.Dalem ja w miejsce niezle naswietlone...zle srednio-naswietlone...zle, sredni ruch wody...zle maly ruch wody...zle.Mam jakies twardziele nawet rozna, miekkie tez rozna, wiec woda chyba ok.Inne grzybience tez sie nie rozwijaja w pelni ale maja pojedyncze rozrody jeden podobny do ricordey piekny i sie podzielil. Co taka rocordea potrzebuje do szczescia? aby zaczela sie godnie prezentowac bo raczej nie jest tanim grzybkiem... a cieszyc nie che...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się napaliłam na ricordee i kupiłam w Reeff-shopie pomarańczową i zieloną.(to było ponad rok temu) Podróz znisły dobrze, alkimatyzacja te rzeczy. Mimo prób umieszcznia w róznych miejscach,ani nie chciały sie rozwinąc. po 2 tygodniach widac było ze jest źle, zaczeły tracić kolory i zmniejszać się. Po trzech miesiacach z pomarańczowej został dziwny twardy glutek wielkości kilku mm jaskrawo zielonożółty,twardy bez polipów,a z zielonej mały grzybek wielkości zaledwie pół cm. wygladał jak zwykły płaski szarozielony grzybowieniec,ale sie nie napompowywał.

Po pól roku kupiłam na Allegro 3 ricordee- toche przez pomyłkę w licytacji bo po poprzednich doswiadczeniach chciałam tylko 1, ale stwiedziłam ze z kims zamienię -no bo głupio odwoływać.Jak przyszły nie miałam czasu zająć sie wymianą i zostały, Pomarańczowo niebieska zle zniosła transport bo była szaro przeźoczysta (nie mozna było rozpoznac kolorów) Po tygodniu zaczeły się rozwijać w pełni, a teraz po 4 miesiącach jedna się podzieliła i wszystkie śa 2-3 razy większe.

Akwaium mam już dobre pare lat i moze wszystkie parametry nie są bardzo stałe i wzorcowe, to jednak nie mogły miec wpływu na pierwsze grzybowieńce. A o co chodziło to zagadka... jak wiele spraw w morskim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja kupilem na allegro mam zbiornik ok 10 lat wczesniej grzybience lux.. nie pamietam czy mialem ricorde... ale nie wykluczam.. bo troche zwierzat sie przewinelo... ale wtedy grzybience byly lux korale miekkie i twarde zdychaly w 4 dni... teraz odwrotnie... :)(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za rodzaj, Yuma czy Florida? Zreszta w sumie obojetnie, Ricordee maja tendencje do wymiany zooksantelli po zmianie zbiornika, stad ta utrata kolorow, bledniecie... wtedy jest pol na pol, albo przezyje albo nie. Jesli calkowicie stracila kolory to nalezy ja dac w miejsce o slabym swietle i cyrkulacji, i czekac. Jesli przezyje pierwsze tygodnie i zacznie powoli dostawac znowu kolorkow, to wtedy powinno juz byc dobrze.

U mnie R. Florida aklimatyzuja sie bez problemow, wlasciwie to nigdy nie mialem z nimi w ogole zadnych problemow, natomiast Yumy przechodza u mnie ZAWSZE wymiane zooksantelli, z reguly wiekszosc jest w stanie to przezyc, niemniej jednak przez pare pierwszych miesiecy nie wygladaja za ciekawie...

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.