Skocz do zawartości
rs4

Sól REEF CRYSTALS

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam pytanie czy ktorys z was uzywa tej soli moge ja miec w dobrej cenie dlatego myle nad zmian obecnie od roku uzywam kenta i troche boje sie o moje acroporki ale trzeba uczyc sie na bledach wiec kazda opinia bedzie na wage zlota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam widzialem baniaczek jadący na tej soli. Co prawda nie było tam twardzieli ale było sporo miekkich linkia, i zebrasomka veliferum(a możliwe że była to desjardini)

Sam zastanawiam sie nad zastosowaniem tej soli.

Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Uzywam przez dlugi czas tej soli musze powiedziec ze postawilbym ja na 3 miejscu, lepsza jest zapewne Kent Marine, ale tez drozsza.

Przy obsadzie miekkich korali, i jednej goniopory wszystko jest w porzo.

Rybki tez nie narzekaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do sheepa111 mógłbys napisać jaką byś postawil na 2 miejscu???

Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 10 acropor i same twarde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na drugim miejscu postawiłbym ME ale tylko jeżeli zalewamy pierwszy raz, natomiast przy stałych dolewkach lepsze efekty są przy reef crystal i oczywiście Kent. Jest jeszcze jedna rzecz kiedy przeszedłem z ME na Reef crystal to korale miękkie potrzebowały ok 10 dni na powrót do poprzedniej kondycji, już zaczynałem się martwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie wychodz tak ze zostaje mi na 50 l wody w porownianiu z kent na paczce kiedys jak nie bylo kenta przez pewien czas to wszyscy uzywali reef ja osobiscie juz chyba wszystkioe sole swiata przerobilem i naprawde mysle ze jest to mit o solach widzialem piekne rafy nawet na aqua medic chociaz ja ja uzywalem do odsnierzania :) ale co osoba to rozne zdanie wiekszosc starych akwarystow jedzie na IC chociaz kazdy ja krytykuje ze uboga i cos tam cos tam ale zawsze wasze zdanie w czyms pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem że Aqua Medic szykuje promocję zimowę, że jak się kupi 100 kg ichniejszej soli to dostanie się łopatę do odśnierzania ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AM ma zla opinie, ale czy ktos moze poprzec ja jakims konkretem?

mial w zbiorniku, wszystko padlo itp?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kolege ktory przeszedl na sol AM reef salt i wszystko pieknie rosnie. Zarowno miekkie, jak i twarde. Pieknie rozwiniete i ladne przyrosty. A jak ktos byl w Bogucinie, gdzie AM reef salt stosuja, to chyba nie powienien miec watpliwosci. Natomiast jak ktos cos zaniedba w zbiorniku, to zadna sol mu nie pomoze.

Ja z hW przechodze takze na AM reef salt. Pozyjemy, zobaczymy. A do odsniezania to chyba jednak nieco droga :)

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zla opinie miala zwykla sol AM, nadaje sie ona raczej do akwariow FO, natomiast o AM reef salt nie slyszalem zlych opini, z testow wynika ze zawartosc Ca w swiezo przygotowanej solance ksztaltuje sie w granicach 470 mg/l, a Mg 1440 mg/l

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zbiornik założony na AM reef salt i nie widze roblemów ale innych soli jeszcze nie stosowalem . Faktycznie jak odwiedzilem bogucin to wszystko wygląda pieknie . W skleie sam sprzedawca twierdził ,że ich sól nie ma kłopotów ze stabilnością PH natomiast kłopot jest z KH i to moge potwierdzić ze jest mało stabilne idość niskie 7,2- 7,4i wacha sie jeszce w dół .

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kH masz bardzo dobre, w naturze wacha sie miedzy 6-8, zbyt wysokie kH powoduje zachamowanie wzrostu koralowcow moze tez powodowac wytracanie sie wapnia.

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze powinno sie wprowadzic podzial na sole syntetyczne i niesyntetyczne.

Reff crystal jest sola syntetyczna, natomiast co do koneta to nie mam pewnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys temat syntetyczna czy nie byl juz poruszny i stanelo na tym ze nie ma niesyntetycznych soli.

Logiczne rozumowanie: jesli odparujesz wode to bedzie duzo badziewia w takiej soli, np zwiazkow fosforanowych, jakis martwy plankton itp.

I faktycznie jesli mozna byloby zrobic sol do akwa odparowujac wode morska to nikt by nie robil syntetycznej;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sobie mysle, ze w USA sprzedaja NSW czyli wode morska naturalna

A moze by tak koncentrat?

Ciekawe ile wody da sie odparowac z solanki zeby jeszcze byla plynna

Wyobrazcie sobie, "Koncentrat soli z Morza Czernego", dolewacie poltora litra RO i woda gotowa :)

W sumie w ten sposob moznaby odparowac nawet wode z Baltyku, i dzieki temu osiagnelaby pozadane zasolenie

No prosze jaki biznes wymyslilem :)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.