Skocz do zawartości
leoni

Problem z HQI

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem z dwiema lampami HQI.

Z pierwszą jest taki problem że niedawno jak przyszedłem do domu to znalazłem rozwalony w drobny mak żarnik:(

Kupiłem nowy. Po 3miesiącach żarnik już znowu nieswieci a w środku żąrnika dwa bąble czyli żarnik przeszedł.

Co może być z pierwszą lampą doradzcie??

Acha jak wyłączałem ją z wyłacznika czasowego i chwyciłem wtyczke za bolce to mnie troche popieściło:)

Z drugą natomiast sprawa była taka że wyłaczyli nam prąd na około 40min, po włączeniu prądu lampa już nieruszyła, żarnik oczywiście przepalony!!!!.

Kupiłem nowy włożyłem ale nierusza.

Powiedzcie co może być bo zachwile mnie to zrujnuje:)

"500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!!

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jak montowałeś żarnik dotkłeś go palcami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie, niewydaje mi się zeby to był powód

"500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!!

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...kiedys mialem podobnie,zarnik nie palil.Myslalem ze to koniec,rozmontowalem statecznik,okazalo sie ze jeden drucik sie oderwal,byc moze temperatura albo wstrzas,nie wiem,nie rozumiem elektryki i rozumiec nie chce,sprawdz czy wszystkie przewody sa polaczone w stateczniku...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przewody juz tez sprawdzałem i podokręcałe i wszystko jest ok

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedyne co to zamówiłem aqua-light zapłonniki bo ponoć to jest powodem najczęstszych awari, ale chciałby zeby się też jakiś fachowiec elektryk wypowiedział na ten temat

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś mi pomoże:)

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leoni dotykanie palcami ma ogromne znaczenie, jeśli pozostawiłeś wilgotny lib tłusty odcisk palca to żarnik na 99% pęknie lub się przepali, co do kopania wtyczki to raczej normalne ponieważ w obwodzie lampy jest zaj....sty kondensator, który uwalnia energię po zwarciu bolców wtyczki

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kondensator jest przeciwzakłuceniowy i czy on będzie czy nie, nie ma to znaczenia bez niego lampa musi działać. Tyrystorowy układ zapłonowy nie ma z pękaniem żarnika nic wspólnego. Możesz jeszcze sprawdzić statecznik jeżeli jest nominalnie większy od żarnika to może go rozrywać lub tylko palić, może też mieć statecznik przebicie dlatego napięcie może być wyższe od 4,5 do 5 kV a takie maksymalnie wytrzymuje żarnik. Wtyczka nie ma prawa porażać prądem ponieważ jest kondensator wpięty równolegle do obwodu i on się rozładowuje

w układzie, chyba że jest wpięty do przewodu zasilającego to co innego.

Z tego co piszesz to albo jest statecznik znamionowo większy od żarnika albo ma przebicie.

1100 l. w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co radzicie??

tak jak pisałem dzisiaj mają do mnie przyjsc układy zapłonowe więc wymienie i zobaczymy.

Jezeli chodzi o zakładanie żarników, to zawsze zakładam i chwytam tylko za końcówki żarnika więc mało prawdopodobne żebym dotknoł żarnik w obrębie swiecenia.

A jeżeli się dotknie żarnik to co robicie w tym momencie?? czyścicie spirytusem żeby odtłuścić??

Pozatym lampy są orginalne i nic tam do tej pory niewymieniałem, ani niesą to tez samoróbki więc myśłe że producent dobrze dobrał parametry

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dotkniesz paluchami bańkę żarnika to bezwarunkowo musisz go odtłuścić np spirytusem czy denaturatem. Najlepiej na wszelki wypadek najpierw odtłuścić a później zakładać przez husteczkę papierową:D

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze jedno pytanie mi sie nasuneło, czy ma jakieś znaczenie dłygosc kabla??

Przed chwilą zamontowałem nowy układ zapłonowy i jedna z lampa ruszyła:)................ tylko że po 1godzinie się wyłączyła co może byś grane!!!??

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też tak miałem ale z T5, zareklamowałem, przysłali mi nowy statecznik i albo tylko błyskała raz i koniec, albo się nie zapalało, w końcu za 3 razem się udało - wszystko na gwarancji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

długość kabli ma znaczenie w statecznikach HQI - chyba, że jest to statecznik elektroniczny.

a palące się żarniki to na 99% wina wadliwego statecznika - tymbardziej, że 'kopał' cię przez wtyczkę co nie jest obiawem normalnym. Przyczyną może też być złe podłączenie.

proponuje też zwrócić uwagę na to, czy statecznik nie za bardzo się grzeje - samoczynne wyłączanie się lampy może następować w wyniku przegrzania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kabla mam około 4m a statecznik jest zwykły NaHJ 150W pozatym to fabryczna lampa więc połączenia są tak jak były, teraz jak podłączam lampe to żarnik tylko mruga.

Co robić dalej?? bo długo mi baniak na aktynice niepociągnie

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówimy oczywiście o kablu od statecznika do żarnika. Każdy statecznik ma inne parametry, ale na moje (prywatne) oko to 4 metry jest dużo za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak żarnik mruga to nie jest prawidłowo włożony w gniazdo, albo jakiś przewód sie poluzował,sprawdź wszystkie połączenia w środku lampy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dinks nie ja mówie o kablu od zasilania do układu zapłonowego:) małe niedociągnięcie

@seba75 Ale ten żarnik świecił dobrze więc jak mogłbyć źle włożony??

Dopiero po samoistnym wyłączniu zaczął mrugać

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.