Skocz do zawartości
dany

Akwarium w mieszkaniu czy tylko w domu?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przyjechalo do mnie nowe akwarium 130x70x50h wniesliśmy na 1 pietro wsadzilismy do pokoju zwanego dziennym, i tak sobie mysle czy ono nie jest za duze? Obecnie mam 250 ltr w domu u rodzicow i potrzebuje jeden pokoj zeby go obsluzyc,ale u rodzicow jest prawie 300m2.

Pytanie czy 455 ltr w 73m2 to nie za duzo, jak to jest u Was?

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj to uslyszysz tylkoze zdecydowanie za male akwa jak na taki pokoj:D

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co znaczy za duże?

-nie pasuje do wystroju wnętrza

-strop sie urywa

-nie stać cie na utrzymanie

-powoduje wysoka wilgotność i grzyb na ścianie

-żona mówi że za duże

??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dany: mialem 135x65x60h w moich 49 metrach, wiem o czym mowisz...teraz z perspektywy czasu mysle, ze troche bylo za duze..zakladam,ze uda Ci sie je ladnie wykonczyc, zabudowac itp. zostaje kwestia ponizej:

musisz pamietac, ze tak duzy "mebel" w mieszkaniu calkowicie zdominuje wystroj. to samo w sobie nie jest zle, pod warunkiem, ze akwarium bedzie ladnie utrzymane, wszystko bedzie dzialac.

Ale jesli bedziesz mial wysyp glonow, to wrazenie syfu "rozejdzie" sie na cale mieszkanie...czyli czeka Cie ciezka praca nad utrzymaniemakwarium.

i jeszcze jedna sprawa, jesli masz okna na poludniowa strone to kupuj odrazu klimatyacje, inaczej nie wyrobisz z wilgocia i temperatura.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 450L i 170l w 32m2:D i mysle o zmienie z 450 na 700:D

130x70x50 455l 100kg lr, grotech 4pompy, 2x150W 4x54W sciemniane, chłodziarka teco tr10, profilux, redox, Tunze 61000, 6000, mini reddragon 5000l , reddragon bubbleking 200, fr509 ecofos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bym mial dom to stanelo by na 100% ponad 1000l :)

130x70x50 455l 100kg lr, grotech 4pompy, 2x150W 4x54W sciemniane, chłodziarka teco tr10, profilux, redox, Tunze 61000, 6000, mini reddragon 5000l , reddragon bubbleking 200, fr509 ecofos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...nie rozumiem za bardzo problemu a to chyba bierze sie stad ze dla kazdego akwa moze jest czyms innym...dla mnie zbiornik to sen,oderwanie od rzeczywistosci,obcowanie z natura i ta niesamowita swiadomosc ze metr ode mnie znajduje sie harmonia doskonala (oby tak bylo),czym blizej tym lepiej.Zauwazylem tez ze przyzwyczailem sie do monotonnego dzwieku przelewanej wody a i odpieniacz dziala na mnie uspokajajaco.Dlatego dalem akwa do sypialni.Nie czuje potrzeby pokazywania zbiornika znajomym,szczegolnie tym co pala cygara i zasmierdzaja wode.Sypialnia to jedyne pomieszczenie gdzie sie nie pali...Majac wielkie akwa w malym pomieszczeniu pewnie tez fajnie czuc zapach wody,oby jeszcze sie udalo by ten zapach byl jak najblizszy zapachowi oceanu...ale bym musial lac pare litrow jodu dziennie i nie otwierac okien...hehe...Ja np. nigdy bym nie wstawil akwa do salonu,gdyz nie mozna wymagac by wszyscy odwiedzajacy wiedzieli czym jest mini rafa a pytania typu "a gdzie sa rybki??" wyprowadzalalo by mnie z rownowagi...dla zupelnych laikow nano reef to tyle co chodowla karpia w celach reprodukcyjnych...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

iii tam

48 m2 900l 220/70/60 2 piętro(aktualnie domek)

ksiądz wchodzi po kolędzie:

-niech będzie pochwalony Jezus..o jakie piękne akwarium(pół godziny o akwa,brał kopertę i do sąsiada)

rozmiary akwa w bloku były podyktowane tylko i wyłącznie stosunkiem wysokości klatki schodowej do przekątnej akwa.

aaa sę rozpisałem:na początku zamówione akwa przyjechało z miasta Łódz,pięciu osiłków wtargało je na 2gie piętro,ja rozpakowuję a tam rysa na przedniej szybie:blush.Akwa spowrotem pojęchało do Łodzi i za drugim podejściem już dojechało całe

pozdrawiam 900l+450 sump-reaktywacja LPS,SPS kilka rybek,strzykwa,wężowidło, RODI+TDS*2,800W HQI+312W T5,profi2exe pH,mV,mS,,odpieniacz DIY(THCSKIBA),absorber PO4 deltec,refugium glonowe,130 kgLR,BALLING 7*GROTECH ,DSB w głównym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys w kawalerce 29m miałem 1oool.:) nie było dostępu do okna ,ale byłem szczęśliwy:)

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinie, generalnie chodziło mi o to, czy nie za bardzo przyszalałem:)

@Harnas właśnie tak sobie myśle jak Ty napisałes i mam bardzo mieszane uczucia.

@Szwentas, mam takie samo wymiarowo akwarium jak Ty w pokoju ok 16m2 i stad ten dylemat.

Niepokoi mnie jedna sprawa jak otwieram okno w pokoju, a mieszakam przy bardzo ruchliwej ulicy to jest mocno glosno a jak wiadomo przy akwa trzeba mocno wietrzyc.

@Iceberg w sypilani sie nie zmiesci ale to dobry pomysl:)

Generlanie zona jest przerazona córce sie podoba a ja sie waham czy go nie spakowac i przeniesc do rodzicow:)

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ani się waż! :) Ja mam dom 260m2 ,ale na razie nie stać mnie na 500l choć kiedyś na bank ;)

Bylo cos ,a jest nic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto się budował zrozumie Kolegę...:)

pozdrawiam 900l+450 sump-reaktywacja LPS,SPS kilka rybek,strzykwa,wężowidło, RODI+TDS*2,800W HQI+312W T5,profi2exe pH,mV,mS,,odpieniacz DIY(THCSKIBA),absorber PO4 deltec,refugium glonowe,130 kgLR,BALLING 7*GROTECH ,DSB w głównym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.