Skocz do zawartości
martinnew

jakosc zestawu Reef-box z reefshop.pl

Rekomendowane odpowiedzi

po pierwsze witam wszystkich, milo zadac pytanie na starych smieciach :)

zastanawiam sie ponownie nad jakims malym tankiem i wpadl mi w oko ten zestaw:

http://www.reefshop.pl/eshop/zestawy-akwarystyczne_reef-box-80l-reef-tank-kompletne-akwarium-morskie.html

nie chce pytac o to czy mozna? jak mozna? dlaczego tak malo itp.

pytanie jest proste: czy ktokolwiek mial z tym stycznosc? czy ma to jakiekolwiek szanse dzialania? jaki odpieniacz jest montowany (w sensie firma i zasada dzialania) i czy pompa "obiegowa" o wydajnosci 1100l/h daje rade? szczegolnie ciekawi mnie to tylko 1 wyjscie...sam preferowalbym 2

oczywiscie kolo 8-10 kg LR i max 2 male rybeczki, pewnie jakiegos oceallarisa i goby-ego - to jesli chodzi o obciazenie biologiczne

korale: pewnie jakie zoo i grzybki, moze jaka ricordea?

dzieki za wszystki edowiedzi - bede naprawde wdzieczny

jesli wypowie sie Przemek tez bedzie super ;) bo pracownicy w Gdyni...wow, kto zostal w Polsce????? ;)

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie akwarium zrobione przez "reefshop" stoi w "galerii bałtyckiej" w sklepie zoologicznym,możesz sam zobaczyć jak to wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swietnie, to akurat wiem, ale to nie bylo moje pytanie...zatem moze ktos ma cos takiego i pomoze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem podobne cudo w http://www.rafashop.pl/ i z tego co zauwazyłem to 2x 24W w Power Compactach to trochę za mało (moim zdaniem).

Zoanthusy żyły, Sarco również (ledwo) ale ukwiał (E.Quadricolor) wygladał na wygłodzonego i zamęczonego poszukiwaniem lepszych warunków.

Sprawdż czy będziesz mógł zamienić (i zmieścić) świetlówki na 36W.

Z moich doświadczeń z Power Compactami - dopiero 36W i wyżej daje rozsądne ilości światła. Poza tym nie za bardzo są dostępne PC z 24W.

Co do pomp i cyrkulacji to zawsze możesz dołożyc jakieś maleństwo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za info, kiedys nad 70-cioma litrami mialem 2xati t5 24w, potem dodalem 1xt8 18w i bylo ladnie, a z power compactami tez nie mam doswiadczenia, choc myslalem, ze 24 waty to 24 waty...

ukwial w takim tanku z takim swiatlem...rece opadaja, ale handel to handel :)

wlasnie niezbyt chcialbym dodawac kolejne kable - nic ma nie zwisac z akwa...wymagania estetyczne piekniejszej polowy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 3x 36W nad 45L i czasami się zastanawiam czy nie dodać jeszcze jednej 36 ale już jest troche ciasno (i ciepło) a poza tym SPS już mi rosną jak głupie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.