Skocz do zawartości
Onironauti1

Wątpliwości w wyborze odpieniacza

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

planuję załozenie akwa morskiego o wymiarach 80x40x40

niestety mam ograniczone miejsce na to akwa, nie mam takze mozliwosci zrobienia sumpa i to strasznie komplikuje mi cała inwestycje ;]

gdyz cały osprzet musze wsadzic do baniaka, a przy tak niewielkich rozmiarach nadmiar sprzetu bedzie raził w oczy

o ile grzałkę mogę ukryć za skałą to z odpieniaczem to trudniejsza sprawa...

na poczatku planowałem midiflotora, ale ostatnio natknałem sie na cos takiego jak biostar flotor...

głowna zaleta jest to, że nie zajmuje miejsca w akwa... ale własnie, jak to jest z wydajnoscią... który z tych dwóch odpieniaczy jest waszym zdaniem lepszy...

przejrzałem cała masę postow w archiwum ale nadal nie wiem co lepsze, jedni chwala biostara i pisza ze bardzo dobry a inni odradzaja

ps. czy przez podłaczenie do rurki zasysajacej powietrze w biostar flotorze pompki napowietrzajacej mozna uzyskac lepsza wydajnosc pienienia czy taki zabieg raczej pogorszy wydajnosc

podsumowujac: biostar flotor czy midiflotor?

120x40x50/Hailea 4x54W T5/2xTunze Nano Stream 6045/AM Turboflotor 1000 Multi SL + AB2000/1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Nie używałem midi, natomiast jestem zadowolony z biostara.

Próbowałem podłączać pompkę ale wg mnie nie ma takiej potrzeby.

Zrób sobie tylko tłumik na wlot powietrza.

rafka 112l,Deltec MCE600, ProfiluxII+Ex,Powerbar 6D-D, pompa doz.GHL,2xTunze 6045, dolewka Tunze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam midi i się dobrze sprawuje,przede wszystkim jest cichy a o to mi chodziło.

Możesz wkleić panel i w ten sposób schowasz sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...przede wszystkim radze Ci wkleic panel np.boczny...nic prostszego pod sloncem.Prawde mowiac nie moge sobie wyobrazic akwa bez panela czy sumpa no i ta grzalka za skalkami...skalki sie przesuwa,czysci a grzali sa czesto ze szkla,do tego odpieniacz,pewnie osmolator i zagracisz akwa a nawet jak to schowasz za skalkami to kosztem miejsca...ja mam panel i bardzo ulatwia mnie zycie,raz ze woda sie przelewa,brod schodzi z powierzchni przez grzebien,i jest zasysany do odpieniacza a powiem Ci ze teraz widze roznice tego samego odpieniacza w panelu a bezposrednio w akwa...niebo a ziemia.Jest czysto,schludnie i jest miejsce do pracy "za scena" i "na scenie".Jezeli boisz sie ze panelem oszpecisz akwa to mozesz go pomalowac w kolorze szafki czy tam obojetnie innym ulubionym kolorze,lub jezeli jest to kompakt,mozesz okleic...ale sie zagalopowalem...hmm,cos mowa byla o odpieniaczu,tutaj Ci nic nie doradze,sa rozne opinie,jedni chca mocne inni mniej.Widzialem kiedys akwa u goscia co odpieniacz regulowal na minimum,do tego byl to odpieniacz za maly do jego akwa,kiedy go zapytalem czemu tak robi to powiedzial ze woda ma sie naturalnie,lekko oczyszczac a nie sterylizowac i wyjalawiac.Mowie o tym bo akwa bylo piekne i zdrowe.Ale zasada raczej jest ze odpieniacz np. wedlug producenta do 1200 litrowego zbiornika wsadza sie do 400 litrowego.A to ze jedni mowia tak a inni tak na temat danego produktu to normalka.Wlasnie od tygodnia czytam na temat aparatow fotograficznych i jestem glupszy niz bylem...z ocen wynika ze nie ma aparatow dobrych,wszystkie sa zle...jakbym kuzwa tego nie czytal to teraz bym se cos fotografowal...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.