Skocz do zawartości
Sędzia

Sump obok akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przymierzam sie do zalozenia rafki moze nie nano-224l ale takim dysponuje i zal byloby go nie wykorzystac.Jest to niestety typowo slodkowodny zbiornik, bez komia, dziurawego dna a szafka rowniez nie posiada zadnych wiercen i wolalbym tego nie zmieniac. W zw. z tym wymyslilem ze sump ( 90l tez po starym akwa ) moglby stac na szafce obok akwarium.I tu pytanie.Czy jest to wykonalne?Musialyby chyba pracowac 2 niezalezne pompy, jedna tloczaca z akwa do sumpa i druga w ostatniej komorze jako powrotna?Przyznaje ze byloby to idealne dla mnie rozwiazanie tylko jesli powrotna trafi szlag to co wtedy...?Bedzie mokro...Czy znacie moze jakis inny sposob by sump mogl stac obok????Bardzo prosze o pomoc...

I drugie pytanie-akwarium ma 140x40x40, czy wystarcza jako oswietlenie dwie T5 aquablue 120cm z odblysnikami ( ewentualnie jedna T5 dzienna a druga aktyniczna ) ?Czy jeszcze jedna lub dwie? Czy tez musze dac HQI do tego ?Zaznaczam ze k.twardych raczej nie bede trzymal.

Bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylbym zapomnial.Filtracja bedzie odbywala sie w oparciu o zywa skale i ten sump z 4 komorami-wata,odpieniacz,jakas biologiczna ( zwir?bactobale? ) i refugium.Tylko zeby to stalo obok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastosuj pudełko przelewowe. produkuje je AM w dwóch wersjach. jest dostępne również w Bioreef'ie K.Pony. a najtaniej wyjdzie jak sam wystrugasz;) jaka jest idea pracy możesz zobaczyć np. pod tym linkiem http://www.tunze.com/deutsch/index.html?lang=en-gb

kliknij - Other components

a potem - outlets

i wystarczy jedna pompa główna:)

pozdr

JF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wsadzil ze 3 T5, albo 4. W swoim zbiorniku 80x40x35 mam 3x T5 24W - Aktyniczna, dzienna i Aquablue (60 dzienne 40 aktyniczna).

Co do pudelka przelewowego to masz tu niedrogie http://www.morskieakwarium.com.pl/bioreef/pudelko_przelewowe.html.

Tez sie zastanawiam nad czyms takim, tylko jaki moze byc minimalny poziom wody dla akwarium o wysokosci 35 cm... tego nie pisza.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj. Przeczytałem Twój post i rady kolegów. Wszystko pięknie, ale w praniu zawsze wyjdzie że coś jest nie tak. To tak jak kiedyś z komputerowcami - jedni mieli Commodore a inniAtari. Kłócili się które lepsze, a potem wszyscy przesiedli się na PC. Po prostu wszystkie drogi prowadziły do PC.

I tak jest i z morszczyzną. Po prostu wszystko jest schowane, bezpieczne, nic się nie przeleje. Ni zarzekałbym się teraz czy nie będzie twardych. Po prostu jak się złapie tego bakcyla to chce się mieć wszystko i najpiękniejsze. I wtedy można także dokupić trochę sprzętu, znowu ukryć w szafce. Ale do rzeczy. Na szczęscie skończyły się już czasy gdy szklarz mówił, że w sklejonym zbiorniku nie da się nic wywiercić. Teraz to nie problem. Fachowiec wywierci Ci ładny otwór w dnie, wklei komin z 2 szyb i po strachu. Zrobienie małego otworu w szafce to jeszcze mniejszy problem. Można się co najwyżej skaleczyć.

Polecam także wykonanie samemu HQI. Koszt 300 zł razem z żarnikiem. Można chyba odżałować. I wtedy wszystko pięknie rośnie. A te bliki na dnie i skałach!!!

Pozdrawiam.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak...dodatkowo listwe boczna mi potnie:)Racja ze wszystko wyjdzie po jakims czasie ale chyba nie jestem pierwszym ktoremu takie pudeleczko by pasowalo?Ktos juz chyba korzystal z takich zabawek?Zreszta jak mi sie wydaje to nie ma jak sie przelac.A to rozwiazanie naprawde mi odpowiada...

Co do HQI to faktycznie trzeba bedzie pomyslec:)Jedna 150watowka wystarczy?I do tego jakas zwykla aktyniczna albo dwie zapewne.

Uklony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.