Skocz do zawartości
robi

Denitrator + reaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki dziwny pomysł a mianowicie żeby podłączyc szergowo denitrator siarkowy z reaktorem wapniowym t.z.n wylot wody z denitratora skierować do reaktora wapńiowego w ten sposób pozbył bym się kwasu jaki powstaje w denitratorze bo przeszedłby przez złoże wapniowe tylko nie wim czy w reaktorze wapniowym zachodziła by prawidłowa reakcja bo oprócz podawanego CO2 podawany by był kwas siarkowy ale to pytanie chyba do chemików .Jeśli chodzi o utrzymanie odpowiedniego przepływu i PH to nie ma problemu , wszystko mam przemyślane ,chodzi mi o to czy tak by było można. Co o tym myślicie ???

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikkt nic nie wie na ten temat ? ciągle mnie to zastanawia,czy tak można połączyć denitrator z reaktorem?

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W słodkim miałem denitrator gdzie w jednej kolumnie była siarka a w drugim żwir koralowy,przepływ był bardzo wolny,ale nie udało mi się tak ustawić by zaskoczył,po wielu próbach wywaliłem go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powstawałby nierozpuszczalny siarczan wapnia (gips) CaSO4., który zapewne podnosiłby kH i osadzał się w zbiorniku. Ale to teoria a praktycznie spróbuj.

http://reefshop.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=1007_356_357&products_id=4544

"Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.