Skocz do zawartości
Grzegorz Dyzma

a moze ksiazka?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ma ktos w planach zredagowac nasze forum w postaci ksiazki?????

Prosze sie nie smiac,ale ksiazka to ksiazka i nie chodzi mi tutaj o znudzenie tym forum w postaci sleczenia przed kompem.

Czasami mam ochote napisac do Przemka z prosba o wydrukowanie calego forum,bez wzgledu na koszty papieru,tuszu, czy kosztow samej drukarki.Milo by bylo moc poczytac Was np. w drodze do pracy,albo czekjac na dziewczyne,ktora sie spoznia.;) Mysl moja nie jest efektem ubocznym piatkowego wieczoru i kilku browarkow.Wyobrazilem sobie Polska super produkcje-bestseler.Jest tyle literatury zagranicznej.A MY NIC (chyba ze slabo poinformowany jestem w temacie)Nasze sukcesy i porazki poparte doswiadczeniami,fotografie i watki naszego forum.CALY OGROM WIEDZY !!!!.Wyobrazacie sobie wejscie do ksiegarni i w ksiedze o tysiacu stronach znalezc wlasna wypowiedz, watki,zdjecie opinie wnioski?....a moze powinienem odstawic piwko i polozyc sie spac?????a rano zaczalc sie leczyc?

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Grzegorz...uwazam ze pomysl nie jest glupi...to mnie zawsze burzylo w narodzie polskim,ze sa ludzie posiadajacy niesamowita wiedze i nie potrafia jej sprzedac,czesto zamiast oplywac w luxusie,chodza w podartych gaciach,jak to sie mowi.Mysle ze jakby jakis misio,ktory ma dar pisania i do tego znajomosc teorii popartej praktyka ,moglby napisac super ksiazke bijaca na glowe wszystkie zachodnie...czy nie czas wreszcie skonczyc ze schematem Polski "glupia duma narodowa i komplexy od stuleci" Popatrzcie,mam chyba dwadziescia ksiazek o akwarystyce morskiej i w prawie kazdej znich sa jakis herezje a mimo to autor zarobil na nich a rzesza mlodych akwarystow dalej nie wie co to jest np. filtr DI...Jakze czesto zadaje pytania dotyczace zwierzecia,czy to ryby,czy kraba i zamiast otrzymac wyczerpujaca odpowiedz,misio-sprzedawca szuka napisow lacinskich z cenami i najczesciej sie myli...W dziele dla poczatkujacych jest opracowanie chyba Rogalskiego,jezeli sie nie myle...wystarczy troche to poszerzyc,zmienic jezyk na bardziej literacki i mamy ksiazke-cacko,ktora mozna smialo polecic akwarysta zarowno debiutujacym jak i zaawansowanym...do tego dobry,kredowy papier,piekne zdjecia (na forum jest paru bardzo dobrych fotografow)...Tylko dlaczego nikt tego nie chce zrobic??...Pozdrawiam...RvI...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że właśnie po to powstało NanoWiki. Bo na dobrą sprawę co można w książce napisać?? Opis hodowli poszczególnych żyjątek??- chyba się nie da tyle tego jest:) O filtracji??- proszę przypomnijcie sobie ile "złotych" technik mieliśmy w ciągu ostatnich kilku lat:) Zatem jeśli ktoś jest pewien tego co wie niech po prostu buduje NanoWiki:)

ubd8010tk6.png

1211431349.png

1211431357.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....tylko ksiazka to ksiazka.Zabierzesz wszedzie gdzie tylko chcesz,w kazdej chwili mozesz zajzec, zupelnie inaczej sie czyta i przyswaja wiedze.Ostatnio poprosilem kolezanke,ktora wybierala sie do Karakowa o jakas literature na temat akwarytyki morskiej.Obeszla kilka dobrych ksiegarni i co?

-przeglady zagranicznych autorow z przd kilkunastu lat wlasnie.Poradniki,nic konkretnego,pelno tzw. "herezji" i ogolnych odpowiedzi zamaist czegos glepszego.Wlasnie takich aktualnych tematow zwiazanych z rozwojem i postepem w akwarystyce morskiej nigdzie nie mozna znalezc.Wlasciciel ksiegarni ubolewal ze nie moze sprzedawac czegos o co pyta co raz wiecej spoleczenstwa.Ale dzieki temu zdarzeniu znalazlem to forum ;)

...na razie ide zalewac tank by moc poczuc czym w praktyce jest akwarystyka morska,ale pomysl w glowie dalej siedzi.....i pomyslimy i zobaczymy,co za jakis czas da sie zrobic w temacie.A Twojego posta kolego Iceberg zachowam sobie gleboko w pamieci bo poczules o co mi chodzi.Pozdrawiam Francje

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.