Skocz do zawartości
PanMandaryn

Sinice

Rekomendowane odpowiedzi

Wie ktoś czym wlaściwie to *&%$@ się żywi i jak się tego pozbyć? Pojawiło się to u mnie jakieś 3-4 tygodnie temu i nie chce zejść. Od około tygodnia odsysam ten śluz wężem, ale po kilku godzinach znowu wraca. jak na razie koralom to nie przeszkadza ale wygląda paskudnie.

Może paru z was miało to cudo? Jeżeli tak to jak się tego pozbyliście?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dobrze robisz że odsysasz. Wodę należy przefiltrować i zpowrotem do akwa. Na razie zero podmian wody i dozowania mikroelementów zeby nie dostarczać pozywki. Trochę mniej karmienia. Czasami skutkuje też skrócenie czasu świecenia. Sprawdź czy żarnik nie jest juz przeterminowany.

Czy pod korzuchem tworzą sie babelki powietrza i jakiego jest koloru?

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To oczywiście środki doraźne. Jak zaczna ustępować trzeba się zastanowić co je wywołało - testy wody, test wody z RO, właśnie światło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak i nie. Tu bardziej chodzi o sposób jego podawania. jak wiadomo podawanie wody wapiennej powoduje wytrącanie z wody fosforanów a co za tym i dzie mniejszą szansę na wystąpienie niepożadanej plagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja rczej myslalem, ze natura pustki nie lubi, jak nie rosna wapienne (niskie Ca) no to cos rosnac musi

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, z tym ze większość tych glonów korzuchowych, to tak naprawdę nie glony tylko bakterie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje polegly tak:

-zwiekszony ruch wody

-zwiekszone odpienianie

-kalkwasser

-i przede wszystkim odlaczenie reaktora (uwazam ze w nim, a wlasciwie we wkladzie byla przyczyna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wpływ może mieć jakość wody nawet z RO, myślę głównie o krzemie.

Przede wszystkim jeżeli masz jeszcze młode akwarium ( kilka miesięcy), to duuużo zależy od jakości skały. W tym wypadku poponuję ci:

- omywać skałki pompką o mocy ok1000l/h

- często odmulać dno i skałki

- ogranicz podmiany wody

- zapodaj kalkwasser (zwiąże fosforany)

- zwiększ cyrkulację wody

- oczyszczaj często kubek odpieniacza

- sprawdź jakość wody w akwa i RO

- nie używaj żadnych cudownych środków antyglonowych i uzupełniających mirkoelementy

- umiarkowanie karm swoich podopiecznych

Bądź konsekwentny, ciepliwy. U mnie skała jeszcze pracuje (dojrzewa), a zalałem ok. pół roku temu. Miałem nitki długości ok.40cm i teraz dopiero wychodzę na prostą.

Sorry za długi wywód, bo może już to wszystko wiesz, a poza tym koledzy powyżej napisali ci wiele cennych uwag, ja to tylko podsumowałem.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzięki wszystkim. więc tak:

Korzuch ma kolor ciemno brązowy i tworzą się pod nim bąbelki, ponadto oglądałem to ^$&(#$ pod mikroskopem i jestem prawie pewien że to cyanobakterie

Rzeczywiście mogę mieć niskie Ca- zaczynałem od soli tylko dla ryb potem przestawiłem się na Marine environment

Kalkwasser leje juz od okolo tygodnia i jak na razie nic się nie dzieje. co do parametrów wody mam tylko testy na NO2 i NO3. wg tych testów (JBL) równiutkie 0 oba parametry.

A właściwie to jak przefiltrować tą wode z powrotem? bo ja po prostu przepompowuję ją przez "pieluchę" ( taka tkanina co za komuny za pieluche dla dzieci robiła)

odpieniacz mam Miniflotor i jak na razie nieźle se radzi w 60l

Od kilku dni moje rybki są na głodówce.

Jedyna logiczna przyczyna jaka mi przychodzi do głowy to nadmierna ilość fosforanów.( a jak szybko kalkwasser wiąże fosforany?)

aha i jeszcze jedno pytanie: jak długo potrwa wymarcie tych bakterii? bo zaczynam sie o korale martwić - xenia zwolniła pulsowanie a zoanthusy są ciągle schowane... :)

a miało być tak pięknie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie tez zaczeły pojawiac sie takie glony,parametry wody idealne fosforanów równiez brak....korale wszystkie ładnie rozwiniete.. byc moze za duzo karmie mrozonym? niewiem ,ogranicze karmienie i zobacze..aha kiedys miałem wieksza plage glonów ale to byla chyba wina swietlówek.. pozostałem przy hqi 150 w i 2xniebieskie ... ale czy mozna akwarium przeswietlic niewiem moze to wina pasma swiatła? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas mam te sinice. Poczekam jeszcze ze 2 tygodnie ale zastanawiam się czy nie pomógłby lepszy odpieniacz. Co sądzicie o filtrze Biostar Flotor aqua medica? Czy będzie się nadawał do 60l?

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy coś to pomoże. Jeżeli to są cyjano to przede wszystkim zwiększ cyrkulację wewnątrz akwa. Te bakterie potrafią produkowac dużą ilość CO2.

Jak długo masz już zalane to akwarium?

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cierpliwosci, one tak szybko nie ustapia, przede wsszystkim postaraj sie ustalic przyczyne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodałem dodatkowe 2 pompy cyrkulacyjne, które są skierowane na skałki. Widać że sinicom to bardzo przeszkadza, natomiast korale są zadowolone. Wydaje mi się, że zaczynają powoli (dzięki tej dodatkowej cyrkulacji) ustępować. Jednak nadal nie likwiduje to przyczyny plagi, która jest mi nieznana. Na obecność jakich związków powinienem przebadać wode? Można przebadać w sanepidzie?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbijam temat, pojawiło się toto u mnie - czy ktoś zwalczył to cholerstwo ? Jakieś rady ?

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chemiclean - jak ręką odjął - było wielokrotnie, jeśli inne metody nie dają rady

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.