Skocz do zawartości
siatkarz5

Pułapka na kraby

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie czy jest ses kupowac znalazłem taka z AquaMedic. Czy ktoś używa i czy sie sprawdza bo szkoda wyzucać pieniądze w błoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz być dziany skoro Cię stać na takie zabawki. A na poważnie zrób sobię sam taką pułapkę albo ścigaj kraba w nocy z latarką pewnie efekty będą zbliżone. Ja swojego ganiałęm litewką plastikową aż się schował w skałce na górze, wtedy skałkę z wody i dorwałem drania. No troszkę te polowania trwały.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko po co? Zrobił Ci coś? Baaaardzo wątpię.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po to żeby nie mieć problemów a co doszukania latarka to jestem już tym zmęczony i się poddaje. Szukam jakiegoś lepszego rozwiązania, albo poczekam i jak urosną do takiej wielkości że nie będą mogły się chować w szczelinach to wtedy powalczę z nimi i wtedy zobaczymy czy są takie sprytne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyluzuj trochę. Stworzenie też chce żyć. Ludzie uparli sie zeby wyrzucać wszelkiewieloszczety i kraby. Owszem jest kilka szkodliwych ale to margines. Zwierzęta te urozmaicają i wzbogacają biotop. Jak bedziesz miał okazję to poobserwuj trochę tego krabika zanim zaczniesz go gonić z młotkiem. Zobaczysz że przeważnie od koralowców trzyma się z daleka, a jak juz to i tak im krzywdy nie robi. Czyści natomiast skałę z detrytusu i wszelkich glonów (zwłaszca nitkowych). Istnieje niebezpieczeństwo że jak urośnie to może co nieco zrzucić jak się bedzie przepychał, ale o wiele większe spustoszenie potrafi wprowadzić linkia czy dowolny ukwiał jak się przespaceruje - a przecież nikt go z młotkiem nie goni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie! W 100% potwierdzam i przychylam się do wypowiedzi Tomka :) U mnie wieloszczety nie są łapane, no chyba że forcypiger na nie zapoluje, i mają się nie źle! Z moich obserwacji wynika że one robią więcej dobrego niż złego. W obrębie miejsca gdzie mieszka wieloszczet jest czysto aż byłyszczy! :) A kraby faktycznie czyszczą skałę do "żywego". Zazwyczaj siedzą w otworach i wystawiają tylko jedne ze szczypiec i skubią coś nie widząc co "z za winkla" :) Może nie są piękne ale ja nie widzę NA RAZIE ich szkodniczej bytności i zupełnie nie widzę poza atrakcyjnym wyglądem różnicy między pustelnikiem a "krabem nie chcianym". Myślę że gdyby właśnie nie te zwierzęta to mieli byś my nie zbyt czysto w akwariach a wszystkie piękności przez nas zakupione i tak nie zrobiły by takiej roboty jakiej od nich oczekujemy! Akwarium to przecież wycinek rafy a nie kredens z kryształami czy innymi tam eksponatami! Dajcie spokój tym biednym robalkom :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda palców na komentarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby nie bylo - ja wieloszczetow nie ubijam

nie mozna przesadzac w zadna strone

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ładnie - dobrze że nie widziałem tego wcześniej bo bym wytłukł wszystkie zanim one by były w stanie wybić mnie :) Ale szczerze mówiąc - myśle że jednak dobrze zrobiłem że zredukowałem populację wieloszczętów na nowo przybyłych skałkach osczędzając kilka (a sądząc po tym jak się ładnie chowają po skałkach to raczej tylko kilka wybiłem) - ale na wszelki wypadek wykończe każdego powyżej 5cm (mniejsze niech sobie wiodą swoją egzystencje) nie chce żeby mi potem podżerały rybki zakopujące się w piasku.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze to tak jak z krabami - sa gatunki szkodliwe lub nie

ubijajac te wieksze nic nie zdzialasz, chyba doczytales w jakim tempie portrafia rosnac...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.