Skocz do zawartości
Adam Rybowski

Szkodnik ?

Rekomendowane odpowiedzi

Od 6 tygodni pływa w moim akwarium oxymonocanthus longirostris.Ryba rzadko spotykana w akwariach lecz bardzo atrakcyjna,ma jedną cholerną wadę -żywi się polipami akropor!I tyle.Masz 1m 2 akropor- przeżyje,masz mniej to nie kupuj.Takie dane spotkałem w Koralle.Metra nie miałem ale z pół by się uzbierało.Przygotowywałem się parę lat i wreszcie za 3 podejściem się udało/jak na razie/Rybka przytyłą a i strat w akroporach nie za bardzo dostrzegam.Wprawdzie wyciągnięte polipy akropor widzę tylko w nocy bo mały "pikuje" kilkanaście razy na minutę ale obserwowanie go w akcji wyrównuje potencjalne straty.Chyba ,że się rozdokazuje - no to skończy zamiast karpia na wigilijnym stole.702-oxy.jpg

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś pisze artykuł o chorobach korali to zazwyczaj dodaje małą część o naturalnych wrogach naszych akropor. I zazwyczaj pojawia się zdjęcie tego turkusowego gada w żółte kropy ;) To o czymś świadczy chyba ;)

pozdrawiam

"""All you need in this life is ignorance and confidence, and then success is sure"" - Mark Twain"

160L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oxymonocanthus longirostris.... pamietam jak dawno dawno temu pisales ze moze kiedys... i w koncu sie skusiles ;) Przepiekna ryba, postrzelaj pare fotek prosze jak bedziesz mial czas. W tym samym numerze Koralle byl opis jak przestawic oxymonocanthus na pokarm zastepczy, probowales moze?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skusiłem się to fakt,wcześniej podhodowałem trochę akropor i ma w czym wybierać.O dziwo nie zauważyłem żadnych strat w tkance akropor mimo ,że podrósł i zgrubł.Może jego obecność odbije się na tempie wzrostu akropor-mówi się trudno.Przestawiać go na pokarm zastępczy w ogólnym zbiorniku z innymi rybami

jest niesposób i nie ma takiej potrzeby -oby jak najdłużej.

w załączeniu dwa"stare "zdjęcia ,nowe wrzucę za kilka dni.702-oxy2.jpg702-oxy 1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ryba fajna ale nie wiem jak Ci nie szkoda tych akropor? chyba, że tak jak wcześniej napisałeś, że ten widok rekompensuje wszsystko.

40L panel, 160L główny, 22kg LR, Atman AT-203 2000l/h, 2x Marea Stream 2400l/h, A-S 300l/h, odpieniacz AM Midiflotor, 4 x 39W ATI T5, miękkie i twarde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mineło kilka tygodni i turkysowy "gad"ma się dobrze i o dziwo korale również.Dopiero dziś po 2 misiącach od wprowadzenia tej ryby znalazłęm malenkie uszkodzenie tkanki akropory.Za "rękę" nie złapałem,może przyczyna uszkodzenia jest zupełnie inna.Kilka zdjęć z ostanich dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna ryba - gratuluję Adam, że ją masz i zapewniłeś warunki do życia :) A tak poniekąd się zastanawiam, dlaczego większość morszczaków miłuje się w koralowcach. Dla mnie osobiście morskie bez rybek nie oddaje tego piękna, a same koralowce są za bardzo statyczne. Rozumiem, że to wielka przygoda i wyzwanie tak wyciągać te barwy i polipy z korali, ale takie właśnie pływające rodzynki w akwa jak ten powyżej - sprawiają chyba akwaryście więcej radości. Czy się mylę ? :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim celem nadrzędnym jest stworzenie takich warunków aby utrzymać przy życiu, w zamkniętym systemie, rafę koralową z jak największą ilością stworzeń /oczywiście w rozsadnych granicach/, natomiast posiadanie akwarium z koralowcami nie do końca mi odpowiada.Dlatego staram się by akwarium było jak najmniej a rafy jak najwięcej.

Mówiąc szczerze to obawiałem się wprowadzenia tej ryby i czekałem kilka lat aż akropor bedzie na tyle dużo aby zaryzykować.Jak na razie jestem bardzo zadowolony z rezultatów a rybka jest urocza.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantastyczna ryba, i duze brawa za odwage, nie kazdy by sie skusil, nawet zaryzykowal takie twardziele, ale tobie sie to udaje i oby to trwalo w nieskonczonosc.

380l FOWLR sie robi, beda rybki...

190l kosteczka, na ledach, pare rybek, same lps i zoaski, sprobuje to zrobic jak nalezy tym razem...

link do kostki: http://nano-reef.pl/...ow/#entry656361

link do FOWLR: http://nano-reef.pl/topic/91587-380l-fowlr-nie-ma-jak-rybki/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekna rybka, dzieki za zdjecia!

Adam jak Ci tak dobrze idzie to moze kiedys sprobujesz rozmnazania tych ryb? Ryby z tej rodziny juz rozmnozono, w ostatnim numerze "Der Meerwasseraquarianer" jest nawet artykul o tym jak rozmnozono Acreichtys tomentosus, stad juz niedaleko do Oxymonocanthus longirostris :)

Adam a czy to nie jest tak ze one zywia sie raczej polipami Acropor niz tkanką? Tak czytalem wlasnie, i faktycznie na twoich zdjeciach polipy sa pochowane. ALe skoro Acropory zyja i rosna dalej to pewnie im to az tak nie przeszkadza :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie atakuje tylko polipy/jak na razie/ ale może "zmężnieje" i same polipy mu nie wystarczą!Widok obgryzionych do białego akropor mógłby mi nie odpowiadać.Po dwóch miesiacach szkód faktycznie nie widzę.Poczekam co będzie dalej.Na wszelki wypadek mam drugi zbiornik z akroporami i gdyby sie uzjadliwił to mógłbym go przerzucać w systemie wahadłowym z jednego zbiornika do drugiego.Co do rozmnażania to jak najbardzeiej.Te ryby żyją w parach i tak są odławiane i oferowane w handlu.Para od mojego nie przeżyła w hurtowni a na pewno bym wziął dwie sztuki bo były małe i śliczne a większość ryb mam sparowanych ,licząc właśnie na przychówek.

W tej chwili próbuję właśnie "coś" wykarmić ale to dopiero 4 dni i za wcześnie na mówienie o odchowaniu czegokolwiek.

Jeszcze jedno zdjęcie Oxy robione z nad powierzchni wody więc trochę nie ostre.702-oxy5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adamie postaraj się zrobic fotkę jak ryba śpi w acroporach, nocą kropki nma ciele wyglądają jak polipy acroporek, no i ta pozycja w jakiej śpi. Ryba nocą łatwa do pomylenia z gałęzią acropory.

Mój wspólnik ma Oxymonocanthus longirostris już z 10 miesięcy na zbiorniku 450l. Żre drobne mrozonki i płtkowanego cyclop eeze polipy SPSów też oczywiście.

Problemem jest to że, w zbiorniku jest tylko z 8 dużych acropor. Jak u Ciebie Adamie zachowują się polipy bo u Jacka od dnia wpuszczenia O.longirostrisa wszystkie SPSy najwyżej nocą odważą sie otwierać. Myślę że u Ciebie pomysł trzymania pary nie jest głupi , niestety w 450 litrowym zbiorniku para tłukła acroporki za bardzo i jedną z ryb trzeba było eksmitować.

Pozdrawiam

Łukasz Kur

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.