Skocz do zawartości
Roman Rożek

Co z pompą ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zmieniam odpieniacz Weipro (biedny się juz napracował), pozostaje pompa z niego, i wpadłem na taki pomysł:

-pompe zostawie w akwa podłącze ją to wyłącznika czasowego ustawionego powiedzmy co dwie minutyi bedzie działała jak cyrkulacyjna, aha dane pompy Project PJP 2001 przepływ max 2000 l/h moc 35W.

Co Wy na to, czy taki rodzaj głowicy nada sie jako cyrkulacyjna i czy wytrzyma dosyć częste uruchamianie ?

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja może dopytam, o jakim to wyłączniku czasowym mówisz że co 2 min?

pozdr

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@barnabax

jest to załącznik czasowy TIMER cyfrowy z możliwoscią ustawienia włączania i wyłączania co 1 minutę

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy czy bedzie trzaskac i rzezic przy starcie

no i wydmuch bedzie spory, trzebaby rozproszyc strumien

ja mialem ze swojego weipro pompe weipro podpieta jako cyrkulacja i byla za glosna

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki elektroniczny z mozliwością ustawienia wł/wył losowego :)

Kupiłem za 50 zł kiedyś w OBI .

Też chcę coś takiego zrobić , mam jakąś starą głowice aquaela , więc jak się spali

to mała strata .

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Marx - widzisz nie pomyslałem o dużym strumieniu w koncu to prawie 2000 l/h dla 220 ltrów :), sama pompa nie jest głośna i przy starcie też nie ale czy wytrzyma taki powtarzający się strat , albo lepiel ustawić ją w pracy ciągłej.

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jasny gwint, kiedyś pytałem o takie wyłączniki, ale powiedziano mi że tylko da się ustawić do 7 załączeń na dobę, ale za to każdego dnia o innych porach (to miała być ta ich zaleta, lecz nie dla mnie). Widocznie coś się pozmieniało od ok 1,5 roku. Powiem że też myślałem o takim rozwiązaniu, wiec do dzieła :)

Pozdrowionka

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez szukalem, ale jedyny jaki znam i nadaje sie do falownika, to zwykly dobowy - interwal 15 minut

Ale ustawiajac dwie pompy naprzecwko siebie to co 7 minut 'zmiana bociana', to juz niezle

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka pompa to tylko stojan (nawinięte zwoje na rdzeń, zalane plastikiem), a w środku tego wirnik (kawałek magnesu z doczepionymi łopatkami).

Są dwie opcje wirnika:

-łopatki zamocowane na sztywno

-łopatki zamocowane obrotowo w osi magnesu, obrót 270stopni.

Budowa silniczka jedno fazowego nie pozwala mu na idealny start, brak wirującego pola magnetycznego jak jest to przy 3 fazach.

Dlatego silniczki takie mają luz z wirnikiem by mogły się na starcie poobracać lewo-prawo. Pole w jedno faz. jest powiedzmy "pulsujące".

W takiej prostej budowie nie ma się co zepsuć, wystarczy że będziemy odprowadzać ciepło z cewki stojana i po kłopocie.

Inne uszkodzenia to już sama eksploatacja. Np. wytarty wirnik o ośkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dzięki za odpow. jeśłi chodzi o ten wyłącznik to cen jego wynosi 52 zł i mnimalne nastawianie co 1 min, mam też precyzyjne wyłaczniki które streują pracą oświtlenia i je można ustawić co 1 sek, (niedługo uzupełnię dział wyposażenie na mojej stronie ukażą się zdjecia sprzetu bedą też wyłączniki)

A jeśli chodzi o samą pompe to tak jak wspomniał Marx i Grzesiek podzielę strumień na dwa wyloty a pompa bedzie chodziła tylko za dnia czyli od 9 do 23

Pozdrawiam Roman - O kurcze zaraz Święta a ja taki nie ogolony:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.