Skocz do zawartości
Kośmid

Jakaś mała a kolorowa

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie alef. Jestem zaskoczony, że nikt nie próbuje rozmnażać błazenków. A jeżeli ktoś próbuje to się ukrywa :D Od tych kilku miesięcy kiedy tu jestem był chyba tylko jeden wątek, że błazenki złożyły ikrę. Jednym z moich celów podczas zakładania baniaczka było rozmnożenie amphiprionów. Oczywiście zanim się za to zabiorę to jeszcze dużo podmian wody wykonam ale kiedyś to zrobię. Może nawet z moimi, które też są z hodowli :D Jeszcze mało wiem i może mi się wydaje, że to nie jest bardzo skomplikowane. Może jak trochę "podrosnę" to porzucę moje plany, bo się okaże, że aby rozmnożyć błazenki trzeba mieć "laboratorium".

No to zabieramy się do roboty i czekam na fotki Waszych młodych :D

Pzdr

Lechu

P.S. I zarobić można na błazenku z własnej hodowli, a jaka satyfakcja !!! :D

Sonda: Skąd jesteś?

Na razie oglądam Wasze rafy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarobic to raczej nie- po pierwsze jak uda Ci się odchować ze 20 błazenków to ich nie sprzedasz bo urzad skarbowy się przyczepi ze jest to działalnosc gospodarcza. a juz nie wiadomo jak z zezwoleniami weterynaryjnymi i różnymi cites

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale wpadnie pod krus :D jako hodowca rolnik :D

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TMK nie przesadzaj z tymi urzędami skarbowymi - ludzie rozmnażają ryby słodkowodne, sprzedają na allegro i jakoś nikt sie nie czepia. Co innego jest sprzedaż odhodowanej we własnym akwarium paletki a co innego prowadzenie hodowli.

Temat rozmnażania błaznów drążę od dłuższego czasu - w zasadzie brakuje mi tylko jednej rzeczy, żebym mógł spróbować - mianowicie chodzi mi o dostęp do żywych wrotków z których mógłbym potem poprowadzić własny reaktor wrotkowy.

Syszał może ktoś skąd wziąć zaczyn żywych wrotków ?

"""All you need in this life is ignorance and confidence, and then success is sure"" - Mark Twain"

160L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dla mnie rozmowy tego typu zawsze tracają hipokryzją i nigdy nie zrozumiem pojęcia "etyczny akwarysta " lub synonimów tego wyrażenia , a dlaczego ? Odpowiedź jest prosta nie możemy zapewnic warunków identycznych i staramy sie usprawiedliwić swoją chęć posiadania tłumacząc , ze dla pokolca " moje 500 , moje 1000 , itd itp litrów bedzie dobrym domkiem ; ryba , która osiąga 50 cm długości to nawet w 7 metrowym akwa raczej bedzie sie męczyć , że blazenek i tak siedzi w ukwiale i wyskoczy raz na ruski rok pośmigac po okolicy , pewnie dla niego nawet lepiej w akwa bo nic go nie zje . Korale tak samo , karmimy je albo i nie 2-3 razy w tygodniu , kiedy w oceanie mają tego pożywienia opór .Możemy jedynie stworzyć ułamek warunków jakie zwierzaki potrzebują , wybierając świadomie lub nie gatunki jakie bedziemy trzymać , pamietając zawsze że zwierzaki zawsze będą czuły olbrzymi dyskomfort . Mam akwarium bo lubię się nim zajmować i podoba mi się zycie rafy , to jest mój , nasz czysty egoizm i chec posiadania , uważam też , że nie mozna być troszke etycznym , albo się nim jest albo nie , nie ma połsrodków . Wiem z doświadczenia ,że raczej nie da sie nikomu wybic z głowy owej checi posiadania danej rybki , każdy sam musi dojżeć do stwierdzenia , iż akwarium 1,2 metra długości to za mało dla 20 centymetrowej ryby (2 metrowe też za małe ) , ale większość tłumaczy sobie , że i tak ma luksus bo inni trzymają w mniejszych. Jeśli chodzi o zwierzęta z hodowli to jak najbardziej popieram , korale pochodzące z fragmentacji w innych akwariach łatwiej utrzymać , z rybami narazie niestety nie jest tak prosto , więc zostaje nam tylko wypatrywać klonowania :D bo na masową skalę akwarystycznych potrzeb to raczej przyszłoby nam długo oczekiwać na "natualne" farmy pokolców i innych naszych podopiecznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i hipokryzja ale świat nie jest czarny i biały. Gdyby był, to ogrody zoologiczne były by nieetyczne (jaki jest rewir lwa w naturze?).

Każda przesada jest zła - trzymanie pokolca w 100L wody i przynależność do Greenpeace.

pozdrawiam

"""All you need in this life is ignorance and confidence, and then success is sure"" - Mark Twain"

160L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyrki i ogrody zoologiczne (chociaż nie dla wszystkich gatunków) są nieetyczne. Zdecydowanie- jaki procent ogrodów trzyma lwa czy geparda na odpowiednim terenie? nie mówiac juz o ptakach które czasem nie maja gdzie rozłozyc skrzydeł czy jakis krokodylowaty którego klatka jest krótsza niz on sam( to o krakowskim zoo ale byłam dobrych klika lat temu).

Najwazniejszy jest zdrowy rozsądek, ale niestety jest on niemierzalny :D .

uwazam ze przyrodę powinno sie traktowac jak cenne narzędzie uzywać ,ale dbac i sie troszczyć. Nie jak eksponat za gablotą czy wyrobnika. Ale cały temat jest bardzo skomplikowany i bywają mocne odchylenia w dwie strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TMK - z jednej strony masz rację z drugiej trzeba pamiętać że ogrody (dobre) sporo robią dla edukacji i ochrony zwierząt.

Niestety egzotarium w krakowskim Zoo nie jest wśród tych dobrych moim zdaniem.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnie na pewno jest takze dobra część, ta zła jak trzymanie tygrysa na małym wybiegu jest ceną która płaci sie dla innego(zeby nie napisac wyższego dobra) i podobnie jest ze wszystkim. Powiekszajacasie liczba akwariów morskich powoduje,ze duzo wiecej organizmów ginie przy odławianiu tansporcie i samych akwariach.Częste sa zachowania nastawione tylko na szybki zysk- np odławianie ryb na cjanek. Ale gdyby nie było tego zainteresowania to nie było by tylu programów badań, prac naukowców filmów popularnonaukowych i w rezultacie zwiekszenia wiedzy o tym jak ratować pewne sprawy. Nauka też działa w pewnym stopniu pod publiczkę lub na osiągnięcie bezposredniego zysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie kolega prosil o dorade a wy na temat dreczenia , moze ma i "maly" litrarz ale 'troszke" zboczylismy z tematu, tak mi sie wydaje-sorki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy wlasnie kolega dostal dobra i szczerą rade: nie wkladac wiecej ryb do akwarium.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
piter32 :

Panowie kolega prosil o dorade a wy na temat dreczenia , moze ma i "maly" litrarz ale 'troszke" zboczylismy z tematu, tak mi sie wydaje-sorki

Nie ma nic przyjemniejszego od "ustawiania" moderatorów na tym forum i to od razu czterech - bo tylu zeszło z tematu :D:D:D

Forum nie ma z "statucie" zakazu luźnych dyskusji (może dlatego potocznie takie "formy" nazywa się "forum dyskusyjne"). Rozumiem jeszcze apel autora wątku do powrotu na pierwotne tory aby poruszony temat został dogłębnie wyjaśniony ale wyskakiwanie jak "Filip z konopii" aby wprowadzać tu wojskową atmosferę jest conajmniej nietrafione.

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a jeśli chodzi o dorade:D:D:Dto ostatnio łowiłem dorady na wędkę i proszę się dorad nie czepić bo to bardzo waleczne rybki:)

pozdr.Marek

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie to sądzę że dość dogłębnie i z wielu punktów widzenia zostało zagadnienie przedstawione. A tak poza tematem topicu, a w temacie dorad, to Walker pokazywał mi zdjęcia i mogę z czystym sumieniem stwierdzić że do akwarium się nie zmieszczą, ale ponoć są przepyszne wędzone:D:D:D

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.