Skocz do zawartości
jjablonski

Aquamedic Reefdoser czy grotech TECIII NG

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanko do posiadaczy Aquamedic Reefdoser.

Czy można tym podawać takie ilości jak 2 do 4 ml na dobę?

Wiem że jest wyskalowany w sekundach - pytam tylko czy da się tak ustawić okres czasu aby podawał tak ogromne :( ilości jam mam u siebie czyli.

CA 3,5 ml

KH+CA1 30ml.

Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś dozownika i tak naprawdę nie wiem czy jest sens brać Grotech TEC III NG do dozowania tylko tych 2 preparatów.

Co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:(

Z instrukcji:

Urządzenie zostało tak zaprojektowane, aby dozowanie określone było przez sekundy pracy pompy, a nie objętość cieczy wyrażoną w mililitrach &

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reefdoser urządzenie głośne , dodatkowo duże a co najważniejsze santoprenowe węzyki w niveumatach pekają dosyć często czemu w reefdoser mialyby nie pekać. A jedna mała wada obsługa jest absolutnie nieintuicyjna wręcz chora.

Zamierzasz powiekszyć akwarium więc TEC IIIng bedzie wedle mnie jedynym słusznym wyborem (jest nacjcichszy)

Pozdrawiam

Łukasz

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Lukasz

Czy Reefdoser jest głośniejszy od Niveaumat-u?

Mam już Niveaumat w tym pokoju i faktycznie stuka (dlatego podłączyłem do do tego samego timera co dozownik i teraz w nocy jest cicho.)

A co do powiększania to nie do końca tak jest :(, szykuję się do 450 to prawda, ale ta 45 zostaje i na razie nie ma mowy o likwidowaniu.

Co to programowania to masz rację :( czytam to 3 taz i dalej nie rozumiem po co jest czas przestoju i czy suma przestuj + praca ma być 100 godz?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Programowanie cyklu:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo głośny jak Niveumat bo to te same pompy , na 99% za jakiś czas zacznie Ci spadać poziom magnezu więc dodatkowa pompka będzie przydatna.

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz nie musicie odpisywać , użyłem funkcji szukaj "reefdoser" z menu :( i poluję za grotechem.

A magnez jakoś nie chce spaść poniżej 1440 - 1480 i GroTech-Magnesium Pro Liquid odstawiłem jakieś 7 miesięcy temu na półkę. To raczej zasługa soli Preis - Meersalz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.