Skocz do zawartości
Muniek

wielkość akwarium w bloku

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie jakiej maksymalnie wielkosci akwarium mozna postawic w bloku - nowe budownictwo, zeby nie przelecialo do sasiada. Jakiej wielkosci macie akwaria plus sump.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli chcesz byc pewny zapytaj sie w społdzielni jakie jest maksymalne dopuszczalne obciążenie na metr kwadratowy.pozdrawiam:)

akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli to jest wielka płyta? to nawet 5ton:)

370l.sump140l.deltec apf600.obiegówka eheim1262.cyrkulacja,tunze6045,i 2x6065,oświetlenie A.M. 2*150hqi,4*54 T5,50kg gruzu.w sumpie DSB+refugium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, nośność stropu to zapewne 300kg/m2. Ale po pierwsze zawsze jest jakiś margines bezpieczeństwa, a po drugie przy ścianach nośnych wytrzymałość stropu jest dużo większa. Możesz pewnie z tonę z hakiem ustawić :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

norma mówi o maksymalnym obciążeniu stropu 150 kg/m2, ale rezerwa jest napewno, i to spora, tyle że jak coś się stanie to będzie na ciebie

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 pietro akwarium 700+sump 320l razem ponad 1200kg

wielka płyta z lat 70

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomyśl? na imprezie np. w bloku trzech kolesi stanie w rogu pokoju ok 300kg i ci strop się zarwie?:( a 10 osób stanie i nic nie bedzie

370l.sump140l.deltec apf600.obiegówka eheim1262.cyrkulacja,tunze6045,i 2x6065,oświetlenie A.M. 2*150hqi,4*54 T5,50kg gruzu.w sumpie DSB+refugium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby spac spokojnie proponuje ubezpieczyc mieszkanie, włącznie z odpowiedzialnością cywilną, kosztuje to okolo 300zl za rok i pokrywa straty na co najmniej 50tys zl w zaleźności od ubezpieczenia.

Pozdrawiam, Piotr

Moj blog: http://www.brightsidereef.blogspot.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak tylko czy jak firma ubezpiezceniowa uslyszy o akwarium które wazy tone bedzie chciala ubezpieczyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę sie pod temat! Blok 4-piętrowy z płyty z lat 70-tych. Zastanawiam się czy to, że mieszkam na parterze tuż nad piwnicami powoduje, że strop jest trochę bardziej wytrzymały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tego czy mieszkasz nad piwnica czy nie... czy na 10tym pietrze czy na np.5tym sie nie wypowiem bo to kwestia budynku i architekta oraz materialow z ktorych jest budynek wykonany... nie ma 2 takich samych konstrukcji i ciezko komukolwiek bedzie Ci odpowiedziec na to pytanie... od siebie moge powiedziec tyle ze mieszkalem w 2 pietrowym bloku z lat 70tych i nie zastanawialem sie nad tym bardzo czy moge miec tak "duze" akwa czy nie... poprostu postawilem tone wody pod sciana... i nic sie nie stalo... co prawda przy zmianie okien przyszedl "gospodarz domu" i ... chcialbym zebyscie zobaczyli jego mine, czlowiek nie mogl sie wyslowic po czym powiedzial "a to tak moze stac" i prawie uciekl z mieszkania... po czym przyszli panowie z PZU cos pomierzyli, popatrzyli i poszli... pozniej chcieli fakture za wykonanie zbiornika (takowej nie dostalem) ale w koncu mieszkanie ubezpieczyli bez problemu (akwa zamawialem, przywiozl mi i targal ze mna na gore osobiscie wlasciciel tego forum;) ) wiec panowie... do tony sie nie bojcie... byle by stalo kolo sciany nosnej a nie na srodku pokoju (tak mysle bo ze stropami i nowym budownictwem to roznie bywa;) )

powodzenia z jak najwiekszym akwa!!!:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiając akwarium dowiadywałem sie w spółdzielni jakie jest dopuszczalne obciążenie stropu (4-te pietro blok z 86-go roku) , powiedziano mi że 300kg/m2 co w pierwszym momencie znaczyło, że tego co mam postawić nie powinienem, bo koło 1000kg waży na mniej więcej 0,7m2 zajmuje. W trakcie rozmowy z przedstawicielem spółdzielni wyszło, że źle to wszystko rozumiem. Dopuszczalna nośność stropu oznacza, że w pokoju wielkości 20m2 mozna postawić równomiernie rozstawione 6ton (300kg * 20m2) i strop to musi wytrzymać. Oczywiście najsłabsze punkty stropu to srodek pokoju, a najmocniejsze to części przy ścianach nośnych. Jeżeli więc w pokoju nie znajdują się potężne segmenty z książkami i cieżkie meble i jeżeli nie przekraczamy maxymalnej nośności dla tego pomieszczenia, to raczej nie powino być problemów z obciążeniem punktowym (przy ścianach nośnych), przekraczającym średnią nośną dla tego pomieszczenia ( tzn do 1000kg nie powinno być problemów). Oczywiście mówimy o budownictwie z lat osiemdziesiątych gdzie konstrukcja budynków oparta była o ściany nośne a nie jak w nowych blokach nośny jest obrys bloku i filary (a nie ściany). Ja zawierzyłem w to co usłyszałem i zbiornik postawiłem, ale oczywiście każdy musi podjać swoją własną decyzję bo sam za ewentualne następstwa będzie odpowiadał.

Pozdrawiam

Marcin

http://youngdes.pl/  Grafika Komputerowa dla Ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.