Skocz do zawartości
malymax

odwrocona osmosa???

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich i pozdrawiam na forum,pierwszy raz pisze wiec moze nie wyjsc to najlepiej ale sprobuje : kupilem filtr RO coralife 50gpd podlaczylem do wody zgodnie z instrukcja i wszystko niby robi TDS na wyjsciu 0 z wyjatkiem tego ze w czasie lania sie wody strasznie syczy to pierwsze a po drugie nawet jesli zawor poziomu wody w sumpie zamknie wody ciagle syczy i juz nie dolewa do sumpa ale ciagle leci z czerwonego weza mimo tego ze filtr juz nie produkuje wody (tzw.brudna woda)i nie wiem czy dokladnie to tak ma byc w instukcji nic o tym nie pisze tu jest link

http://www.aquaticexchange.com/product_info.php?products_id=627 acha jeszcze jedno trzeci karnister jest tylko w 3/4 zalany woda???

125 gal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz w zestawie zawór czterodrożny ?? bez niego - z tego co się orientuję - zamknięcie "czystej" wody nie spodowuje odcięcia wypływu "brudnej". Syczenie może być spowodowane po prostu szumem wody w rurze - ale powinno ustać w momencie zamknięcia dopływu.

72l + 80l sump, 4x24W "słońca"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedz niestety nie posiadam takiego zaworu czy moglbys opisac jak on wyglada albo link jakis dzieki

125 gal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np tak:

link

ewentualnie po prostu zamontuj zawor na wejsciu wody do osmozy i tak ja wlaczaj / wylaczaj

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zabardzo mi to pasuje wlaczaj/wylaczaj myslalem ze to bedzie troche automatycznie to znaczy jak mi poziom wody opadnie w sumpie to sie samo doleje i wylaczy tak samo dobra wode jak i zla ten zawor co mam (na zdieciu)zamyka dobra wode ale ta zla leje sie dalej rachunek za wode mi przyjdzie piekny 2351-float_valve.jpg

125 gal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo musisz miec ten 4-drozny - on odcina zasilanie filtra w wode jak w 2-giej rurce pojawia sie cisnienie - w Twoim wypadku pojawi sie ono jak zawor plywakowy sie zamknie - i wtedy zamknie tez zasilanie filtra - inaczej woda bedzie stale plynela.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.