Skocz do zawartości
tomasz

No to zostałem dziadkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Od roku mam w zbiorniku wężowidło Ophiolepsis superba.

Ok 5 miesięcy temu dokupiłem drugą sztukę, co na pierwszy rzut oka wydawało się błędem gdyz zwierzęta zaczęły trzymać się razem i nie patrolowały jak wcześniej całego dna. Nie twierdzę że tworzyły parę, gdyz szczerze mówiąc nic nie wiem o sposobie ich rozmnażania.

Przed chwilą dostrzegłem w zbiorniku coś jak mini kłębowisko węży: ok 10-15 małych wężowideł koloru beżowego - dokładnie jak te duze tylko jeszcze bez centek. Rozmiary korpusu od 2 mm do ok 7 mm. Jeśli licząc wielkość z odnogami to najmniejsze ma prawie cm a największe ze 3 cm. Część właśnie łazi po starym. Jak na złość aparat został w firmie. Ale i tak bedę na nie polował z obiektywem później. Szok. Trzeba to oblać.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem po imieninach u teściowej więc trochę w czubie mam ale chetnie się z Tobą napiję za zdrowie wężowideł "dzieciaków"

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasz gratulacje i ode mnie. Wreszcie jakiś sukcej wśród naszych klubowiczów. Jak byś chciał kiedyś jakieś sprzedać to daj znać.

Pozdrawiam

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób fotki proszę i napisz coś więcej (rozmiary tych "starych itp)

To sukces. Byle tylko podrosły jeszcze trochę.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście bedę sie starał je utrzymać. Na razie dam sobie spokój z odmulaniem - zresztą mam dosyć silny przepływ wody (16 000l/h) i brak podłoża więc i tak odmulałem bardzo żadko. Porządek pomagają utrzymać pod skałami właśnie te wężowidła (chociaż szwędają sie tam jeszcze 3 inne) rozgwiazdy i masę różnego blizej nie określonego życia.

Duże mają korpus średnicy 3-4 cm - łącznie z odnóżami jakieś 15 cm. Będę próbował sfotografować, ale dzisiaj sie juz rozlazły, widziałem kilka w różnych miejscach - jednak tego wrazenia kłębowiska co wczoraj wieczorem już nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku a z kąd jesteś ? bo w profilu nie ma?

sorki ale chciałbym wiedzieć gdzie bedą wężowidła z hodowli a nie z odłowu :(

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Jestem z Częstochowy. Zaraz uzupełnie profil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to nie tak daleko. fajnie to znaczy że w naszych okolicach jest dobry klimat dla morszczyzny :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.