Skocz do zawartości
Szymon

ZeoSpur2 - doswiadczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Czy uzywacie tego suplementu, mowie tu o "kosmicznej" mieszance z coralvitalizerem:) Jak wplywa u Was na barwe sps na dluzsza mete?

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywalem,jakies 4 miesiace,niezauwazylem ruznicy.Na dzien dzisiejszy odstawilem,tak samo coralvitalizer,jak i kaliumjod.Jak pisalem niewidzialem efektu,a coralvitalizer odstawilem,albo przedawkowalem,korale nic mi niereaguja nato,i pozatym xenia rozpuscila sie,jesli dobrze to ujolem.

Ale niech sie inny,wiecej doswiadczeni odemnie tez wypowiedza.

Pozdrawiam

Aha zeostart tez odstawilem.

160+80+60,bubble king 250 intern,skala 70kg,2 sztuki 6105 plus multi,zeovit,swiatlo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywasz zovit? Chodzilo mi bardziej o opinie tych, ktorzy nie stosujac zeovitu uzywaja zespur2, ktory podobno nie moze byc uzywany przy innych metodach filtracji, a co sie okazuje daje niesamowite efekty w standardowych systemach. Pozdrawiam i dziekuje za odzew

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Ja uzywam Zeospur od miesiąca podałem już trzy dawki róznica jest w wybarwieniu zwierzaków ale nie jestem do końca pewien co tak naprawdę się do tego przyczyniło bo w akwarium robiłem dość sporą i istotną wymianę sprzętu począwszy od dodania filtra przepływowego na wkład Rowa a na wymianie odpieniacza kończąc Teraz mam Royala jednak Acropory które wcześniej mi pobrązowiały teraz na odcinkach gdzie są przyrosty zaczynają pięknie się wybarwiać jednocześnie podaję KZ oraz Prodibio

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o to, ze moje korale sie krotko mowiac uzaleznily od tego preparatu - po dodaniu w nocy rano efekt jest niesamowity, ale sytuacja trwa okolo tydzien i wtedy barwy spadaja, sprobuje przestac podawac i dojsc do stanu wyjsiowego, ale mam przeczucie, ze bedzie to ciezkie.

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymek , jesli kolory po tygodniu wracają do poprzedniego stanu znaczy że w wodzie jest duża ilośc pożywienia stąd szybki rozrost zoox i stąd zmiana wybarwienia.

Zeospur2 powinien być stosowany w zbiornikach o bardzo niskich wartosciach odżywczych oraz stałych parametrach PO4 i NO3.

Adam , zeospur i zeospur2 to dwa różne preparaty. Zeospur to mikroelementy i tego mym nie łączył z prodibio , natomiast zeospur2 to pierwiastki sladowe.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej - z ta "zyznoscia" zbiornika mam probloem od poczatku - od jakiegos czasu bardzo malo karmie ryby, korale raz na dwa tygodnie reefboosterem, nie dodaje abc i innych suplementow, nawet aminokwasow, a mimo to sytuacja wyglada jak wyglada - szybe musze czyscic codziennie. Co o tym myslisz?

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzeju upss miałem na myśli oczywiście Zeospur 2

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymek , jaki pasz poziom PO4 i NO3 ?

Jesli powyzej zera to się wstrzymaj z dodawaniem zeospura2 , bo on działa dosyc drastycznie w warunkach , gdzie jest obecne PO4 , wiec strsuje korale. Muszisz miec pewnosc że Po4 jest bliskie zera wtedy ponownie wprowadź spura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

azotany zero na salifercie, fosforany - nie mam pojecia. Musze sie w koncu wziasc za ten parametr, bo to tej pory dla mnie nie istnial. Pozdrawiam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej - czy obfite karmienie po podaniu zeospur2 nie ograniczy ponownej "inwazji" zooxant. do tkanki?

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon Ty masz taką biomasę w tym akwarium, ze MUSISZ miec w wodzie duzo pozywienia, nie ma bata. Koralowce wydalaja, WYDZIELAJĄ ŚLUZ, to sie wszystko rozklada ew. zostaje czesciowo zjedzone kiedy opadnie na dno i sie zagęści. Szymuś ja przechodze wlasnie przez taki sam klimat, korali mam po prostu za duzo, odpieniacz kiedys nie chodzil prawie w ogole - teraz go nie wylaczam i odpienia jak szatan :) Leje troche vitalizera i bakterii, jakos wiec to ciagnie ale chyba sprzedam z polowe korali bo co za duzo to niezdrowo - kiedy mialem mniejsza obsade to nic lac nie musialem, tylko podmiany, mechanicza filtracja, odpieniacz i dzialalo, chce tak znowu miec :)

Szymon jedziesz po bandzie, stąpasz po bardzo wąskiej kładce właśnie teraz, przemyśl to...

:)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andriew,masz racje, metoda ta nieistnieje bez zeostart.Ale odlozylem,poniewaz od dluzszego,czasu mam,mialem zarabiste problemy.Caly czas parametry zerowe,rebciu kiedys pisal,abym uwazal.Dalem wode do laboratorium,wynik fosforany 0.01,a moj miernik pokazywal 0.00 a nitrat laboratorium 0.001 tego wyniku nierozumie,a moje testy merck nic iepokazywaly.Odstawilem preparat,myslalem ze podniose fosforany,i nitrat.Chcialem wylaczyc odpieniacz,ale kiedys,napisales,aby tego nierobic.

Z acroporami niemam problemu,tylko wszystkie lpsy,wogule nieotwieraja sie,przez caly czas zamkniete,acry,dobrze wygladaja.

Super ze,zapytales,iechcialem Szymonowi watku zasmieciac.

Moge powiedziec,ze umnie szyby sa idealnie czyste,jak raz na miesiac przeczyszcze magnesem to wystarczy.Glonow,nic,skala czysta.

Moze doradzil bys jakos

Dziekuje

Ryby mam chelmon i dwa nemo

160+80+60,bubble king 250 intern,skala 70kg,2 sztuki 6105 plus multi,zeovit,swiatlo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sebastian , wszytko sie zgadza. Jesli masz poziom NO3 i Po4 zerowy więc w tak czystej wodzie jest niewiele pozywienia stąd zooxantielle sa w tak ograniczonej ilosci że zeospur2 nie ma co zrzucać.

Proponuje zwiększyc obsade rybek , lub mocniej karmić korale. O ile Po4 na zerowym poziomie jest wskazane , to NO3 dobrze jesli byłoby ok 2ml/g.

Przy braku NO3 cierpia LPS-y bo one lubia błotko .

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko sie dolacze na chwilke z pytankiem,

w sumie przepraszam bo moj poziom problemu nie dorasta waszemu do pięt ale

przeczytalem ze Szymon ma podobnie to sie odwazylem :-)

Jaki moze byc powod zagloniania sie szyb ? Ktos tu pisal ze czysci szyby 1 na 2 tyg., ja podobnie jak szymon musze to robic codziennie a czasami robie 2 razy dziennie ...

Parametry w normie, baniak swiezy a glony ~ brunatno-bordowe... takie jak mi sie wydaje glony wapienne ( mam nadzieje )

Dzieki za infor i przepraszam Szymon za zasmiecanie twojego watku...

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zaglonienie szyb wpływa wiele czynników.

Nadmiar pozywienia , mikroelementów czy aminokwasów a także jakośc wody ( w tym sól ).

Oczywiscie swiatło ma również swój wkład.

Jaki to jest nalot ? zielony czy brązowy , jeśli brązowy to bakteryjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie jak na dole szyby:

2527-img_7046.jpg

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Andrniew,kombinuje i konbinuje,jak to no3 podiesc.Myslalem tez, aby jakies rybki male dozucic.Ale,raczej zaczne wiecej,korale karmic.

Dziekuje i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 200l wody dałem w odstępach 8 dni 2x 1 ml i trzecia dawka 2 ml , digity jak dla mnie zrobiły sie jaśniejsze i jeda acra dostała wyraźniejszych kolorków na tipach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.