Skocz do zawartości
bibik

odpieniacz wewnętrzny

Rekomendowane odpowiedzi

jaki model byście polecali do akwarium z pokrywa ,bez suma 150x50x60 450 litrów korale miękkie trochę twardych,pokolce .obsada tzw średnio wymagającą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sump :) i tylko sump. uwiez mi ze wszystkie tego typu experymenty koncza sie budowa sumpa juz po 6 miesiacach.

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5

Cyrkulacja : Tunze

Obieg : Tunze 1073.040

Sterowanie : Profilux II

Reaktor wapnia : Deltec FP509

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm tego blaua można miec za 600 stów tunze 1600 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem Akwarium 450 z tunze doc 9005 który jest w okolicach 920 pln i sam się nad nim zastanawiałem ale wpadł mi w ręce apf600

:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnie ,albo te tunze lub ten blau,jest jescze aquamedic i 400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze tutaj chodzi o duzy zbiornik wiec raczej stawiałbym na sumpa i jakis porządny odpieniacz. Nie wierze w to ze bedzie w zbiorniku kilka rybek i jakies korale. zawsze sie tak zaczyna a potem wsadza jak leci i ile sie zmiesci. odrazu zaczynaj od sumpa i dobrego odpieniacza.

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5

Cyrkulacja : Tunze

Obieg : Tunze 1073.040

Sterowanie : Profilux II

Reaktor wapnia : Deltec FP509

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ale ja nie zaczynam hehe i trochę doświadczenia mam i naprawdę ten sump mi w tym zestawie nie będzie potrzebny,chodzi mi po prostu o opinie użytkowników jak sie sprawują te podane przeze mnie odpieniacze pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak na marginesie szafka z akwarium morskim z sumpem po 5 latach nadaje sie do remontu -przynajmniej u mnie i u paru znajomych[jak ktos lubi majsterkowac nie ma sprawy ja nie nawidze hehe] wiadomo ze sump ma swoje plusy - ja mam zadanie postawić akwarium bez sumpa. ponieważ nie mam doświadczenia z odpieniaczami wewnętrznymi prosze o rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, buduje drugie akwarium w nowym domu,stelaż dobrze zabezpieczony nie powinien zardzewiec,natomiast plyta wiórowa szafki powoli szlak trafia [pecznieje i sie rozpada]w nowym akwarium bedzie tylko w szafce dolewka i z mikserem oraz pmpa grotecha z ballingiem,]akwa na t5

bede mial w zwiazku z przeprowadzka na sprzedanie percule 90[90x60x60] z orginalna lampa hqi qauamedica odpieniaczem pompa główna,szafka zestaw kupiony od pablito z czestochowy u niego chodzil rok,ja nie odpaliłem bo zonie nie podba sie czarny kolor wiec stawiam cos w orzechu za to 450 litrow-jesli ktos bylby zainteresowny percula90 sprzedam pocenie zakupu ub nawet taniej 1000 zł[trzeba tylko w szafce zawiasy w jednych drzwiczkach wymienic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO ten blau w życiu nie uciągnie 400l , jedynie co to może być największy tunze z przedłużona rurą nie pamiętam jaki to model..

pozdr..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Deltec mc 500 albo tunze Doc 9010 dadza rade,pozdrawiam

350 litrow Rena Aqualife,tunze 4*6045 ,deltec mce 600 turbo,266w t5 mix lps i miekkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiesz moze ile ten tunze wystaje nad powierzchnie wody?nie wiemczy mi sie zmiesci pod pokrywą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ,wysokosc tego tunze to 41,8 cm ale ile on wystaje ponad powierzchnie tego nie wiem,najlepiej zrobic otwor w pokrywie,latwiej w obsludze ,ale gryzie sie to z estetyka pokrywy

350 litrow Rena Aqualife,tunze 4*6045 ,deltec mce 600 turbo,266w t5 mix lps i miekkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast pokrywy lepiej zastanów się nad koroną

ja też zakładam 450 i zrobię sobie koronę na światło, planuje sunpower 6x80.

I raczej będzie z sumpem :-) chociażby po to by tam dać odpieniacz i wyciszyć szafkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koronę mam w obecnym akwarium, nowe bedzie z pokrywą i musze do tego dobrać sprzęt,szafka i pokrywa beda z orzecha wiec dziura w pokrywie raczej nie wchodzi w grę .akwarium bedize w salonie wiec wyglad zewnetrzny odgrywa decydujace znaczenie-pozostale zbiorniki pomocnicze i kwarantanowe beda w kotłowni[w moim akwrium bez pokrywy 300 litro parowało okolo 7 litrow wody dziennie bylo troche wilgotno szczegolnie w zimie}jakby ktos uzywal tych odpieniaczy tunze i deltec prosze o kontakt dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokrywa jest na gazowych amortyzatorach tak wiec obsluga jest praktyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.