Skocz do zawartości
Waldemor

ozonizator

Rekomendowane odpowiedzi

czy mógł by mi pocóc ktoś kto posiada ozonizator , czy ma byc właczony cały czas czy co np 2 godziny na kilka minut?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie nie mylę to potrzebujesz miernika REDOX który będzie tym sterowal

Ale nie jestem pewien czy jest to zawsze wymagane

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ozonizatorem trzeba troszku uwazac, bo mozna latwo przedawkowac. Chwilowy poziom redoxu nic nam nie mowi, dlatego miernikiem nie sterowalbym dozowania ozonu.

Na moje 500 l dozuje przez 2 godz. dziennie najmniejsza dawke, jaka moze podawac Sander 25mg/h. (to jest wielkosc rzedu 5mg/h). Stosuje ozon tylko po to, aby woda nie byla zolta mimo, ze nie stosuje wegla.

Zapewne w akwariach z wielka iloscia ryb (kwarantannowych) podaje sie nieco wieksze dawki.

Slyszalem tez, ze wiele osob podaje znacznie wiecej ozonu, ale nie moge sobie wytlumaczyc po co...

Ozon podaje bezposrednio do odpieniacza w sumpie. Gdy otworze szafke i moge wechem wyczuc ozon, to zaczynam sie bac, ze dawka jest za duza. Zbyt latwo mozna ozonem popalic skrzela ryb i wykonczyc cale zycie.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dlaczego są mierniki redox z gniazdem zasilajocym do ozonizatora czy one nie uczymuja stałego poziomu,czy redox jest zależny od ozonizatora

Tak pytam na przyszłość bo też chciałem kupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy dodajesz ozon, to redox wzrasta. Teraz wyobraz sobie sytuacje, w ktorej podmieniles 40% wody i redox (mimo, ze woda w akwarium jest w zasadzie super czysta) znacznie zmaleje. I do tej czstej, ale z niskim redoxem wody zostanie automatycznie dodawany ozon...

Poza tym wydaje mi sie, ze ozon jest tak niebezpieczny, ze jego automatyczne dozowanie za pomoca sad, ktore tez poterafia sie zepsuc, moze zbyt latwo spowodowac katastrofe. Bezpieczniejsze jest chyba dozowanie za pomoca zegara, ktory moze tez sie zepsuc, ale znikoma dawka nie zaszkodzi naszym podopiecznym.

Tak sobie mysle, ze ostroznosc nie zawadzi.

Mierniki z gniazdem zasilajacym redox sa produkowane, bo jest na nie zbyt. Podobnie jest zbyt na wiele innych produktow, bez ktorych mozna sie smialo obyc (patrz; plastikowe korale, testy niektorych firm, naklejane na zewnetrzna szybe "digitalne" termometry itp).:)

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no tak tylko pytalem ale juz wiem ze sie obejde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba dobrze mnie zrozumiales? Chodzilo mi o to, ze sterowanie redoxem moze byc niebespieczne a nie, ze ozon jest niepotrzebny. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.