Skocz do zawartości
JanuszD

Kaszląca pompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pompa obiegowa w baniaku to Aqabee 5000l czasami jeśli np wyłączałem cyrkulację pompa kaszlała tzn szarpnięcia aż całą hydrauliką szarpało tak 2-3 razy i dalej już było ok .

Ale teraz co 30-60 min przez całą dobę też ma taki kaszel ;) nie wiem czy się już kończy ?

Jest na gwarancji chodzi dopiero 7 miesiąc ale jak oddam pompę to muszę coś włożyć na zamianę.

Aha i czy taki kaszel podlega gwarancji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może poprostu wystarczy wyczyścić pompę. Jeśli przy starcie systemu nagromadziło się sporo organiki to może pomóc a jeśli nie to oczywiście serwis. Dodam, że wczoraj Deltec 4040 "zmusił" mnie abym do niego po roku zajrzał bo też zaczą kaszleć po chwilowym wyłączeniu (podmieniałem wodę), naprawdę było z czego czyścić. Więc proponuję zajrzeć do pompy:)

"100x50x50 + 80 litr sump; 1xHQI 150W 1400k, 2xT5 39W; Deltec 4040, Tunze 6060, Tunze 6045, Marea 2400; 25kg LR; Deltec AP600"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
krzysztof_k :

Może poprostu wystarczy wyczyścić pompę. Jeśli przy starcie systemu nagromadziło się sporo organiki to może pomóc a jeśli nie to oczywiście serwis. Dodam, że wczoraj Deltec 4040 "zmusił" mnie abym do niego po roku zajrzał bo też zaczą kaszleć po chwilowym wyłączeniu (podmieniałem wodę), naprawdę było z czego czyścić. Więc proponuję zajrzeć do pompy:)

Zgadzam sie miałem dokładnie to samo z pompa AM OR 3500l

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyczyściłem zaraz przy pierwszej podmiance dałem jej jeszcze tydzień i kaszle jak kaszlała :(

a jak się zaniesie :) to chcę hydraulikę rozpierdzielić

teraz pytanko czy mogę na zastępstwo zastosować eheima 1250 1200l/h ?

czy to mało przy akwa 420l sump 120l podnoszenie ok 1,5 m ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź, czy się nie zapowietrza, może łapać gdzieś pęcherzyki powietrza i jak ich się więcej uzbiera to kaszle...

rafka 112l,Deltec MCE600, ProfiluxII+Ex,Powerbar 6D-D, pompa doz.GHL,2xTunze 6045, dolewka Tunze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.