Skocz do zawartości
dany

Ecsenius bicolor - kolejne problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Już kiedys poruszalem temat tej rybki,a mianowicie obgryza moje korale. Najpierw obgryzała ten:

411-trayphila.jpg

a teraz obgryza ta montiporę :

.411-montipora.jpg

Zastanawiam sie jednak czy to aby na pewno ta ryba ja podgryza czy to jakies pasożyty.

W sumie przestal obgryzac jednego korala to moze zaczac obgryzac innego?:(

Montipore mam jakis miesiac, ale tak od dwoch tygodni obserwuje ubytki w polipach i ciagle w tych samych miejscach.

Powyzej zdjecia obgryzionej.

Prosze o opinie i zalecenia. Diete temu skurczybykowi zmienialem tyle razy nic.

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy te slimaczki zjadaja inne montipory czy tylko supremy? Jesli stwierdze slimaczki to jak z tym walczyc ?

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Escenius'em może być różnie. Mojemu odbiła kiedys korba i atakował Pocilloporę. Kładł się na skałce nad koralem i jak tylko Poci wystawiła polipy zaraz był atak. Koral mocno zestresowany przestał się otwierać na kilka dni, a końcówki kilku gałązek były pozbawione tkanki. Przestwawiłem korala w inne miejscie i ataki skończyły się.Na szczęście teraz oboje żyją w zgodzie. Ryba nie atakuje też innych korali. Ot taki ciemny epizod.

Jeśli nie znajdziesz pasożytów to poobserwuj bicolora. Jeśli to on to spróbuj przestawić korala w inne miejsce, może rybcia zgłupieje i jej przejdzie.

Raz Fila - całe życie Fila

Moje błotko

75x63x60 (280 litrów), sump ~300L, 2x24W T5, cyrkulacja ~12000 l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@andrew rozumiem ze rozpuszczamy tableteczke w wodzie z RO i moczymy calego korala, ale jak dlugo i jak czesto powtarzac kuracje?

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korala moczymy w wodzie z akwa , a nie RO !!! Zabijesz go.

W dwóch litrach wody zwe zbiornika rozpusc jedna tabletkę i mocz korala min godzinę, po dwóch tyg powtórz kuracje , bo jajeczka pierwszą kapiel przetwaja i będa nowe osobniki.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dany jesli ta montipora ma pasozyty mozna z naturalnych metod mozesz sprobowac wpuscic Pyjama wrasse -Pseudocheilinus hexataenia,jak nie pomoze to Andrniew dal CI odpowiedz

350 litrow Rena Aqualife,tunze 4*6045 ,deltec mce 600 turbo,266w t5 mix lps i miekkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po niespelna dwoch tygodniach po przestawieniu montipory, slady obgryzania zniknely(nie moczylem korala w nadmanganianie) natomiast skurczybyk zaczal znowu obgryzajc ten koral z pierwszego zdjecia( czy to trapyhylia?)

130x70x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.