Skocz do zawartości
smk

Dolewka w profiluxie oszalała :(

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio w końcu po 1,5 roku leżenia częsci w szafce miałem czas zmontować dolewkę na elektrozaworze do profiluxa.

Ustawiłem to na dolewanie po opuszczeniu czujki ponizej poziomu na co najmniej 2 min i lanie wody przez max 1h i działanie w okresie jak jestem w biurze czyli miedzy 10:00 - 19:00. PRzetestowalem dzialanie przez kilka godzin z roznymi scenariuszami i wszystko działało pięknie przez 5dni.

Piątego dnia w pewnym momencie cos mnie tknęło i otworzyłem szafkę i okazało się że woda jest 10cm powyżej zadanego poziomu a alarm się nie załczył. Zacząłem kląć na zablokowany zawór ale po bliższych oględzinach okazało się że zawór był gorący czyli dostawał cały czas napięcie. Z kolei nie włączył się alarm w profiluxie bo na listwie gniazdo do dolewki było ...wyłączone (nie paliła się lampka czyli prąd nie powinien płynąć). Rozłączyłem kabel między zasilaczem 24V a elektrozaworem i natychmiast się dolewka odłączyła. Czyli mimo że profilux odciął dopływ prądu do gniazda i lampka sygnalizująca działane tego gniazda była wyłączona to napięcie w listwie było nadal podawane!

Czy ktos miał podobny przypadek? Co mogło być powodem pobierania prądu z gniazda? Zasilacz 24V jest bez kabla uziemiającego ale to chyba przy takim napięciu nie potrzebne (zasilacz od drukarki).

Kurcze zdenerwowałem się bo profilux mnie nigdy przez 3 lata nie zawiódł mimo że mam praktycznie całą kontrolę nad akwarium przekazaną pod ten komputer, a tu nagle taka wtopa. Teraz na noc odłączam zasilacz od elektrozaworu na wszelki wypadek.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli dobrze Cie zrozumiałem to nie zawiodła dolewka tylko listwa powerbar. Miałem podobny przypadek. Profilux odłączył na listwie gniazdko (w moim przypadku nie dolewka lecz pompy Tunze (też zasilacz 24V - może coś w tym jest :() - lampka zgasła a napięcie w gniazdku nadal było. Na RC dowiedziałem się, że pierwsza seria powerbarów 4x tak niestety ma - podobno już od dawna to poprawiono. Poradzono mi abym mocno uderzył dłonią w listwę tuż za lampkami to się odłączy :D Podszedłem do tego sceptycznie ale trzecie uderzenie pomogło :) Teraz mam tam oświetlenie nocne :D ale od tego czasu mnie ani to ani żadne inne gniazdko nie zawiodło, a mam w sumie 3x powerbar4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro się tak zawiesza to pewnie jakiś przekaźnik tam jest. Jeśli nie jest na gwarancji to może rozbierz tą listwę i wymień przekaźnik na jakiś lepszego producenta ale przerób na triaki. Na elektrodzie na pewno znalazły by się osoby które z chęcią doradzą co i jak tym zrobić.

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Koszt postawienia.... znikomy w porównaniu do obecnie planowanego zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za info. Akurat ten powerbar jest młodszy od tego który mnie nie zawiódł (mam 2szt) jednak fakt ze to wersja 4 gniazdowa nie digital. Przepne to gniazdo na coś nie grożącego katastrofą w akwarium lub w biurze i pomysle nad zmiana na digital powerbary przed wyjazdem na miesiac w marcu, bo jak znam życie to właśnie wtedy zawiodą wszystkie listwy :(

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.