Skocz do zawartości
wojtas

martwa skała - moczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. Przeczytałem i faktycznie ceramika nie zastąpi żywej skały. Ale martwą można już użyć. I tak też będę musiał zrobić w swoim przypadku. Pytanie do doświadczonych w tym temacie: Jak długo trwa proces ożywiania martwej skały w przypadku gdy dam 50% martwej oczyszczonej skały (nie żadnej ceramiki) i 50% żywej b. dobrej jakości (takiej jak ta co ostatnio do reef shoop dotarła)?

@smithpl dzięki za linka i wyjaśnienie tematu. Sporo czytam ale niestety nie trafiłem na ten artykuł wcześniej.

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Koszt postawienia.... znikomy w porównaniu do obecnie planowanego zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dudu, wiekszosc materialow na temat rafy sa po angielsku, prym wioda uniwersytety amerykanskie ktore po pierwsze maja kase na badania , po drugi czesto znajduja sie kolo raf i na uczelnie studenci biora pianke i maske :-)

Mam np. kolezanke studiujaca na takim uniwerku, opowiadala ze np. jeden profesor pracuje tam juz dziesiat lat i zajmuje sie tylko jedna rodzina koralowcow i je bada + uczy. Wie o nich wszystko jakby sam byl koralowcem ale jak mu sie przepali zarowka w lampce to wola obsluge bo slabo sie w tematach technicznych wyznaje :-)

Mysle ze tak samo jest z profesorami od rafy :-) a ich publikacje czesto znajduja sie w uczelnianych biblotekach.

kto pyta nie bladzi: Akwa to jak dla mnie dopiero teraz mam fajne - po ostatniej przesyce od Przemka z Reef-shop'u.

Takie cudenka ( jak dla mnie ) mi przyslal ... :-) Wkrotce fotki....

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzeję kotleta.

Jak długo może leżeć w beczce z cyrkulacją skała wyjęta z działającego baniaka? Musi tam być solanka czy czyste RO wystarczy?

Baniak odpale dopiero za kilka miesięcy ale chciałby kupić skałę wcześniej (czasami ktoś sprzedaje taniej niz z frachtu.

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Koszt postawienia.... znikomy w porównaniu do obecnie planowanego zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no solanka obowiazkowo, inaczej nie ma sensu kupowac zywej czy z frachtu jak chcesz moczyc w RO.

Cyrkulacja, zamieszanie beka raz na jakis czas. Raz w miesiacu mala podmianka, lekkie swiatlo, co jakis czas fitoplankton i mozesz trzymac skale ile chcesz. Na poczatek garsc jakiegos absorbera dobrze zrobi. Grzalka niekonieczna.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Witam...skoro juz masz te skale trzymac przez jakis czas to mozesz sprobowac cos co sie nazywa "gotowaniem skaly" i co z gotowaniem jakie mamy na mysli nie ma nic wspolnego...chodzi tu o wyczyszczenie skaly,odswierzenie jej...jak to zrobic http://forums.saltwaterfish.com/forum/thread/330445/cooking-live-rock jesli chcesz ja usmiercic to warto ja wymoczyc w wodzie z chlorem,niech sie tam niedobitki wypala,potem wyplukac i osuszyc na sloncu,dosc popularna tu metoda...Ja jednak trzymalbym skale zywa,jezeli masz takie mozliwosci...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.