Skocz do zawartości
Waldemor

profilaktyczne stosowanie uv

Rekomendowane odpowiedzi

nie bo wybijasz całe bakterie i resztki planktonu w wodzie (wyjałowisz wodę całkowicie) używaj UV tyko jeśli naprawdę będzie jakaś choroba i będzie uzasadnione jej użycie

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak się pojawi to będziesz się martwić (musiał byś mieć naprawdę złe parametry w akwarium żeby trzeba było stosować UV, to nie słodkowodne gdzie są tylko bakterie w filtrze tutaj całość systemu jest filtrem - piasek, skała, plankton w wodzie), w morskim nawet jak się pojawią glony to się nie stosuje UVłek tylko się czeka cierpliwie, osobiście jeszcze nigdy nie używałem UV w akwarium a kilka lat już mam morskie

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stosuje odkad zdarzyly mi sie choroby ryb w akwarium.

Scislych regul nie ma co do tego jak stosowac i kiedy.

Generalnie to czy lampa jest w stanie wyjalowic wode w zbiorniku zalezy od tego jak duza lampa i jaka predkosc przeplywu wody przez lampe.

ja w tej chwili stosuje profilaktycznie w momencie dodawania nowych zwierzat do zbiornika (nie mam kwarantanny) przez okolo dwie doby + czosnek + ew.witaminy.

w przypadku choroby (ichtiocarryon) stosuje tak dlugo jak pojawia sie wysyspka, dodatkowo wspomagam czosnkiem i witaminami. rezultaty sa rewelacyjne, odkad mam UV w wyniku choroby nie stracilem zadnego zwierzecia. wczesniej i owszem mimo stosowania czosnku i witamin.

w przypadku glonow z tego co wyczytalem lampa uv pomaga na wybijanie zarodkow i jakichs mikroglonow ktore kraza w wodzie i dotyczy to praktycznie kazdego typu zbiornika lacznie z oczkiem wodnym w ogrodzie. co do glonbow wyzszych to jej wplyw na ich obecnosc jest znikomy jesli w ogole jakis jest.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzilo mi o predkosc przeplywu przez lampe, no chyba , ze mowisz , ze masz lampe w wlaczona w obieg i 100% wody przeplywa przez nia ?? ale lampa 11W to chyba za mala na takie wielkosci.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldemor

To co ta lampa wybije w 2 godziny, to do nastepnego wlaczenia zdazy sie znowu namnozyc. Po jednej dobie, bedzie w akwarium tyle samo zycia co zaraz przed wlaczeniem UV. To po co ja wlaczac i fundowac zaburzenia w biologii i to codziennie?

Jak juz Filavandrel & Kaziko napisali - uzywac tylko w uzasadnionych (lub nie :clapping) przypadkach, ale wtedy bez przerwy.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.