Skocz do zawartości
kzp64

Zywa skala na szkle???

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Mam nastepujace pytanie:

dajecie cos na dno pod zywa skale? czy besposrednio na szklo ja kladziecie?

dodam ze nie bede mial zadnego zwirku samo szklo...

Pozdrawiam

Marek Krawczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oka zrozumialem o tym srodku ciezkosci :)

Postanowilem nie dawac zwirku ze wzgledu chigienicznego( chyba tak to sie pisze :) )

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co czytalem kiedys to powolutku na dnie powinna pojawic sie cieniutka warstwa wapienia... ale nie wiem po jakim czasie... jeszcze nie widzialem takiego akwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem wiem :)

rybke - slownie jedna planuje gdzies za 8 miesiecy wpuscic jak juz wszystko bedzie stabilne ( w tym moje nerwy :) )

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrawiam i do uslyszenia...

jeszcze sie odezwe nie raz...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lapiej poloz na cale dno akwarium plexe i na to dopiero skale. Plexe mozesz po brzegach przykleic na silikon i wtedy nic sie pod spod nie dostanie.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł Szewczak w jednym z artykułów w "Nasze Akwarium" proponował wysmarować całe dno cienką warstwą silikonu przy pomocy zwykłej szpachelki, podobno to fajnie zabezpiecza szybę.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sadze ze poloze kawalek szkla tez powinno pomoc...

co o ty mysliceie? zamiast plexii?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli ktoś planuje plenum to najlepszy patent ma Pan Kostecki który w jednym ze swych art. zapodał pomysł zrobienia akwa i przyklejenia pasek (ozdobny) na jakies 10 cm czyli na całoż żwirku żeby go nie było widać. Dla nie skumanych w plenum- z czasem żwirek robi sie syfem (ale z pożytecznymi zyjątkami) i wygladem przypomina mół.

Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie myli, nie myli. Jeśli chodzi o wypowiedzi Maćka to faktycznie padły takie przy okazji plenum. To zresztą żaden wynalazek, kto ma plenum to wcześniej czy później maskuje listwą ciemny żwir.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mylil sie oczywiscie

to co zrobil Maciek to nie bylo ani plenum (brak pustki pod piachem) ani DSB (za plytkie)

to bylo takie niewiadomoco

poczytaj sobie w archiwum p.r.a. o losach tego akwarium

Ps. podstawowym zalozeniem plenum nie za swierzaki w piachu, sa one wrecz niepozadane w tej metodzie.

Odwrotnie w DSB

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coż, nie wiem, czy akwarium opisywane na łamach (chyba? ) NA i akwarium, na którym pokazywał zalety ożywionego piachu (bo do tego się to sprowadzało) to ten sam zbiornik. Zakrywanie (wszędzie) dołu akwarium na wysokości plenum ma nie tylko przynieść korzyści estetyczne. Chodzi tu równiem o uniemożliwienie rozrostu na szybie wszelkich form glonów, które dostarczając do wody tlenu zmniejszają wielkośc sterfy słabo natlenionej (a przez to skuteczność plenum).

PZDR

Piotr

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx, mam zasadę: jak nie wiem to nie klepe bez sensu.W którymś z numerów "Twojego akwarium" jeśli się nie mylę jest całkiem dobry artykuł Maćka na temat plenum, i jak byk stoi(leży, siedzi -wybierz sobie co chesz)dokładny opis: plenum, warstwa cienkiego żwirku, siatka warstwa grubszego żwiru - metoda plenum jak z podręcznika.

Możesz goscia nie lubić, ale opis metody jest rzeczowy i rzetelny, takze tam wspomina i listwie maskującej (ale jak pisałem wcześniej to nie Maćka wynalazek tylko rada) wiec daj sobie na wstrzymanie.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek ma rację Marx w "Magazynie Akwarium" który specjalnie wziąłem do ręki jest art. Maćka o plenum właśnie tj. na dnie 4cm rurki pcv na to kratownica, siatka, 4 cm żwiru grubego, znowu siatka i 4 cm drobnego żwirku. To jest plenum właśnie, ale czy dobrze działa to trzebaby Maćka zapytać. Julian Sprung w "Corals" odradzał stosowanie różnych grubości żwirku i zalecał 2 warstwy po 5 cm grubości o granulacji 2-5 mm.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma o co kruszyc kopii, mowimy o dwoch roznych artykulach

Jeden mam chyba jeszcze w formie elektronicznej z jego starego www i tez chyba byl w ktoryms numerze (byly fotki np jak wsypuje piasek do baniaka), drugi byl bardziej teoretyczny i choc troche lepszy, takze nie ustrzegl sie bledow (mam ten numer w domu, musze ponownie go przejrzec)

O perypetiach Macka z "DBS" i plenum mozna poczytac w archiwum. Pamietam jak Pszemol go naciskal aby wyjawil co stalo sie z tym obfotografowanym baniakiem zasypanym piaskiem z hermetycznego worka... :)

pamietam tez, jak Maciek opisywal jaki to super stabilny baniak i ze wkladal twardziele 2 tygodnie po zalaniu, a miekkie 3 dni po zalaniu... to byly czasy... :)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do wątku taka moja rada dla innych co nie wiedzą co na dno aby było bezpiecznie - podpatrzone u innego forumowicza - spienione PCV. Zrobiłem tak u siebie i chyba powinno być OK. Akwa już sklejone i obklejone spienionym PCV tło i dno. Niestety chyba niedługo czeka mnie przeprowadzka i muszę odłożyć zalanie zbiornika:con

Pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.