Skocz do zawartości
Grzechoo

Do posiadaczy HQI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam prośbę do posiadaczy lamp HQI. Ponieważ chce samodzielnie wykonać obudowę do takiej lampy potrzebuję dokładnych zdjęć konstrukcji takiej obudowy. W internecie nie znalazłem takich zdjęć. I tu moja prośba jeśli ktoś ma zdjęcia swojej obudowy albo może zrobić to czy mógłby tu wstawić lub podesłać na mail grzechoo22@wp.pl byłbym bardzo wdzięczny.

Zależy mi przede wszystkim na zdjęciach od strony spodniej oraz na sposobie łączenia ścianek bocznych z pokrywą.

Z góry dzięki

pozdrawiam

Grzechoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co... Tak szczerze to powtórzę radę jednego z forumowiczów: HQI grzeją się piekielnie i moga podpalić cokolwiek. Poradzono mi użycie halopaków. a własciwie jednego w który wsadzono 150w HQI. Szczerze to taki można znaleść za 50pln i przerobić, albo kupić gotowy. Na priv wyśłę Ci linka.

Pozdrawiam

250l+90l sump, marea stream 2400, aquael reef circulator 2600, JVP-101(przejściowo) AM Or 2500, Turbofloator 1000 + AM PH 2000l/h, HQI 150 10000K+2xT8 20W, wiadro chemipure i purigen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro czasem mozna dostac lampe firmowa uzywana w dobrej cenie.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej.nie wiem czy ci bedzie sie to polacalo to zalezy jaka lampe chcesz zrobic jakiej mocy i dlugosci,popatrz na ebay tam mozna kupic duzo fajnych i tanich rzeczy,jesli posiedzisz troche to napewno cos znajdziesz no i bedzie to firmowe,ale jesli masz zdolnosci manualne to oczywiscie zycze powodzenia.jak cos zrobisz to daj zdjecia wtedy moze zaczniesz produkcje na calego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam firmowa lampę brilux napisz na priv i moze się dogadamy

KOSTKA 68x68x60

2 x Jebao RW-8

obieg Jebao DCT- 6000

Whiteskim 150

Giesemann infiniti 150W + 4x 24W

skała 20 kg

sump 60x40x40 - 3 komory

suchy piasek - 10 kg

kore 5th

odpalone AD. 10.04.2015r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gregor.gg :

hej.nie wiem czy ci bedzie sie to polacalo to zalezy jaka lampe chcesz zrobic jakiej mocy i dlugosci,popatrz na ebay tam mozna kupic duzo fajnych i tanich rzeczy,jesli posiedzisz troche to napewno cos znajdziesz no i bedzie to firmowe,

mam nietypowy zbiornik. nie jest to akwarium morskie ale post napisałem na tym forum z dwóch powodów:

1- w akwarystyce morskiej częściej się używa lamp HQI

2- mam zamiar w niedalekiej przyszłości przeżucić się na morszczyznę więc pewnie znów będę coś majsterkował z oświetleniem

wracając do mojego zbiornika to jest to 600 litrowe akwaterraium o wysokości 130 cm. jest to spory problem bo do oświetlenia części wodnej (150 litrów) potrzebuję skupionego mocnego źródła światła. Jak zamontuje kilka swietlowek to w czesci ladowej bedzie pieklo i wszystko spłonie. Ostatecznie planuję dwie lampy HQI 75 Wat oświetlające część wodną i dwie świetlówki T5 po około 25 Wat do doświetlenia części lądowej. Chce też zamontować od razu oświetlenie nocne w postaci dwóch zimnych katod. Całość ma być ładnie opakowana w obudowę z giętego aluminium. Mam już wstępny projekt ale nie do końca wiem w jaki sposób są montowane boczne ścianki do pokrywy, stąd mój post. w sklepach nie ma takich lamp do obejżenia. sprowadzają dopiero na zamówienie

gregor.gg :

ale jesli masz zdolnosci manualne to oczywiscie zycze powodzenia.jak cos zrobisz to daj zdjecia wtedy moze zaczniesz produkcje na calego

taki mam zamysl na przyszlosc. jestem w stanie zaprojektowac lampe pod dowolny wymiar i z dowolną konfiguracją oświetlenia. z moich kalkulacji wynika że będzie to znacznie tańsze niż lampy oryginalne i plusem jest oczywiście możliwość dopasowania do każdego zbiornika i preferencji użytkownika :)

pozdrawiam

Grzechoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.