Skocz do zawartości
nowy_zarażony

Refugium- pytań kilka

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam kilka pytań dotyczących tego systemy:

1. Dlaczego powinno sie oswietlac go tylko w nocy(czyli wtedy kiedy nie dziala oswietlenie glownego)?

2. Ile litrow powinno miec w stosunku do objetosci akwa i czy zalezy od ilosci skaly?

3. Jaki powinien byc przeplyw?

4. Na czym i co sie sadzić?

To by bylo tyle. Jezeli ktos dysponuje jeszcze innymi wiadomosciami o tym czy moze wlasne obserwacje to bardzo prosze o ich publikacje tu:)

z gory dzieki

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1. mozna oswietlac tylko w nocy, w odwroconym okresie, by utrzymac pH w zbiorniku na stalym poziomie, ale mozna osietlac przez 24h/7d i tez bedzie dobrze (ja oswietlam tak jak zbiornik)

ad2 wielkosc moze byc nawet taka jak Twoje cale akwa lub mniejsze, do wyboru do koloru, w zaleznosci co zamierzasz osiagnac poprzez filtr glonowy (ma pelnic f-cje filtra czy tylko schronienia lub miejsca rozmnazania kielzy)

ad3 przeplyw moze sie wahac od ok 5-10x objetosc refugium lub wiecej, w sumie nie ma stalych wykladnikow

ad4 na piasku skale lub na szybach :) u mnie glony wspinaja sie po spoinach szyb, najczesciej spotkane roslinki to caulerpa we wszystkich swoich odmianach

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam jak podzielic najlepiej sump wymiary to 90.35.40 126l na zbiornik 375l czy to wystarczy ?planuje zrobic refuginium i podzielic sump na trzy czesci po 30cm co wy nato?

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie dzieki tylko sobie nie poczytam

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ucze sie jezykow, ucz, bo warto :)

po polsku nie ma zadnego opracowania

ale obrazi tez ci sporo powiedza

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam narazie co innego po glowie mi chodzi i chyba wierz co ale mimo to dzieki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja chciałem przy okazji tego tematu, zapytac, czy w refugium oswietlanym 24/7 moge poza glonami trzymać jakiegos zwierza(szczegolnie zastanawiam sie, czy moglaby to byc ryba, nie majaca szans na przezycie w gornym zbiorniku)?? co wy na to?

3-city pozdrawia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.