Skocz do zawartości
smk

Czy podgrzewać wodę na podmianę?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wy podgrzewaćie wodę na podmiankę? Bo ja mam w akwa 25-26 stopni a woda na podmiankę ma temperaturę pokojową 20-22 stopnie a skoro wymieniam wiadro wody (ok 8 litrów) to woda w akwa mi po podmiance spada o ok 2 stopnie.

I czy wodę na podmiankę mogę trzymać przygotowaną w baniaku wcześniej przez jakiś dłuższy czas (np. 2 miesiace)?

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to skad wiesz w takim razie, jakie jest zasolenie twojej wody do podmiany? Jesli mierzysz areometrem to jest przewaznie wyskalowany na 25 stopni. Ja podgrzewam moja wode z RO zanim rozpuszcze sol i kiedy woda sie kreci to tez trzymym temp. Do akwa wlewam takoz wode o temp. 25st.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha, no i wyglada na to, ze za szybko podmieniasz, ile czasu Ci to zajmuje? Ja podmieniam prawie kropelkowo, rozkladam podmiane nawet na pare godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 stopnie to dużo więc lepiej ją podgrzej i pamiętaj że wodę przed zasoleniem też powinno się podgrzać od chociaż 20 stopni bo jak wymieszasz w zimnej wodzie to może wytrącać się wapno, a wapna nigdy mało:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z AquaManiac (25L naprawde nano), moze nie koniecznie kropelkowo ale ostroznie, bo w jego przypadku nie tylko sa zachwiania w temperaturze ale i w skladzie wody. Ja podmieniam nieogrzewana woda, (Wapno w normie) bo gestosc mierze refraktometrem, szybki i pewny pomiar - zabawka warta ciut wiekszych pieniedzy :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Michal

No niestety, jak sie chce utrzymac takie male akwa na biurku to trzeba poswiecic troche czsu, m.in. na takie powolne podmiany. Obecnie robie podmiany 5% dwa razy w tygodniu, wode nastawiam 10% raz w tyg. i sie kreci, w miare wolnego czasu podmieniam stopniowo. Troche z tym pipczenia ale doszedlem do wprawy :)

W sumie jak robilem 10% raz w tyg. tez bylo dobrze no ale przybylo obsady wiec sie balem, ze za duze wahania beda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ AquaManiac

niezle, tylko podziwiac za wytrwalosc, napewno jest sporo "babraniny :)" z takim malenstwem, podasz linka gdzie moglbym zobaczyc twoje cudo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też myślałem - bo koralom to się nie podobało że tyle nowej wody o niższej temp. - no trudno następny wydatek na grzałkę :)

Żałuję że nie mam więcej miejsca pod akwa bo by się to załatwiło 2 pompkami dozującymi - jedna by wyciągała wodę a druga wlewała do akwa - podłączyć do włącznika czasoweo z ustawieniem raz na tydzień i voila gotowe.

Większy wydatek jednorazowo ale jaki komfort i brak babrania się (tylko dolać wody do jednego baniaka i wylać z drugiego a komfort dla zwierzątek o niebo lepszy). :)

A co do pomiaru zasolenia w niższej temp. - mam tabelkę więc jest poprawne, ale i tak szukam do nabycia refraktometru. U nas są chore ceny - na ebayu znalazłem za 200zł do słonej wody morskiej a u nas ok 600zł - "mała" różnica :szok

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Michal

Zdjecia sa w galerii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ SMK no co Ty, nie lubisz podmieniac wody? :)

Refraktometr tak jak napisal Swirley koniecznie z kompensacja temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy ktorys z was nurkowal w zyciu bo piszecie berdnie w morzu sa zarowno zimne jak i cieple prady a roznica na styku moze siegac kilku stopni sam to osobiscie doswiadczylem i powiem ze nie przyjemne w zyciu nie slyszalem o kropelkowej podmianie ani o podgrzewaniu prostym sposobem jest podzial soli na porcje badzpodgrzanie niewielkiej ilosci do pomiaru osobiscie wlewam 100 l wody na raz o temp nieraz 21 22 st i nic sie nie dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywaj znakow przestankowych bo ciezko zrozumiec o co Ci chodzi.

No i co z tego, ze nurkowalem?

Jezeli chcesz wlewac od razu 5 czy 10% wody to twoja brocha. Ja prowadze swoje akwarium po swojemu.

Na pewno, do 25l. akwarium bede wlewal od razu 10% swiezej, zimnej wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rs4

Masz rację że prądy potrafią mieć sporą różnice temperatury ALE prądy płyną właściwie w dość stałym miejscu i nie jest tak że z minuty na minutę zaczyna nagle prąd zimny płynąć przez środek rafy koralowej - więc to nie ma akurat nic do rzeczy.

A moj zbiornik 112L jest dość mały więc wolałem się zapytać.

Co do podmianki - w takim razie jak wy tak robicie to pierdziele też bede wlewał wodę o temp. pokojowej :) (no chyba że wybitnie nie bedzie się to podobało koralom)

A baniak z RO + sól i tak musi odstać swoje więc moja woda nie ma 12st (jak ktoś ma bezpośrednio z kranu do RO i zaworkiem do akwa uzupełnianie to fakt może i mieć te 12st)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SMK, zobaz tylko, czy nic ci sie nie wytraca w nizszej temperaturze. Ja jednak jestem za tym, zeby rozpuszczac w tych 25-26 stopniach. Nie mam z tym problemu, wlewam wode do wiadra, wkladam termometr, wlaczam pompe, przykrywam wiadro i wlaczam grzalke. Nawet lubie ten rytual ale w nowym akwarium planuje to jakos zautowatyzowac wszytko, od uzupeniania wody do automatycznej podmiany przez pompe infuzyjna. Ostatnio musialem zostawic akwa na ponad tydzien (auc, wyrwano mnie CZTERY zeby w tym TRZY NA RAZ, cieto kosc pila elektryczna, lamano korone zeba i korzenie

itd... brrrrr!!!! no ale musialem :) ) i zasolenie skoczylo do 1.0247 ,tzn. ciezar wlasciwy skoczyl :) bo zasolenie to w promilach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wlewam wezykiem, wiadro wlewa sie ok pol godziny

gdy wlewalem bezporednio do baniaka, to widzialem po zwierzakach ze nei sa szczesliwe

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.