Skocz do zawartości
Muniek

dodatkowe pompy do grotecha

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie jak postepowac z tym cholernym kablem do dodatkowych pomp Po czym poznac ze zostal poruszony i ze bedzie fiksowal Moze ktos opracowal patent jak to padziewie ujarzmic Najchetniej bym to jakos zlutwal Wczoraj mi wywalil caly wapn z magnezem z butli do awarium Pompa pracowala przez pare godzin a na wyswietlaczu byl napis new device. awaria dotyczyla pierwszej pompy na matce.

Z gory dzieki za wszelkie rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

U mnie jak przypadkowo odłączyłem kabel na chwilę to pokazało się tylko "new divice". W takiej pozycji wyświetlacza Grotech nie powinien pracować wcale, jeśli pracował to jest to jakaś patologia i może być uszkodzony.

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie u mnie cos ostanio cos takiego odwalil ale go zresetowalem mam pytanie czy nie zdarza Ci sie ze jak przypadkowo dotkniesz kabel to ci cztery dolaczone pompy przestaja podawac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak są dwie możliwości - jedna pewna na 100% druga na zasadzie prowizorki.

1/ wywalasz gniazda w pompach i łączysz na stałe poprzez polutowanie kabli (wymaga grotecha po gwarancji :-), kable dodatkowo zabezpieczasz mechanicznie w obudowach tak abyś przypadkowo ich nie wyrwał i śpisz spokojnie.

2/ Opcja druga na razie działa u mnie znakomicie - WD-40 pryśnięte z nadmiarem w oba gniazda i obie wtyczki - problem zniknął. Uwaga dodatkowa, (trudno będzie mi to opisać) a na pewno ma wpływ na działanie tego połączenia. Mówiąc bez wyjaśnień, u mnie w module dodatkowym (mniejsza wtyczka) byłem pewien, że siedzi dobrze a tak nie było. Chodzi o to, że plastik w obudowie jest delikatnie wycięty nie centrycznie w stosunku do gniazda, wtyczka zaś jest na końcu cieńsza a potem robi się grubsza. Efekt jest taki, że już działa ale jest nie dociśnięta przez co bardzo wrażliwa na poruszenie. U siebie rozebrałem tą wtyczkę włożyłem ją na pół rozebraną w moduł i dopiero powoli na siłę nasunąłem obudowę wtyczki. (nie podejmuję się dokładnego opisu - rozbierzesz wtyczkę to sam zrozumiesz bez problemu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

harrari dzieki za wyjasnienie sprobuje tym W-40 i sprobuje rozebrac wtyczke bo powiem szczerze troche mnie krew zalala przez tego grotecha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam małą aktualizację - nie ma co wszelkich problemów z pompą zrzucać na kabel. Ja dopiero po kilku miesiącach i zupełnie przy okazji zorientowałem się, że mój egzemplarz głupieje przy przepięciu w sieci 220V (skok napięcia był bardzo niewielki a Grotech zgłupiał) po podpięciu go poprzez dobrego UPS problem zniknął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.