Skocz do zawartości
Neno

Filtracja w 920L

Rekomendowane odpowiedzi

Zbiornik : 203x70x65h - 920L

Oswietlenie : T5 10x80W

Cyrkulacja : 2x Tunze 6205 sterowane Profiluxem .

Sump : 130x45x45 - 270L , w nim pompa OR 3500 ( h=0,8m wiec wydajnosc ok 3700l/h , hydraulika bez kolanek , na elastycznym przewodzie )

Żywa skała : 90kg

Dno : żywwy piasek ok 3cm ( wsypany do po 2-3 miesiacach )

DSB w sumpie : wymiary komory na DSB 70x45x12h

Moje pytanie czy :

1. Zrobic jeden komin , spływ do w/w sumpa z DSB i powierzyc odpienianie np ATI 250 (lub inny do 2,5 kzł)

2. Pkt 1 + Zrobic drugi komin i dołączyc do systemu drugi sump ze zbiornika 240L i w nim zrobić filtr glonowy z pompa powrotną OR2500 ( zgodnie z wymogami mniejszego przepływu ) . Filtr glonowy bez odpieniacza .

3. Pkt 1 + Zrobic drugi komin i dołączyc do systemu drugi sump ze zbiornika 240L i w nim zrobić filtr glonowy z pompą powrotną OR2500 ( zgodnie z wymogami mniejszego przepływu ) . Filtr glonowy jak też sump z DSB obsługiwane przez dwa identyczne odpieniacze np. sprawdzone Delteki APF600 .

4. Może inne rozwiązanie ( bez BK :clapping )

DSB w zbiorniku głównym wykluczone bo chce miec m.in mandaryna czy inne zwierzeta kopiace w piasku czy tez wyjadające z niego to co tam mieszka a potrzebne jest działaniu omawianego filtra.

Wylot z pomp głównych palnuje umieścic za skałą by nie zbierały się tam brudy .

Na "cichości" sprzętu mi nie zalezy bo całość będzie za ścianą w "pomieszczeniu technicznym" a niezawodności tych pomp jestem pewien bo pracuje już u mnie "chwile" taki OR3500, zręszta nie jest wcale taki głośny a dmucha porządnie .

Za dobre rady i krytykę będę wdzięczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do całego systemu czy to masz tylko sumpa, czy tez sumpa+zbiornik glonowy, wystarczy jeden dobry odpieniacz, robiąc oddzielny zbiornik z np dsb niepotrzebujesz do niego oddzielnego odpieniacza, przeciez i tak 'cała woda' jest w jednym obiegu - jeden dobry odpieniacz na cały system i finito, chociaż sam nieuzywam polecam BK :clapping

...mandaryny nie kopią w piasku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja zastosowałbym dwie takie pompy obiegowe, albo jednego mocniejszego Red Dragona. Mam u siebie 2xOR 3500 i nie mogę powiedzieć że są bezawaryjne. Czasami ratowało mi to zbiornik że były 2 pompy.

Tak jak Rafał napisał mandaryny nie kopią.

Żywy piach wsyp odrazu nie ma na co czekać.

Sam DSB nie posiadam ale jeśli miałbym robić to zrobiłbym to tak żeby była możliwość wyłączenia go z obiegu.

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój mandaryn śpi zakopany w piachu...

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
guliwer777 :

Witam

Ja zastosowałbym dwie takie pompy obiegowe, albo jednego mocniejszego Red Dragona. Mam u siebie 2xOR 3500 i nie mogę powiedzieć że są bezawaryjne. Czasami ratowało mi to zbiornik że były 2 pompy.

Tak jak Rafał napisał mandaryny nie kopią.

Żywy piach wsyp odrazu nie ma na co czekać.

Sam DSB nie posiadam ale jeśli miałbym robić to zrobiłbym to tak żeby była możliwość wyłączenia go z obiegu.

Pozdrawiam

Jako , ze mam kilka zbiorników to jedna pompa leży u mnie na półce na wypadek awarii.

A co do wyłączenia DSB z obiegu - dlatego właśnie chciałby oddzielnie zrobić sumpz DSB i oddzielnie filtr glonowy.

Dodatkowo DSB podzielilbym na powiedzmy 3-4 komory gdzie mogłbym wymienic co jakis czas jedna z części na świeży "żywy" piach jesli taka potrzeba by zaszła .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.