Skocz do zawartości
koziolini

co musz mieć zeby założyc 22l akwa morskie????

Rekomendowane odpowiedzi

Cienko to widze :)

Ja po 5 mieś czytania grupy założyłem 70 l.

i nadal mało wiem :))

Poczytaj troszke o oświetleniu i jakie jest potrzebne do rafki. Bo rzeczywiście okaże się że troche większe akwa wyjdzie ci taniej.

Pozdrawiam.

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

energooszczedna bylaby ok, niestety ich barwy sie nie nadaja :)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra ale jaka powinna być barwa?????????????

pozdro wszystkim przyszłym i aktułalnym morszczakom:D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@koziolini

no daj spokoj.......nawet Ci sie nie chcialo forum poczytac...:)....tutaj sa naprawde ludzie uczynni...i zapewne pomoga Ci jesli czegos nie bedziesz wiedzial albo nie znajdziesz na forum......wyszukiwarka jest.!!!...temat temp. barw. byl poruszany ...multum razy....wysil sie troche....a nie czekaj na to az ktos na talerzu gotowe przyniesie....

pozdr

i zycze owocnych poszukiean

(generalnie temp to 10000 K..)

3miasto pozdrawia :))) Zdrowie żon naszych oraz kochanek i żeby się nigdy nie spotkały.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

forum ciągle czytam no i dzięki dino za życzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomik właśnie tego potrzebowałem :) ale mam jeszcze jedno pyt czym sie różnią od siebie świetlówki T5 i T8 ale nie chodzi mi o średnice itd. tylko o to co jest potrzebne do podłączenia jednej i drugiej?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i do jednych i do drugich potrzebowal bedziesz ukladow zaplonowych...jedne pod T8 a drugie dedykowane pod T5...mozna jeszcze ze tak powiem stosowac satecznik konwencjonalny + zaplonnik.....i jeszcze uklady zaplonowe z zarowek energooszczednych...czego ja osobiscie do T5 nie polecam.....(chociaz to dziala )...

tutaj masz sklep http://www.aqva-light.pl/shop.php...solidna firma....."prezes" firmy tez odpowie Ci na nurtujace Cie pytania

pozdr

3miasto pozdrawia :))) Zdrowie żon naszych oraz kochanek i żeby się nigdy nie spotkały.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to jedna i druga morze pracować na tym samym stateczniku?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

t5 zasilamy ukaldem zaplpnowym dedykowanym pod ten rodzaj swietlowek....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a które waszym zdaniem powinienem wybrać???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktore powinienes wybrac , i tu jak zwykle prtoblem kaski , jak ja masz to napewno t5 zreszta to wyczytasz z tego artykulu, jak nie to t8:)

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra no to tak sory że sie wam wtrące ale coś mnie wzieło :) Zawsze były słodkie a konkretnij albo azja albo ameryka pd. No a zawsze podobały mi sie morskie. Czy one są tak zaj.......... Drogie. Jak policzyłem sprzęt do 240l. to... ;( Ale pomyślałem i tak mam kilka akwa :) I pomślałem o chyba 54 czy 64 mam i używam. Ale czy da sie ze słodkich użyć do morskich??

2 Wyposażenie co mi trzeba od a do z.

3 Do czego wogule służy odpieniacz??

4 Czego skala jest taka droga np 30pln za kilo. A nawet widziałem za 150/kg. Ryby. k.......... 1500pln za rbe a blazenki 150 sztuka czy to norma??? Żwir korarowy 100pln kg czy to sąk....... normalne ceny?????

Nie wiem jak wy ale ja jestem tylko uczniem technikum a w zasdzie wszystko poświęcam dla akwa.

ps. sorki za blędy i (......)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha ha, te ceny to wzieles niektore z salonu rols-roysa, nie jest az tak zle, fakt troche to kosztuje, poczytaj artykuly z archiwum a przekonasz sie ze wiekszosc ludzi nie ma takiej aksy o jakiej piszesz a maja kawa morskie, nie da sie odpowiedziec w jednym poscie na twoje pytania , po prostu odpowiadam tak jak mi odpowiedziano na 1 post poszukaj i czytaj , czytaj

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki że sie wam wtrące ale coś za coś wy mnie nauczycie morskich a ja wam dam spis świetlówek. nie mam teraz czasu popatrzeć ale 13W są takie mam w 54. Zaczynają sie albo od 24 albo 33 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa, widzialem nawet dzisiaj w sklepie oprawki do nich. Pytanie tylko, czy sa w jakichs rozsadnych temperaturach?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że są 7500 ale driogie jak fix chyba jak ja patrzyłem jakieś 6 miechow temu to byly po 78pln za sztuke. Ja kupowałem do slodkiego. E kto da mi jakąś fajną książke eboka albo do kupienia.

pyt 2 CZego wszyscy sie skarżą na te robaki w skalach?? Jeszcze nic nie kupiłem ale mi te robaki osobiście sie podobają. I jeszce jakieś ukwialy wyżucają po prostu marnotrastwo.

pyt 3 gdzieś na necie jakieś 32 lata temu widzialem sampa takiego do akwa do tyłu komplet widział ktośtakiego??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm sam się przekonasz o wieloszczetach, ukwiałkach, aiptasiach i innych dziadostwach, Gdy kupujesz skałę nie masz żadnego życia są ok. ale jak kupisz korale które chcesz żeby się trzymały i rosły, a tu jakiś wieloszczet je zżera albo aiptasia może poparzyć to masz chęć wypier..... je w klopa, ale z tym nie tak łatwo...

olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.