Skocz do zawartości
Tomasz Młot - Kwidzyn

obsada nano rafy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam moje nano (65x45x40h z panelem z tyłu) dojrzało NH4,NO2 i NO3 - 0,0. System filtracyjny to 2kg Ehfisubstratu i miniflotor w panelu oraz 10 kg skały i 10 kg żywego piasku. Chciałbym kupić jakieś 3-4 rybki (każda inna). Poradźcie coś, czy 4 ryby to nie zadużo. Jakie wybrać gatunki (chcę chodować miękkie korale ośw. 2xT5 24W)

Pozdrawiam serdecznie.

Tomek

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesć

Chyba nikt minie nie lubi bo nie dostałem żadnej porady. W zbiorniku jest brutto 100l wody może tak będzie łatwiej. Poradźcie coś w sprawie obsady

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mogę doradzić zakup np. dwóch błazenków, ślizga jakąś krewetkę, ślimaka turbo, ew. pseudohromisa. Nie polecam pokolców (za duże wymagania do do wielkości zbiornika) choć sam miałem w swoim 100 litrowym małą scopas. Co do korali. hodowla twardych odpada (choć sam mam jednego przypominającego wielki nadmuchany worek) co do miekkich: sacrophyton, yellow polips, claviellę.

Muszę dodać że moje oświetlenie oparte jest na 5 T5, nie mam odpieniacza (nie potrzeba).

Tomek Gerwatowski - W-wa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja z parametrami wody u Ciebie? W ogóle nie używałeś odpieniacza, czy po prostu wyłączyłeś go po pewnym czasie?

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takiego akwarium 2xT5 24watt może nie wystarczyć ale oczywiście korale miękkie nie potrzebują nawet tyle a co do obsady to "uciągnie" nawet 7 ale lepiej dać 5-6 a nawet 4. Co do gatunków ryb polecam 1 garbika, 1-2 błazenki, 1 babkę, 1-2 dascyllusy (trimaculatus lub auranus lub po 1 każdego) i 2-3 krewetki a koralowców, polipów itp moze być dużo

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego Adrianie, czy moglbys nauczyc sie czytac date zanim napiszesz post, oraz czy moglbys sprobowac posiasc ta tajemna wiedze, jak edytowac wlasne posty? to nie takie trudne...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wielkie dzięki. A jednak doczekałem się odpowiedzi. No i niech mi teraz ktoś powie ze na tej grupie nikt nikomu nie chce pomóc.

Pozdrawiam Adriana i wszystkich właściwie po urlopie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.