Skocz do zawartości
jacek

akwarium morskie

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zastanawiam się nad uruchomieniem drugiego akwarium , tym razem morskiego - "rybnego" max 500 litrowego

jaką byście proponowali obsadę, oświetlenie, odpieniacz

wiadomo: co 100 głów to nie jedna....

pozdrawiam

3miasto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie, mam nadzieje,ze juz sie nie zniecheciles czekaniem:-) Zbiorniki morskie rybne to wlasnie to co lubie..ryby:love ale coz, wybor takiej obsady w duzym stopniu zalezy od wielkosci zbiornika i choc czesciowo nakierowanego zainteresowania..np. drapiezniki, glonozerne, dziwne... male lawicowe czy tez jeszcze inne. To juz zalezy od Ciebie. Wybierz choc pierwsza karte,a chetnie Ci pomoge.

Michal Dochier

akwarystyka-magiczny azyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przychylam się do drapiezników np skrzydlice, rogatnice,

czy mozna z nimi trzymac np ustnika cesarskiego czy inne ustnikowate albo gatunki z grupy centropyge?

110x60x50,sump 70l,50 kgLR, LED 2x90W, Fiji Purple 39W, ATI Actinic Blue 39W, Deltec APF600, cyrkulacja 16000l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy od czasu i przyzwyczajenia.. W moim akwarium w tej chwili trzymam tylko dwie ryby: rogatnice kolczasta- Balistapus undulatus(wielkosc okolo 10-12cm, jest to jedna z dwoch najbardziej agresywnych rogatnic)...a druga ryba jest malutki Dascyllus aruanus(okolo 3-4cm). Mrozone ryby ktore zjada moja rogatnica sa 2razy takie jak ten malu dascyllus,a mimo to nie robi mu nic zlego...a nie byly ze soba od malego! Wszystko zalezy od dobre aklimatyzacji danych ryb. Pytalas czy mozna trzymac ustniki...moim zdaniem bez problemu, czy to beda rogatnice z nimi czy skrzydlice mozna bez problemu. Wiadomo,ze nie damy malego cesarskiego wielkosci kolo 5cm z Pterois volitans wielkosci 30cm:dozingoff Co do gatunkow cantropyge wymaga bylaby juz wieksza ostroznosc gdyz osiogaja mniejsze rozmiary niz ich wieksi kuzyni,ale zasiedlone razem z dosc duza iloscia skaly moge dzielic razem akwarium bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki dochier - bo już straciłem nadzieję...

Mi podobnie podobaja się drapieżniki, chciałby skrzydlice, rogatnice Rhinecanthus aculeatus i Balistoides conspicillumi może Rhinecanthus verrucosus,Odonus niger tylko czy 500 litrów im wystaczy? No i może Centropyge bicolor czy Centropyge loriculus. Jest pełno ryb, które nie nadaja się do rafy, a są tak niesamowite, ze trudno sie im oprzeć.

A jaka Ty masz obsadę?

pozdrawiam

jacek

3miasto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z Toba"Jest pełno ryb, które nie nadaja się do rafy, a są tak niesamowite, ze trudno sie im oprzeć." Osobiscie troche kiedys bawilem sie korale miekkie,jezowce rozgwiazdy, krewetki itd. Od jakiegos juz czasu tylko drapiezniki. Jak pisalem wyzej obecnie mam rogatnice kolczasta,ktora mozesz obejzec w mojej galerii Tetradontiformes i malego dascyllusa. Wczesniej trzymalem rowniez rogatnice picasso Rhinecanthus aculeatus, skrzydlice Pterois volitans, Rybe krowe- Lactoria crnuta i wiele innych

:) Teraz mam tylko te dwie gdyz chce zestawic do mojej rogatnicy samca...co bedzie bardzo trudne,a jak sie uda to bardzo rzadko spotykane. Co do Twojego pomyslu obsady to jak najbardzie pasuje wszystko do siebie...tylko jedno ale: nie tak duzo. Proponowalbym tak: Skrzydlica(Twoj wybor jaki gatunek), Rhinecanthus aculeatus, Odonus niger i Balistoides conspicillium i to koniec jezeli chodzi o drapiezniki. Czemu tak? Rogatnice sa agresywne, kazda z nich ma swoj rewir i nie ma co przesadzac z ich iloscia. Do tego cetropyge i zbiornik taki jak chciales jest gotowy. Tylko pamietaj ,ze wprowadzasz te ryby w ednym czasie, w przeciwnym razie sa nie uniknione walki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mmmmm..... Picasso.... jedna z moich ulubionych rybek.

Powodzenia w doborze samczyka!!!

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.