Troman Zgłoś Napisano 10 Lutego 2009 Czy ktoś się jeszcze w to bawi, od jakiegoś czasu mnie to zaciekawiło i bliski jestem założenia takiej, ale w ofercie sklepów widzę tylko produkt GroTech naprzyklad w erybce ale tam jest tylko jeden rodzaj phyto pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eskarino MOON KILLER Zgłoś Napisano 11 Lutego 2009 Witam. Przyłączam się do pytania kolegi. Cytuj startuje 130L minifloter tunze 6045 12kg skały kilka A. ocellaris x2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek123 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2009 AM chyba też oferuje Cytuj rafka 112l,Deltec MCE600, ProfiluxII+Ex,Powerbar 6D-D, pompa doz.GHL,2xTunze 6045, dolewka Tunze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzych Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2010 Jak najbardziej, sporo ludzi hoduje. Ja akurat: Nannochloropsis i Brachionusa. W nano-reef'ie jest, u skiby sporo znajdziesz, a i zielony_mintaj miał hodowle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek123 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2010 Data Cytuj rafka 112l,Deltec MCE600, ProfiluxII+Ex,Powerbar 6D-D, pompa doz.GHL,2xTunze 6045, dolewka Tunze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2010 Ja sie bawie:waving Hodowla fitoplanktonu jest bardzo prosta. Wystarzcy zdobyc go troche na start. Rafal Skiba ma napewno a samo zalozenie hodowli to nic prostszego. Banika 5L Swieza solanka 1,019 3ml nawozu do kwiatow w ogrodzie 3ml fitplanktonu zakupionego ze sklepu. Oswietlenie na wylaczniku czasowym 16/24 na zwyklej zarowce o niskiej temperaturze barwowej 2700K Temperatury nie mierze Zwykly brzeczek do lekkiego mieszania i napowietrzania Zdjecie z wczoraj a sama hodowla wystartowala w ostatni piatek wieczorem. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2010 a czy trzeba stosować nawóz do kwiatów jakoś mnie on przeraza ;/ Cytuj akwarium 375l. , sump 126l. Pozdrawiam Damian Dombrowski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2010 No na czyms ten fito musi sie rozwijac to nic innego jak pokarm. Sprawdz na etykiecie z tylu i upewnij sie zeby nie zawieral zadnych dodatkow chemicznych np przeciw chwastom. Sa nawozy do oczek wodnych i do akwariow holenderskich. Pewnie tez sie nadadza. Nalezy tylko uwazac zeby nie przedawkowac. Jak to w morszcyznie lepiej mniej i wolniej. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bigwalker Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2010 Jeśli chodzi o temperaturę, to im niższa tym lepiej. Cytuj 500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2010 Tez sie w to bawię- nawóz jakiego używam to bio-florin z Tropicala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2010 Grzegorz i mintaj możecie zrobić więcej fotek i opisać ile lejecie do akwa i jak często ??/ Cytuj akwarium 375l. , sump 126l. Pozdrawiam Damian Dombrowski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2010 Hoduję w butli 5 litrowej z napowietrzaniem z wężyka, oświetlenie to 15W 6500K kompakt. Nawożę Bio-florinem, kilka kropli co 2-3 tygodnie przy zlewaniu części hodowli (trzeba 'odświeżać' hodowlę, inaczej ulegnie zepsuciu). I tyle, banalnie proste a korzyści mnóstwo Leję ok. 20 ml/112 litrów akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deepinside Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2010 #233200 zielony mintaj :banalnie proste a korzyści mnóstwo mógłbyś rozwinąć? z góry dzięki! Cytuj 250L + sump, start = 2010.06.29 Illumagic LEDs M-90S, BubbleMagus 180-CS, 2*JVP-201, NewJet 3000 BioPellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2010 * najmniejszy dostępny pokarm dla korali * po pewnym czasie lania fito widać na skale dosłownie wysyp małych żyjątek-filtratorów, gąbek, rurówek etc. * jedyna sensowna podstawa do hodowli brachionusa Minusem lania żywego fito jest możliwy jego zakwit w akwarium (co u mnie nigdy nie miało miejsca). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2010 A gabki, wieksza ilosc gabek dziala lepiej niz nie jedno refugium ze spagetti. Jest w sieci chyba na blassbox bardzo fajny artykul gdzie pewien uczony zrobil dokladne badania i wybadal ze gabki nie do konca odzywiaja sie samym fitoplanktonem. Wchlania tez zwiazki wegla i inna szkodliwa chemie. Fitoplankton to poczatek lancucha pokarmowego. W jednyym z filmow z seri Planet Earth "Shallow Seas fantastycznie jest to pokazane jak jak fitoplankton kreci calym zyciem w oceanie. W akwarium praktycznie identycznie. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hambi Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2010 To jeszcze Ja zapytam o kilka spraw korzystając z rad zaawansowanych botaników :] Proszę wytłumaczyć mi na czym polega "odświeżanie hodowli" tak jak krowie na rowie (jak to robicie słyszałem o chowaniu próbki do lodówki ale kiedy próbkę pobrać jak już się namnoży((z tej mojej wyhodowanej/ile to może w lodówce leżeć przecież na ogół po zamknięciu drzwi lodówki robi się w niej ciemno?)za cenne uwagi dziękuję Druga sprawa czy po ściągnięciu pewnej ilości zielonej wody uzupełniacie ją morską o tych samych parametrach? Czy może zużywacie całość butli i nastawiacie od nowa? Dlaczego według was im niższa temperatura barwowa tym lepiej? Przecież fitoplankton posiada taki sam fotosystem jak bardziej zaawansowane wielokomórkowe organizmy roślinne(ta sama zasada działania) hm? P.s 1 nie polecam AM phyto bo to raczej nie są żywe kultury lecz zwykła karma "tak na raz" p.s 2 Wypadałoby poprawić zapis "chodowla" nie sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2010 Odświeżenie- odlanie 1-2 litrów fito i dolanie świeżej solanki z nawozem. Podobno plankton może wytrzymać w lodówce 9 miesięcy, ale ja odświeżam 'kopie bezpieczeństwa' co kilka tygodni, potrząsając co kilka dni flaszkami. #233302 Grzegorz Dyzma :Fitoplankton to poczatek lancucha pokarmowego. W jednyym z filmow z seri Planet Earth "Shallow Seas fantastycznie jest to pokazane jak jak fitoplankton kreci calym zyciem w oceanie. W akwarium praktycznie identycznie. Oglądałem, ciekawy film Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2010 "Hodowla" no gdzie Ci moderatorzy? My tu bardziej jestesmy skupieni nad wartoscia merytoryczna watku i niz na ortografii, acz kolwiek swieta racja. Juz poprawione. Juz nie dziwota ze potem ludzie sie skarza ze wyszukiwaka nie dziala jak z bykami piszemy o takich sprawach. Ja zaczynam Hodowle od zalania siwieza solanka i zakropienia fito orginalnym fito z butelki. Zdarza sie ze podczas hodowli fito pewne gatunki zaczynaja dominowac po przez szybsze namnaznie sie. I po kilku pokoleniach okazuje sie ze w butelce mamy juz tylko jeden gatunek. Nizsza temp barwowa bo taka lubia glony, gdybym uzyl 14000k pewnie tez by cos dalo sie wyhodowac tylko znacznie duzej by to trwalo. Tu juz link do wczesniej wspomnianego artykulu Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matt321 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2010 A czy do hodowli fitoplanktonu niezbędne jest oświetlenie? czy moze to byc zwykla zarówka np 25 wat? Cytuj 45 literków,konikarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TDS Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2010 Witam Pozwolcie, ze sie wtrace. Mianowicie, jaka sola zasalac wode?? Pozdro Cytuj w realizacji- 120x60x60h 105 l sump, 2xAPF600:)DIY, NJ6000, 2x T 6100, 1x6055 2x250 HQI +4x54W masa innego drobnego sprzetu Walka z glonami trwa - chyba wygrywam:D http://tablica.pl/of...-20130829202216 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2010 W lecie gdyby nie temperatura swiatlo sloneczne robiloby lepsza robote niz najlepsza zarowka. Zarowka 25W chyba troche za slaba, bardziej oplaca sie energooszczedna 7W czy 11W. Jaka sola zasalac? czy tu jest jakis hak? Za chwile pojawia sie pytania czy butelka do hodowli ma byc po wodzie gazowanej czy zwyklej:bow Oczywiscie ze sol morska taka jaka zasalasz wode na podmianki Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2010 Często zdarzało mi się używać do hodowli wody z podmiany- negatywnych skutków nie zauważyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Elvis Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2010 Trzeba dodać, że warto tą wodę z podmian podgrzać/zagotować ,co by się jakieś drobne życie nie dostało i nie zniszczyło/zjadło całej naszej kultury... Cytuj tel.kon. 503-344-343 520 l słodkiego i odpalone solniczki...144x60x30,2 x 80x40x45,70kg LR,30kg LS,Tunze 6025,6045,6060,6100 ,VorTech MP40w,sea clone 100,Apf600,2x150W+2x54W,2x(3x24 W),trochę bajerów na profilux'ie...w planach 600 l i 450 l na jednym stelażu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2010 Pierwsze słyszę, nigdy nie podgrzewałem- a nic się nie dostało. Może mam fart Z drugiej strony, jak się coś dostanie, to mamy hodowlę zooplanktonu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bigwalker Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2010 Zgadzam się z Elvisem,wodą z podniam można rozwalić sobie hodowlę. Cytuj 500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach