Skocz do zawartości
noell

Turbo ślimaki

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu zaniedbałem akwarium i pojawił się glon, walczyłem z nim 3 miesiące zanim ustąpił, ale nie do końca. Dwie skałki tak się zaprzyjażniły z nim, że nie pomagały żadne konwencjonalne i humanitarne metody. Miałem zamiar usunąć je z zbiornika, ale postanowiłem dać im szanse i kupiłem 5szt. TECTUS NILOTICUS. Ślimaki te w cztery dni żdżarły zieloną zmore, aż miło było patrzeć. Do tej pory za największego wroga glonów uważałem borsuczka, ale w porównaniu z tymi ślimakami to cienias. Wyczytałem w necie, że TECTUS NILOTICUS rośnie do 15cm, czy ktoś widział takiego dużego ślimaka w akwarium? Moje mają ok 3cm.

Pozdrawiam

noell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niloticusy rosnąć już większe nie będą. są małe, żarłoczne, nie "przestawiają" korali. inne turbo są sporo wieksze i niestety czasami aranżują akwa po swojemu. tak, niloticusy są bezsprzecznie wspaniałe.

if you're going through the hell... keep going

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezle sa tez Astrea, niewielkie, zarloczne i maja bardzo ladne muszle, sa tez stosunkowo tanie.

http://www.meerwasser-lexikon.de/index.php?kategorie_id=71&tier_id=1008&sprache=de&name=Astrea%20sp

ale popularne stomatelle sa nie gorsze a do tego bardzo czesto wypuszczaja w ton wody ikre i sperme co wzbogaca akwarium w bardzo odzywczy pokarm. Wylaczam wszelkie filtry kiedy widze, ze to robia, niech sie zwierzatka najedza :D

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj kupiłem Trochusy i Nassariusa. Macie może jakąś opinię na ich temat?

Tectusy miałem kiedyś dwie sztuki, potwierdzam że to idealne ślimaki na wszelkie gloniska, niestety nie wiadomo czemu po 8 m-cach życia nagle padły obydwa. Stało się to jakieś 2 dni po zbieleniu wody po podmianie, może nagły skok ph.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.