Skocz do zawartości
radek911PL

Ślimak Heliacus.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam prośbę czy ktoś kto zna niemiecki może rzucić okiem dlaczego ten ślimak jest w dziale nieproszeni goście. Mam takie dwa i siedzą ciągle wśród zoantusów.

LINK

Pozdrawiam

Radek

Laguna na wsi, a w niej rybki i korale :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli zależy ci na zoa to usuń-żywią się nimi:waving pozdro

1200-sump250-2x250hqi,4x54t5-250kg LR,elektronika aquamedic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są w dziale nieproszeni goście nie bez powodu.Obserwujesz je ciągle wśród zoanthusów dlatego, że one je wcinają.

W poprzednim zbiorniku miałam takiego całkiem szybko rósł.Wychodził tylko wieczorem bądż w nocy wtedy też się pożywiał.

Nie zauważyłam większych szkód być może tylko dlatego, że on duży nie był a zoa było sporo, wiec miał w czym wybierać.

pozdrawiam

"Ludzie mający charakter postępują właściwie nie dlatego, że myślą, że zmienią przez to świat, lecz dlatego, że nie godzą się na to, by świat ich zmienił.

Moja Mania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jutro mają eksmisję :) szkoda bo ładne są, ale Zoa ładniejsze. Zwłaszcza, że dzisiaj przywiozłem z Zabrza kolejny kolorek.Razem z nimi poleci chyba jeszcze jeden. Co prawda nie znalazłem go na reeflex.net ale i on ciągle buszuję między Zoa więc tak na wszelki wypadek też poleci.

Mam jeszcze jedno pytanie. Od paru dni głównie wieczorami jak gaszę światło z akwa dochodzą dźwięki jakby stukanie. Czasami cichutkie jakby zrzucić maluśki kamyczek na dno, a czasami jakby ktoś stuknął grzałką o szybę. Polowałem już z latarką ale nic nie zauważyłem. W akwarium są 4 pustelniki i jeśli sprawcą nocnych hałasów jest modliszka to chciałbym się jej szybko pozbyć. Macie jakiś sposób na skuteczne wywabienie delikwenta z kryjówki. Nie wiem czy moje podejrzenia są słuszne ale wolę dmuchać na zimne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Ci ostatnio zazdrościłem pełni życia jakie przyniosłeś ze skałą :) A tu modliszka się trafiła. Współczuje. Nie usuwałem nigdy ale podobno w większości przypadków trzeba skałę wyjąć z baniaka.

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Koszt postawienia.... znikomy w porównaniu do obecnie planowanego zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli cos w akwa strzela to jest to krewetka pistoletowa a nie modliszka.Ja taka mialem ,to jedyny mankament to strzelanie w nocy w akwarium,strat w zwierzakach nie odnotowalem zadnych.Po jakims czasie strzaly ucichly wiec pewnie zdechla z glodu albo ze starosci.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze że nie mogę jej znaleźć. Wczoraj robiłem podchody z latarką i nic. Ale za to znalazłem coś innego :)

Pod skałkami pływają jakby miniaturowe krewetki. Nie są to kiełże, bo i takowe posiadam i mają inny kształt ciała. Jest to to kształtu krewetki, ma około 2 mm, czerwonawe ubarwienie i zdecydowanie lubi zacienione miejsca, dosyć szybko się porusza. Czy to możliwe że przyniosłem ze skałką jakieś malutkie krewetki??

A i jeszcze jeden gagatek wczoraj mi się pokazał. Niestety nie zdążyłem walnąć fotki :) Wyglądało to jak wieloszczet z małą różnicą. O ile wieloszczet z przody i z tyłu nie ma jakiejś znaczącej różnicy w budowie, to ten gagatek miał zaokrąglony przód tułowia, jakby gąsienica z czterema czółkami. Na końcu odwłoka z kolei miał coś jakby czułka, kolec w każdym bądź razie cieniutką wyrostkę. Ładne to to było, fajnie się mienił w świetle latarki, ale chyba będzie trzeba zapolować na to, bo nie wyglądało łagodnie.

Kurcze aż dziw ile stworzeń kryje morska skałą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.