Skocz do zawartości
marioromario

ubezpieczenie akwarium?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chcialem zapytać czy jest mozliwośc ubezpieczenia akwa , najlepiej wszystkie mozliwe przypadki i klęski, pewnie ktoś pracuje w branzy ubezpieczeń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pracuje, ale ja mam ubezpieczone w ramach ubezpieczenia domu (kazde szklo) w Allianz, a z tego co wiem to Warta ma tez w swojej ofercie specjalne ubezpieczenie. Spytam znajomych, ktorzy maja je wykupione

dsc0711b.th.jpg

Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi

Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ubezpieczylem w Warcie - rodzaj specjalnego ubezpieczenia - akwarium podciagniete jest pod ubezpieczenie wyposazenia domu, na kwote 50 tys.

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Przy okazji ubezpieczania domu, ubezpieczyłem zbiornik w PZU (60tyś.)Ale z tego co się orientowałem,każda firma ubezpieczeniowa,przed wypłatą ewentualnego odszkodowania,będzie żadała przedłożenia rachunków na zakup sprzętu itp.:)

pozdrawiam

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie wiedziałem że jest taka możliwość. Przez ostatnie dwa dni miałem wyłączenia prądu po 12 godzin i tylko zastanawiałem się ile będę miał strat. Dwa dni je...łem po głowie kierownika pogotowia energetycznego. Na szczęście obyło się bez zgonów

Mój elektryk razem ze specem od elektroniki robią taki wynalazek, chcą spiąć trzy cztery akumulatory żelowe z jakimś załącznikiem który włączy cały systemik automatycznie przy wyłączeniu zasilania. Biorą pod uwagę sinusoidy, chcą też przerobić coś na 12V. Totalnie się na tym nie znam. Koszt około 1000 - 1500 zł w zależności od ilości akumulatorów.

Jak wszystko będzie chulało to wrzucę foty na forum może innym się przyda.

Bigwalker, Szymon: jaki jest koszt ubezpieczenia akwa na 50 tyś zł

Pozdro

ozim

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ubezpieczenie zbiornika było w "pakiecie" z ubezpieczeniem domu,OC za psa i dzieciaka:),więc dokładnie nie wiem ile by kosztowało ubezpieczenie samego zbiornika.Napewno nie są to jakieś duże pieniądze.Jeśli chcesz to zapytam się mojego agenta.

pozdrawiam

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...

Ja ubezpieczyłem w Allianz teraźniejsze mieszkanie i to w którym będę mieszkał za parę dni...ale głównie chodziło mi o ubezpieczenie skutków zalania mieszkania i sąsiadów...za jedno płacę 370 zł a za drugie wyszło ponad 400 zł rocznie...

Kwota zniszczeń jakie może spowodować akwarium może wynieść do 130 tys.zł...

Samego akwarium nie ubezpieczałem ponieważ większość sprzętów mam z rynku wtórnego a i koralki w większości są odkupione od Kolegów z forum,więc faktur i paragonów nie mam...

A pewnie przy ubezpieczeniu wnętrzności akwarium wymagane by było już od samego zbiornika po inne urządzenia ,które mogłyby spowodować tą katastrofę...więc nie widziałem sensu...

Nawet jak ubezpieczymy baniak i mamy na wszystko rachunki to często dokupuje się kolejne korale,a osoby które stać na rachunki na sprzęt pewnie uzbrajają swoje baniaki w same rarytasy(korale) od 250-750 zł co by wymagało pewnie częstych zmian wartości ubezpieczenia... i nie wspomnę o rybciach po parę tysięcy za szt. ...

tel.kon. 503-344-343 520 l słodkiego i odpalone solniczki...144x60x30,2 x 80x40x45,70kg LR,30kg LS,Tunze 6025,6045,6060,6100 ,VorTech MP40w,sea clone 100,Apf600,2x150W+2x54W,2x(3x24 W),trochę bajerów na profilux'ie...w planach 600 l i 450 l na jednym stelażu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt Wam nie ubezpieczy akwarium na wypadek zgonów czy awarii sprzętu :-)

Można tylko ubezpieczyć mieszkanie , dodatkowo wykupić opcje akwarium, która obejmuje tylko i wyłącznie pęknięcie zbiornika i związane z tym powstałe szkody na przykład podłoga do wymiany, ewentualnie można wykupić opcje na wypadek "przepięć"i wtedy dochodzić odszkodowania w razie szkód spowodowanych brakiem prądu, lub opcja ostatnia , dodanie opcji ubezpieczenia akwarium na wypadek kradzieży. Tylko jak ktoś wcześniej napisał, trzeba mieć na wszystko rachunki na podstawie których będzie wyliczana ewentualna szkoda.

Co do braku prądu to musi zapewne minąć jakaś określona w warunkach umowy długość braku dostarczania energii.

Jeśli ktoś jest zainteresowany jeszcze jakimiś szczegółami, zapraszam na priv:waving

Back to Mcharium

Aktualny e-mail info@moobi-art.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zna ktoś aktualne oferty na rynku? Chodzi mi o ubezpieczenie szkła i życia, bez całego domu. Może ktoś korzystał z takiego odszkodowania i opisze jak to wygląda w praktyce, czy potrzebne są kwity aby udokumentować wartość strat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że to tylko łatwy pieniądz dla ubezpieczalni. Pewnie bardzo chetnie wezmą składkę, a jak (odpukać) coś sie stanie, to bądziesz musiał udowadniać, że nie jesteś wielbładem i pewnie dostaniesz 10% wartości życia, albo i wcale, bo oni w sytemie maja tylko gupiki po 5zł;)

Sygnatura;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie

trudno ubezpieczyć zestaw, który składa się z tak wielu składowych

- tu firma ubezpieczeniowa jesli przyjęłaby taka umowę, bardzo łatwo podważy zasadność wypłacenia odszkodowania

Lepiej więc zainwestować w dobrą jakość zabezpieczeń co realnie zmniejszy ryzyko ewentualnych problemów

pozdro

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym innym jest ubezpieczenie na wypadek zalania pękniętego akwarium a czym innym ubezpieczenie życia gdyby zdechło (tu wątpie czy takie oferty są na rynku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój elektryk razem ze specem od elektroniki robią taki wynalazek, chcą spiąć trzy cztery akumulatory żelowe z jakimś załącznikiem który włączy cały systemik automatycznie przy wyłączeniu zasilania. Biorą pod uwagę sinusoidy, chcą też przerobić coś na 12V. Totalnie się na tym nie znam. Koszt około 1000 - 1500 zł w zależności od ilości akumulatorów.

ozim

teoretycznie nie potrzebny jest spec od elektroniki , kupujesz 3 gotowe elementy :

1. UPS EVER ECO 1200 CDS z pełnym sinusem na wyjściu http://www.kurtmedia.pl/product-pol-406167-UPS-EVER-ECO-1200-CDS.html

2. 2 sztuki akumulatorów żelowych 12V ( moc zależy od tego jak długo mają pociągnąć w trybie awaryjnym przy konkretnej pompie , bo zasilamy tylko obiegówkę na czas braku prądu w sieci ) przykładowo 2 sztuki takich : http://allegro.pl/akumulator-zel-wzmacniany-60ah-silnik-ponton-lodz-i4674982058.html

3. kable rozruchowe grube http://allegro.pl/kable-rozruchowe-450-a-grube-mocne-starter-2m-i4679930350.html

i teraz tylko łączymy dwa akumulatory w szereg i podłączamy je zamiast tych oryginalnych w UPS . jest to wykonalne bo każdy UPS ma możliwość wymiany zużytych akumulatorów , więc dostęp po zdjęciu pokrywy UPSa do wewnętrznych akumulatorków jest , a dlatego aż 2 sztuki potrzebujemy nowych żelowych o dużej mocy gdyż ten model UPSa jest zasilany właśnie z dwóch akumulatorków 12v łączonych w szereg . kable rozruchowe służą nam do zrobienia połączeń ( duże prądy płyną nimi ) .

proszę pamiętać że nie każdy UPS ma na wyjściu pełną sinusoidę i po podłączeniu pod takiego niepełnego pompa może nam nie prawidłowo pracować .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Warcie mozna kozystnie ubezpieczyc akwa

SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.