Skocz do zawartości
Mariusz62

Nowy zbiornik

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o poradę jaki zbiornik czy z kominem , czy panelem? Będę go robił od początku roz. 150X50X50 .Ewentalnie plany zbiornika lub sugestie gdzie wykonać .Mieszkam w Białymstoku i podejrzewam że tutejsi rzemieślnicy mogą mieć problemy z kominem.Posiadam zbiornik po paletkach 200X60X60 ale sądze że narazie jest za duży ze względu na rozmiar i koszta adaptacji(0 doświadczenia).Na forum zapisałem się jakiś czas temu i tylko obserwowałem,ale teraz mnie wzięło na dobre i postanowiłem załorzyć morskie.Mam 45lat i zawsze paletki ale jak patrze co robicie zazdroszcze kiedyś nie było takich możliwości.Może coś mi wyjdzie.PROSZĘ O PORADY,

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy:)

Przy takim litrażu rób akwa z sumpem:) Jeszcze jak chcesz żeby Ci ktoś pomógł daj znać ile chcesz przeznaczyć na start:) Liczę na to, że przeczytałeś tematy przyklejone w dziale dla nowicjuszy:) Jakiej pomocy wogóle oczekujesz bo słabo rozumie Twój post:)

Pozdrawiam Dominik Grabowski

Cisza..........,ale.............
............jeszcze powrócę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rob sumpa do tego litrazu bo panel to zly pomysl na 375l, bedziesz mial miejsce na dodatkowy sprzet,takie jest moje zdanie

OW 800l+sump240l,BK250,obiegowa RD6500,cyrkulacja 3*6105,profilux,oswietlenie 3 sztuki

Pacific Sun 120W Master,Kalkreaktor,a gratow to jeszcze wiecej co nie potrzebuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj dawno nie byłem w B-stoku i sie zastanawiam czy jest tam jakiś sklep z " morszczyzną"? Ja pochodze z Tykocina !Jak Cie nie pili z tym akwa to na początku lipca będe w polsce i chętnie pomoge! A tak na koniec to w tak dużym akwa odpuść z panelem, sump to najlepsze rozwiązanie .

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Największy mój problem to to jak ma być wykonany sam zbiornik(najlepiej rysunek),czytałem projekty(oświetlenie itp) techniczne sprawy OK ale sam z zbiornik .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mariusz62 :

Największy mój problem to to jak ma być wykonany sam zbiornik

normalne akwarium :) patrz linka samemu przerabiałem 375 które było kiedyś malawi a teraz jest obecnie morskie :D

tylko ty musisz zrobić komin normalnie (narożnie) ja robiłem na całą boczną bo akwarium jest boczną ścianką do ściany

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jak wynajdziesz jakiś sklep z morskimi w okolicach Białego ,to daj znak sygnał.

dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Filavandrel :
Mariusz62 :

Największy mój problem to to jak ma być wykonany sam zbiornik

normalne akwarium :) patrz linka samemu przerabiałem 375 które było kiedyś malawi a teraz jest obecnie morskie :D

tylko ty musisz zrobić komin normalnie (narożnie) ja robiłem na całą boczną bo akwarium jest boczną ścianką do ściany

Oto jest to o co mi chodziło , w trakcie realizacji odezwe się .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sklepu z morszczyną to w Białym nic nie ma - choć parę lat temu był niewielki sklep na Zielonych Wzgórzach.

Jest narazie tylko jedno akwarium w sklepie w centrum miasta w którym pływa 5 czy 6 błazenków i to by było na tyle. W niedługim czasie w innym sklepie ma powstać mały regał z morszczyną - ale to raczej jako ciekawostka. Sprzedawcy obawiają się braku zainteresowania zakupami.

@ Mariusz62 - nie powienieś się obawiać startu baniaka morskiego - w Białym są ludzie, którzy Ci na pewno dobrze doradzą. Co do komina nie będzie żadnego problemu jest firma która bez problemu zrobi otwory w szkle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poniedziałek stawiam praktycznie taki sam baniak jak coś to podeśle ci jakieś fotki co i jak ,a może założę dziennik i tam opiszę krok po kroku .

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jacek_Lublin :

W poniedziałek stawiam praktycznie taki sam baniak jak coś to podeśle ci jakieś fotki co i jak ,a może założę dziennik i tam opiszę krok po kroku .

Będę bardzo wdzięczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kliknij sobie u mnie w sygnaturce na 410, opisałem tam conieco mój zbiornik. Jak masz jakieś pytania wal śmiało, tutaj bądź na priv:)

Pozdrawiam Dominik Grabowski

Cisza..........,ale.............
............jeszcze powrócę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.