Skocz do zawartości
koziolini

odpieniacz do 22L nano rafki

Rekomendowane odpowiedzi

pompę 250l/h musisz zdusi,ć przepływ przez odpieniacz 20-40l jak będzie gotowy to wyregulujesz.(pamiętaj że odpieniacz zmniejsza skuteczność niektórych leków)

Wylot 6 musisz dać na dół bo będzie zbierał pianę

wlot wody ok

przegroda 4 raczej zbędna

Akwa 15l troszkę małe :D

średnica 50-60mm – jak najdłuższy

pozdrawiam Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BartY

Pompka jest regulowana więc to nie problem

mniejsza skuteczność leków lepsza niż martwe rybki - a tak właściwie to zastanawiam się czy nie zrobić sobie z tego sanatorium mini- rafki - zawsze jak się znudzi czy nie wyjdzie to można wsadzić ten cały mały bajzel (mówie tu o żywej skałce i zwierzątkach) do akwa głównego.

Czyli przegrody nie montować, a raczej zrobić węższy odpieniacz?

Ok wylot niżej - a średnica rurki wylotowej taka jak wlotowej czy większa?

No 15L troszkę małe ale przez tydzień leczenia rybki się przemęczą.

A 50cm średnicy to nie będzie za dużo? Wysokość 10-12cm starczy?

Rura to nie problem ale zastanawiam się z czego taki kubez ze stożkiem wystrugać.

No i jaka moc pompki powietrznej? 30L/h starczy? Wolałbym żeby jak najmniej żeby była cicha.

Swirlej

Łyknij aspirynkę i włącz się do dyskusji :D nie wierze ze sobie odpuśccisz przy projekcie DIY :D

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlot – wylot mogą być takie same np. 1/2”

50mm :D

10-12cm to mało, jeśli masz niski poziom wody to możesz go zrobić wyższego tylko wylot wody dać wyżej ( jak w odpieniaczach np. Delteca woda pobierana jest z dna ale wylot jest powyżej poziomu wody)

30l/h sam nie wiem, nie mogę sobie tego wyobrazić :D ale IMO każdy nawet mały brzęczek będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wziałem sobie z zologicznego (wygodnie - za ścianą w biurze mam) kilka pompek powietrznych i testowałem na próbę i Tetra Tec AP30 chodzi najciszej (w tych w cenie do 50 paru zł) - no ale ma najmniejszy power. Spoko zawsze mogę im oddać i sobie zabrać inną. Kostki AM lipowe zamówiłem od przemka z um-um, 2 rozmiary po 2 sztuki - zobaczymy który będzie lepszy rozmiar w praniu.

Na bank te 5cm średnicy to nie jest za dużo na taką malutką 250l/h pompkę? U mnie w biostarze komora odpieniacza ma 5cm szerokości a tam dmucha AM 2000L/h. Tylko się upewniam bo ja tam się nie znam :D

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz 4cm też bedzie ok, ale 5cm nie zaszkodzi. nie robiłem nigdy tak małego odpieniacza :D powodzenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że skusze się na max. 3-4cm - a co tam najwyżej się potem zrobi większy trochę. Sokro widze ze tam chłopaki takie po 2cm średnicy robili (inna sprawa czy to dobrze odpienia) to 3-4 bedzie chyba skuteczniejszy.

Jutro zakręce się za elementami składowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Swirlej

Łyknij aspirynkę i włącz się do dyskusji nie wierze ze sobie odpuśccisz przy projekcie DIY "

Dzisiaj zrobie wyjatek :D

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe - ok to do jutra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smk@Gryzie mnie to co napisałem – pisałem to na wyczucie , bo nigdy takiego odpieniacza nie robiłem :D dlatego poprawię się chociaż mi się nie chce i poskładam coś jutro .Wg zaleceń średnica nie większa niż 40mm :D

pozdrawiam Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki będe wdzięczny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jeszcze jaki wymiar akwarium, jaki poziom wody (jaki długi może być odpieniacz), czy kubek na pianę może być fi50 ( czy lepiej wszystko fi40), czy koniecznie ma być zasilany w wodę z głowicy(może być ciężko to estetycznie zgrać)albo czy może być np. powietrzem ( pewnie kojarzysz takie stare filtry gąbkowe z długą rurką:D). Jak cos zmajstruje i może wyjdzie dobrze, to poprawisz moje błędy i coś z tego będzie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwa ma wymiary 20x19x32 (wysokość x głębokość x długość)

poziom wody będzie tak 17-18cm

kubek może być szerszy niż reszta odpieniacza

wolałbym żeby woda podawana była z pompki 250L a powietrze przez kostkę lipową

thx :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak tam jakieś pomysły już macie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hi smk , nie czytam wyzej bo mi sie nawet nie chce :D co to ma byc ? wewnetrzny czy zewnetrzny ?

pozdr..

Ps; Nawet nie macie pojecia jakei to proste zbudowac taki maly odpienaicz , nie mam rury bo bym juz do tej pory ze 4 zrobil.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swirlej, zewnetrzny mini do 15L akwa podłączony do pompki wbudowanej w pokrywę od akwa o mocy 250L/h - strone wczesniej masz szkic mniej wiecej jak ja to widze (choc nie mowie ze to poprawnie.

I teraz chodzi o kompromis miedzy rozmiarem (jak najmniejszy) a wydajnością no i zeby do tej pompki 250L/h pasował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jaki masz problem zrobienia zewnetrzenego odpieniacza ? mozesz zrobic i pd sam sufit naprzyklad takie :D

abs.jpgabs1.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki jak po lewej smialo mozna zrobic z rurki NAWET 32 mm , srubunek 10 mm , rirki 10 mm , pompka Reny 200l/h , co tam ma sie nie pomiescic ..?, robisz jak duzy , tylko troche precyzji :D

Ale to i tak duzy wyjdzei z takieej rury 32 mm heh to jesczez duzyyy :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślałem tak ok 3cm średnicy i wysokość ok 10-12cm. Mmoże być? Bo mierząc według tego lewego zdjęcia to by wyszło że na 3cm średnicy powinno być 6,5cm wysokości (+kubek) starczy?

To by miało działać na kostkę z drewna lipowego (od miniflotorka) a woda dostarczana pompką 250l/h

aha - i pompka jest umieszczona w deklu do akwa więc gdzieś na wysokości kubka - to ma jakieś znaczenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swirlej chcesz zdjecie mojego akwa czy odpieniacza który jest na razie nieistniejący :D

818-15l_dry_164.jpg

tu masz pikczersa akwarium taki wielkosci ekspresu do capucino hehe

i do tego potrzebuje odpieniacz na kostke aquamedica mini (pompka powietrzna) a cyrkulacja wody w odpieniaczy pompka 250L/h

Wychodzic woda i wracać ma do pierwszej komory po lewej w deklu od akwarium tak gdzie jest taka malutka pompka.

Wymiary akwa wysokośc 20cm x głębokość 19cm x długość 32cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to Ty chcesz zrobic odpienaicz wewnetrzny , w srodku akwarium , a nie zewnetrzny ...oder ?

A ja sie mecze zeby Ci pokazac mniejwiecej co i jak i zbudowalem odpienaicz zewnetrzny ...:D

pipa1.JPG

pipa2.JPG

pipa3.JPG

pipa4.JPG

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.