Skocz do zawartości
radek911PL

Skrzydlica - Pterois Volitans

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam do Was drodzy koledzy następujące pytanie. Czy ktoś z was uczył z powodzeniem w/w skrzydlicę, czy też jakąkolwiek inną, przyjmowania mrożonego pokarmu? A może znacie jakiś fajny artykuł jak najskuteczniej przestawić ją na mrożonki. Mój osobnik ma około 4 - 5 cm. Na mrożonkę na razie nie reaguje, nawet gdy macham jej niedaleko pyszczka kawałkiem kryla czy mrożonej rybki. Chciałbym ją nauczyć jeść to co pozostali mieszkańcy, bo hodowla gupików dla niej mi się nie uśmiecha. Choć fakt, fajnie wygląda jak konsumuje taką żywą rybkę :)

Z tego co dowiedziałem się w sklepie to można lekko ją głodzić. Żywe rybki podawać co dwa dni, a w między czasie kusić ją mrożonkami. Tylko jakoś mi szkoda ją tak głodzić. Wolałbym jakoś szybciej ją zachęcić do mrożonego jedzenia.

Laguna na wsi, a w niej rybki i korale :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja Dendrochirus brachypterus próbowałem przestawić na mrożone krewetki bardzo długo bezskutecznie. Dopiero jak wpuściłem P.antenate to się od niej nauczyła jeść mrożony pokarm. Podając jej pokarm co dwa dni nie zmusisz jej do jedzenia mrożonek. Ja swojeo brachypterusa głodziłem tydzień i nie pomoglo.... Nie ma recepty na przestawienie jej na mrożonki i musisz dochodzić do tego indywidualnie....

PS. powiedz mi proszę czy Ty trzymasz ją w 45L baniaku ?

650L słonej wody...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko przez najbliższe dwa tyg. W poniedziałek zamawiam akwarium 135 litrów (55cm x 55cm x 45cm h).

Wiem że te 45 litrów trochę małe, ale zawsze trafiałem same duże osobniki. Takiego fajnego maluszka skrzydlicy pierwszy raz widziałem, a że w czasie jak siedziałem w sklepie akurat dzwonił facet i dopytywał się o skrzydlicę, obawiałem się, że do czasu jak będę miał większy baniak mogłoby już jej nie być. A jako że skrzydlice zawsze mi się podobały zdecydowałem się na zakup. Mam nadzieję, że mnie nie zlinczujecie :) Dodam tylko, że specjalnie dla niej oddałem ojcu troszkę skały, żeby zrobić jej więcej miejsca, troszkę skręciłem cyrkulację żeby nie była tak mocna jak do tych czas.

Poza tym zbiornik 135l też będzie tylko na jakiś czas, bo jak wszystko się ułoży po mojej myśli to za jakiś czas postawię już jakiś znacznie większy baniaczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie się zastanawiałem przez chwile czy zdajesz sobie sprawe do jakich rozmiarów ona rośnie bo wybrałeś sobie jedna z największych skrzydlic ale skoro są plany na powiększenie baniaka to oki. Tyle że te 135L na długo jej nie wystarczy ale to wiesz... Myślę że musisz się trochę pomęczyć przy przestawieniu jej na mrożone pokarmy i trochę dłużej przegłodzić... Powodzenia...

650L słonej wody...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała zmiana planów. Dziś są imieniny ojca i mała domowa impreza. Właśnie zgadałem się z ciocią, że na strychu mają jakieś akwarium ponad 100 litrów :) Także w poniedziałek robię chyba przeprowadzkę. A za pieniążki które miałem wydać na akwarium może sprawię sobie jakiegoś miękaska ładnego :)

Jedno mnie zastanawia. Bo o ile pamiętam jak to akwa stało u nich w domu, to spoina silikonowa nie jest tak jak to się teraz robi wklęsła tylko wypukła (w kształcie jakby wałeczka). Czy to przeszkadza w czymś??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.