Skocz do zawartości
Swirlej2

Kalkeaktor mini - podwojny ;

Rekomendowane odpowiedzi

Poszedlem przeszukalem cala piewnice i znalazlem ten dekiel wlasnie z taka wklejona plytka plexi , tyle ze gwint w nim kieds zroilem za duzy i musialem robic nowa :D

Widac dokladnie czy pod deklem bedzie sie zbieralo Co2 , czy tez wyjdzei zaworkiem :D

Podobnie jest zrobione w obu deklach)

Ale jak tez taki jestem ze jak czegos nie zobacze , nie rozbiore to do konca nie jestem pewny kto jest kto :D

pozdrawiam Cie Przemek .

trolidlo.JPG

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzi mi się :D

Dławik na elektrodę mam :D

Nie ważne;-)

Możesz mieć problem z przylutowaniem pompy :D

Jesli będzie wklejona w kolumnę to powodzenia.

Nie widzi mi się , jest za mały i w ogóle nie będzie działał :D

Tak poważnie to Możesz mi powiedzieć czym ten reaktor się różni od mojego poza 2 komorą ?

Tamten był be a ten jest cacy?

Reaktor jest spoko i będzie działał, moje narzekania są po to aby Ci uświadomić jak można człowiekowi uprzykrzyć życie czepiając sie bez sensu i szukając dziury w całym.

Reaktor jak reaktor można go zrobić z wiadra na śmieci i będzie działał.

Wszystko jest dobre jeśli osiąga się zamierzony cel.

Wygląd zewnętrzny jest ważny ale stawiam go na 2 miejscu.

Pozdrawiam konstruktorów sprzętów wszelakich.

Żartowaniu mówam stop!

Z duszpasterskim pozdrowieniem

Irek

Ps .

Zapraszam na nową wersje mojej strony gdzie można zobaczyc jak zbudować urządzenia przydatne w akwarium morskim które nie działają lub się nie widzą.

Teraz idę wymienić wapienko w mikserze który nie działa :D

WWW.MINIRAFA.NEOSTRADA.PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Cie Ireneusz :D

Masz dlawik na elektrode i nei parcieje ..?:D hehe

"Jesli będzie wklejona w kolumnę to powodzenia."

Irek nie szukaj , juz chyba na tyle mnie poznales ze raczej tandety nie robie zeby sie w jakies szlaufy bawic :D

Bedzie wklejona dokladnie jak w tym reaktorze ktory wykonalem wczesniej .

ZZ.jpg

"Żartowaniu mówam stop!"

Przyjmuje do wiadomosci , nie ma sprawy tylko wiedz ze mnie to wogole nie ruszylo bo wiem ze moj sprzet dziala :D

rowniez z pozdrowieniem .

Zbyszek.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie , wiesz Irek ..bylem na tej Twojej stronce ..w sumie ciesze sie ze Ci to wszystko dziala , ale w tym mixerze podtrzymywane dekle na jakies sznurowki to lekka przesada :D .. i chyba tym sie roznmy , i to mi najbardziej bebechy wywraca poprostu nie lubie tandety , przykro to mowic komus prosto w oczy ale wybacz ogladajac takei zdjecia nie da sie inaczej sorki .

HH.jpg

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo to ?

http://www.minirafa.neostrada.pl/fotoozbior/diy17.JPG

wiesz , nie widzialem tej stronki wczesniej bo bym z Toba wogole nie dyskutowal na te tematy ..na inne moze i owszem..

Sluchaj , ja rowniez tego nie mowie po zlosci , ale chyba sam widzisz co robisz a sie chcesz rownac ...z jakim sprzetm sie pytam ..pokaz ..?

pozdrawiam Cie Irek.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedyne co mi sie podoba i musze Cie pochwalic (nie wiem czy sam wykonales ..? ) to ten przelew .. ladnie jest zrobiony i widac ze dokladnie , jezeli to Twoja robota to za kazda taka rzecz Cie pochwale tutaj glosno !

<<<<<<<<<ale tez bledem bylo umieszczenie go z boku baniaka, dal bym go na tyl .

diy16.jpg

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przelewu nie zrobiłem -sam się zrobił. Wstałem pewnego dnia i patrzę a on jest !

Daj go na tył-nie mam nic przeciwko ;-)

Pamiętaj tylko że jeśli akwarium stoi 2 cm. od ściany to możliwe że nie wejdzie.

To na mikserze to nie sznurówka tylko o-ring.

Taki gumowy pierścień do uszczelniania.

Trzyma silnik ale oczywiście można go przykręcić na stałe-nie widzę problemu.

O-ring umożliwia szybki demontaz całości w celu umycia.

Mikserem mieszam wodorotlenek wapnia, taki biały proszek do kupienia np w um-um.

Ten mikser z pojemnika jest genialnie prosty i tani.

Są osoby mające bardzo małe akwaria i małe portfele i to do takich jest skierowane.

Ja używam miksera z filtra do wody, jest wiekszy i szczelniejszy.

Nie wiem o co Ci biega z tym równaniem z jakimś sprzętem. Strasznie nie składnie Piszesz. To taki bełkot pomieszany z narcyzmem i samo zachwytem. Sam sobie odpowiadasz na wątki- to też jest ciekawe zachowanie.

Ładny ten reaktor zrobiłeś będzie pasował do tego gruzowiska jakie masz w akwarium :D

LOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Ireneusz , dziekuej Ci za dokladny opis swojego sprzetu:D LOL jak to Ty mowisz :D

Gruzowisko zasiedla niedlugo kolorowe acropoty i inne korale twarde ktore Ci sie pewnie nawet nie snia :D

pozdr..

Ps; Co stoi u Ciebie na przeszkodzie zbudowania normalnego sprzetu jak ludzie to robia pytam ...?

Pamietaj ze jezeli jestes naprawde inteligentny to nie bedziesz biedny :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki to jest "normalny sprzęt"??

Nie rozumiem czemu jeśli np. mam hodowlę psów maja mi się śnić koty??

Mam akwarium z koralowcami miękkimi i tyle.

Ten statek wygląda lepiej ;-)

3m się i buduj normalny sprzęt do normalnych akwariów.

Nie odpiszę więcej bo znudziło mnie to i jest bez produktywnym pierniczeniem.

AMEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Nie rozumiem czemu jeśli np. mam hodowlę psów maja mi się śnić koty??"

Chociazby poto zeby niebyc ograniczonym .

dalej bez komentarza ...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swirlej: otworz firme

sprzet DYI ma dzialac a nie wygladac

Moj reaktor moze wyglada jak kupa, byle dzialal (i nie smierdzial :D

Wlasnie go pokleilem - teraz tylko wklad

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz troszkę cierpliwości aby go ustawić będzie potrzebne ;-)

Pewnie że ma działać. Można też zrobić na pokaz aby poczytać komentarze ociekające zachwytem. Wtedy nie musi działać. :D

Trzymam kciuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sklep ..? po co sklep ? , dobrze jest tak jak jest :D

pozdr...

Ps; Irek ty "frajerze" w kaszkiecie , podoba mi sie twoja furtka miedzy zembami :D :D:D:D:D:D;):D:D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Knop to najlepiej rozwiazal , dwie rury , pompki , polonczyl dwie kolumny dodatkowo rurka taka jak jest w osmozie i ma byc :D hehe i dziala .

knop.jpg

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Irek

"Reaktor jak reaktor można go zrobić z wiadra na śmieci i będzie działał.

Wszystko jest dobre jeśli osiąga się zamierzony cel.

Wygląd zewnętrzny jest ważny ale stawiam go na 2 miejscu.

Pozdrawiam konstruktorów sprzętów wszelakich."

Masz racice Irek , masz racice :D w wannie tez beda plywaly rybki , po co Ci szklany baniak ..? tez bedzei ladnie :D a najlepiej i najladniej to wszystko funkcjonuje i wyglada jak zamkniesz oczy :D :D

Ps; te bryle na fotce dobrales akurat , pasuja jak ulal do tego co majsterkujesz :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sushi

No wiec wszystkie uszczelki gumowe , czy tez ssawki np; przy grzalkach sa wykonane z gumy , siedza latami w wodzie morskiej , nie chca sparciec :D

Guma w wodzie morskiej , czy nawet juz kable od pomp reaguja w ten sposob ze nie parcieja a twardnieja (dlatego u mnie w sumpie czy tez w baniaku zadna pompa nie jest zanuzona po kabel ! ), uszczelki gumowe potrafia sie skurczyc i zrobic twarde , nalezy je wtedy wymieniac .

Nic wiecej nie mam do dodania .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sushi

a wiec wszelkie elementy pseudo gumowe a wiec przyssawki etc. sa wykonane z silikou nie z gumy. guma zawiera siarczany i te pod wplywem agresywnej wody morskiej uwalniaja sie trujac baniak. silikon jest tworzony na bazie krzemianow wiec jest nieszkodliwy....

to takie male sprostowanie

Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sushi

ps. przepraszam, powyzszy post przed moja odpowiedzia jest cytatem pana podpisujacego sie Swirlej2

Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podkladka naprzyklad w srubunku laczacym baniak z sumpem nie wyglada mi na silikonowa , zwezki w kalkreaktorach Knopa tez maja w srodku kawalek gumy i baniaki sie nie zatruwaja z powodu malenkiej uszczelki.

Wogole kto powiedzial ze w tej zwezce znajduje sie gumowa usczelka ? (Irek ) ...ja sie wlasnei na nia przygladam i nie wydaje mi sie wogole z gumy .

Kable nie sa pokryte silikonem ani guma .

Ale wogole to oczym ta mowa ..? nic nikomu nie pracieje , a Irenieuszowi sie cos poparalo :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sushi

sa jeszcze materialy gumopodobne wykonane z PCV lub czyste PCV i z takich materialow wykonuje sie uszczelnienia do elementow majacych kontakt z woda morska.

kable takze sa pokryte otulina PCV

Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sluchaj suzi , to interesujace w sumie co napisales , siedze teraz i sie zastanawiam faktycznie nad ta zwezka , to cos przypominajace gume , nie wyglada jednak na gume ...czy mozna to jakos sprawdzic ..? heh

Guma o ile kojarze powinna pisac na czarno po kartce , silikon nie , ta usczelka w zwezce nie daje znaku zycia :D bardzo mozliwe ze to silikon...?

Podpalic ..? to powinna sie kopcic i kapcie sadzy by lataly po pokoju :D ale troche mi szkoda :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sushi

mozna spalic :D))

doslownie...

spalajac PCV w zamknietym naczyniu i przepuszczajc pary przez czysta wode destylowana powinienes otrzymac kwasny roztwor z pewna zawartoscia HCL.

moze spal ta zwezke :D)

Sushi

p.s. Sushi pisze sie przez "h" a nie przez "z"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.