Skocz do zawartości
Pablo

regulacja odpieniacza bubble king internal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Od ponad tygodnia używam bubble kinga 250 i nie mogę go wyregulować. Pieni dosyć słabo, powiedziałbym, że gorzej od poprzedniego Delteca. Rurę, która jest regulacją podniosłem prawie na maxa więc teoretycznie mam najwyższy poziom wody. Odpieniacz jest zanurzony 25cm. Próbowałem też zwiększyć przepływ wody przez pompę, ale nic nie dało. Nie mogę też ustawić na pompie tego tzw idealnego punktu (gdy dwie kropki spotykają się, kręcąc tuleją w lewo) U mnie dwie kropki spotykaja sie jak dokrece te tuleje do końca. I teraz nie wiem, czy to jest ten optymalny punkt, czy muszę odkrecić tuleję o 360 stopni w prawo. Bardzo prosze o pomoc!

prawie 1000l... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem, o której podniesionej rurze mówisz. Mój wyregulowałem metodą prób i błędów skończyło się jeszcze kawałeczkiem gąbki AM na tej żółtej wkrętce do pompy i podniesieniu go o 5cm. Pieni masakrycznie i teraz bardzo stabilnie, ale z początku też miałem problemy z regulacją. W moim supermarines wylot wody jest w postaci kawałka rury i odległość tego odpływu od ścianki sumpa też ma duże znaczenie na wysokość wody w odpieniaczu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówię o tej rurze, na której jest tłumik. Ona ma podnosić poziom wody w odpieniaczu. Jaki głeboko masz zanurzony odpieniacz?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wykręcając tuleje przy pompie spowodujesz zwiekszenie przepływu i zassanie wiekszej ilosci powietrza.

wkręcając tuleje przy pompie spowodujesz zmniejszenie przepływu i zassanie mniejszej ilości powietrza.

na odpływie jest regulacja ,którą mozesz spowodowac podniesienie lub obnizenie poziomu wody.

kropki sa znacznikami.

optymalny punkt jest tam gdzie gdzie odpieniacz optymalnie pieni :-)

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łatwo powiedzieć, trudniej zrobić

Czy nie jest odwrotnie, że wykręcając tuleję zwiększam przepływ wody, ale zmniejszam (lub pozostawiam, bez zmian przepływ powietrza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

502 197 136 zadzwon wytlumacze :-)

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkręcając tuleję zwiększamy ilość zasysanego powietrza oraz zmniejszamy tym samym ilość zasysanej wody - czyli tą tuleją zmieniamy stosunek wody i zasysanego powietrza jaka przechodzi przez odpieniacz. Czym bardziej wkręcona tuleja tym więcej wody, a mniej powietrza. Czym bardziej wykręcona tuleja tym więcej powietrza i mniej wody.

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno jest pewne: ciągnie więcej powietrza .

a wyjmij Czarek całkowicie tą tuleje to dopiero pociągnie :-)

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie, jakie odpienianie jest lepsze. Ustawienie na pianę suchą czy mokrą. Czy przy mokrej efektywność oczyszczania wody jest wieksza? Mam wysokie NO3 i chciałbym, je trochę obniżyć dzięki lepszemu odpieniaczowi. I jeszcze pytanie, czy nie lepiej by wkrecić tuleję bardziej, a obniżyć odpieniacz (bo u mnie stoi na takiej niby półce) żeby podniósł się w nim poziom wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pablo, tu możesz poczytać piana sucha i mokra-fakty i mity

SPRZEDAM:

-akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę;

-lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux;

-lampa DIY 8x T5 39W

-OR 3500

LINK DO TARGOWISKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.