Skocz do zawartości
rs4

UV stosowac czy nie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie moja rafa 700l palnik 9w malo ale zawsze cos. Przepalil sie i nie wiem czy kupowac bo juz prawie nikt nie stosuje na rafie co myslicie ? Zauwazylem wzrost glonow i złych i dobrych dlatego nie wiem co robic . Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal lampę do kosza

To nie laboratorium tylko akwarium.

Pozdrawiam i zapraszam

na WWW.MINIRAFA.NEOSTRADA.PL

IREK -VACUM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Panie Irek a na jakiej podstawie stwierdziłeś że "lampa do kosza" bo na każdy Twój argument mam swój który powoduje że lampa sie przydaje i nie takie mózgi jak my to wymyślilismy, to co spróbujemy

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lampy byly od zawsze to nie ulega watpliwosci z jednej strony zabijaja plankton i bakterie a z drugiej zabijaja pasozyty choroby i wszystko, glony zarodki itp wybor ciezki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i o to mi własnie chodziło to miał być jeden z argumentów (uprzedziłeś mnie :D), no to pytanie co się chcesz pozbyć, i co można uzupełnić, w razie utraty, oczywiście przyjmująć podbramkową sytuację , bo nie sadzę ża @Irek miał na myśłi że ktoś tutaj używa UV 24h :D.

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywalem 24 h od 2 lat :D moze cos mi odbilo co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no 24 h to chyba dałeś ciała, wiesz jak każda rzecz ma sowje zastosowanie i przydatność, w oczku wodnym usytuowanym w miejscu gdzie jest cały czas nasłonecznione to byś musiał miec i ze trzy lampy UV ale w morskim niekoniecznie , tu się z Irkiem zgodzę tylko że on użył trochę "przesadyzmu"

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mnie cieszy że Masz swój argument.

Ja opieram się na swoich spostrzeżeniach i stwierdzam że lampa jest tak przydatna w akwarium (pomijam kwarantanne) jak płyta kompaktowa na szybie przedniej samochodu.

Lampa i płyta ma działanie psychologiczne z tym że płyta nie szkodzi a lampa tak i to bardzo.

Te mózgi to bardzo inteligentni ludzie z działu marketingu w wielkich firmach takich jak TETRA. Miałem kiedyś akwarium słodkowodne i takie same zdanie mam na temat stosowaia tych super lamp UVC w tych zbiornikach.

Takie jest moje zdanie Panie Rożek :D

Lampa jest ok jeśli chcemy wysterylizować np.gabinet dentystyczny albo pokoik po zmarłym pacjencie w szpitalu. Zadaniem takiej lampy jest przesunięcie pewnej sekwencji w kodzie genetycznym za pomocą odpowiedniej częstotliwości i spowodowanie że coś co zostanie poddane jej działaniu przestanie prawidłowo funkcjonować lub w najgorszym przypadku będzie miało w dużym stopniu utrudnione rozmnażanie się. Myślę jednak że Wiesz o tym doskonale i prowokujesz tylko .

Kontynuując- Sterylizowanie wody w akwarium powoduje że wszystkie organizmy w niej żyjące są zabijane lub uszkadzane. Jest to podobny debilizm jak ozonowanie które ma podobny skutek - wizualne oczyszczenie wody.Ozonowanie jednak ma to do siebie że może uszkodzić mieszkańców nie tylko akwarium ale i ludzi w po mieszczeniu z tym nieszczęsnym zbiornikiem.

Mordowanie wszystkiego co pływa w akwarium z pominięciem rybek które kupiliśmy jest IMHO złe i prowadzi do katastrofy wcześniej czy .... no zawsze prowadzi :D

Pozdrawiam Cię Roman informując, że na takich forach grupach itp jest przyjęte że nie używa się formy PAN PANI mimo różnicy wieku. Wiesz o tym więc uznaję że się Pomyliłeś ;-)

Pozdrawiam VACUM

WWW.MINIRAFA.NEOSTRADA.PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i Roma Żebyś Nie pomyślał że się wymondrzam- zapomniałem dopisać!!

;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lampy byly od zawsze to nie ulega watpliwosci z jednej strony zabijaja plankton i bakterie a z drugiej zabijaja pasozyty choroby i wszystko, glony zarodki itp wybor ciezki

napisał rs4

Ja odpisuję :

kijanki też były od zawsze a jednak teraz pranie robi się w pralce automatycznej.

;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha ha wkoncu cos sie dzieje jeszcze mi sushi potrzebny do konfliktu widzial go ktos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra jedziemy Irek :D

1. napisałem "Panie" bo nie miałem przyjemności jeszcze prowadazić z Tobą pisemnych konwersacji a niewiedziałem jak się zachowasz ale widzę że jesteś gościu ok więc stary witaj w klubie, :D

2. i płyta kompaktowa pozwoliła nie jednemu zaoszczędić parę złotych na mandat, a i lampa UV uratowała nie jednemu parę organizmów (przynajmniej pomogła), a ja jestem jednym z nich i tak jak napisałeś z małą moja zmianą "opieram sie na swoich doświadczeniach"

3.możemy zrobic mały sondaż a mianowicie

JEŚLI W ZBIORNIKU RAFOWYM ZACHORUJE RYBA TO:

A. wybieram sterylizator UV

B. wybieram chemię

zdaje sobie sprawę że że moga pojawić się inne alternatywy, jak kwarantanna , ale zaraz czyżby tam nie powinna być lampa UV, .."stwierdzam że lampa jest tak przydatna w akwarium (pomijam kwarantanne)...." no ale coż nam po kwarantannie jeśli patrz zdanie powyżej..." Wywal lampę do kosza":D

4. a po czwarte to choćbyśmy staneli na głowie obydwoje to sobie nie wytłumaczymy a to z tego względu że Ty miałeś swoje doświadczenia a ja swoje

P.S.@rs4 spoko nie "bój żaby" albo kijanki:D, sushi to miodzio módlmy się żeby Swirlej nie wpadł tutaj :D;):D

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Romek

ad2 mam nadzieje, ze z ta plyta kompaktowa to byl zart??? :D

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz w odbiciu płyty szybciej widać radiowóz:D:D

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie gdzie on jest wyslalem mu zdjecia rafy chyba mu sie podobaly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta to nieżart- podobno jak fale radarowe na nią wpadną to słychać Ich troje :D

świrlej jak tu wpadnie to po wątku będzie :D

Napisałem:

"Ja opieram się na swoich spostrzeżeniach i stwierdzam że lampa jest tak przydatna w akwarium (pomijam kwarantanne) jak płyta kompaktowa na szybie przedniej samochodu." bo właśnie takie wypadki jak kwarantanna i leczenie miałem na myśli.

Zrozumiłem że kolega rs4 pisze to, że przepalił mu się żarnik który ma w akwarium na stałe i nadszedł dzień w którym sie spalił.

Pisząc wywal lampe do kosza zbytnio uogulniłem i przesadziłem być może, ale myślą moją było tylko to ,że lampa jest nie przydatna na co dzień.

napisałem właśnie w nawiasie o kwarantannie.

Boże chroń nas przed Świrlejem budowniczym!!

on wie wszystko i jeszcze nam pokaże jakie bęzie miał akwarium !! "aż nam szczena opadnie" - czekam z niecierpliwością.:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i widzisz Irek o to chodziło LAMPA JEST NIE PRZYDATNA NA CO DZIEŃ!!!, dla mnie to po prostu mniejsze zło, a że zło to nawet widać po tych co po salariach szaleją...

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem zdradze ze moj plan to ok 5000-6000l plany wkrotce na nano-reef :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wstepne plany 500x130x80 tylko martwie sie o skale potrzeba mi jakas tone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz rs4, z tym nano-reef to chyba przesadziłeś, napisz może najpierw do oceanarium w Gdynii, może do National...:D

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde a o mnie zapomnieli, a ja mam juz prawie 1200 postow... :D

Ale doloze swoje - lampe uv mam ... w piwnicy

Dswiadczen z lampa - zero

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rs4 czy Będziesz organizował nurkowanie grupowe ?

Jeśli tak to czy sprzęt czyli płetwy butle itp Będziesz miał na stanie czy swoje trzeba zabrać?

:D

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.